Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Petru Gherghel prezent la manifestările de la Cluj

Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla a marcat în luna noiembrie, prin manifestări deosebite, împlinirea a 150 de ani de la întemeierea ei, prin bula papală Ad Apostolicam Sedem, semnată la 26 noiembrie 1853 de către papa Pius al IX-lea. În perioada 28-30 noiembrie, la manifestările ocazionate de acest eveniment, a participat și PS Petru Gherghel împreună cu o delegație de la Iași.

Conform sitului catholica.ro, programul ultimelor manifestări spiritual-cultural-științifice prevăzute în anul aniversar 2003 în această eparhie a prevăzut pentru sâmbătă, 8 noiembrie, în catedrala "Schimbarea la Față", din Cluj Napoca, o sfântă Liturghie, urmată de ceremonia de acordare a unor distincții preoților care s-au evidențiat în procesul de refacere a eparhiei, după anul 1989.

Duminică, 9 noiembrie, în sala "I. Mușlea" a Bibliotecii Centrale Universitare a avut loc prezentarea exortației apostolice postsinodale Ecclesia in Europa ("Despre Isus Cristos viu în Biserica sa, izvor de speranță pentru viitoarea Europă unită"). A urmat o ceremonie de acordare a unor titluri pontificale și distincții laicilor care s-au evidențiat ca "mărturisitori ai credinței catolice în perioada de persecuție".

Sâmbătă, 15 noiembrie, în catedrala "Schimbarea la Față", după-amiază, a avut loc ceremonia de acordare a unor distincții laicilor care s-au evidențiat în procesul de refacere a Eparhiei de Cluj-Gherla, după anul 1989.

Miercuri, 26 noiembrie, la sediul episcopiei a avut loc conferința de presă: "Episcopia de Cluj-Gherla - 150 de ani de istorie".

În zilele de 28 și 29 noiembrie, la Universitatea Babeș-Bolyai și la catedrala "Schimbarea la Față", s-a organizat o sesiune științifică cu participare internațională, o expoziție foto-documentară, o expoziție de icoane intitulată "Sfântul Iosif, patronul Eparhiei de Cluj-Gherla" și un concert aniversar de muzică religioasă.

Programul celebrărilor s-a încheiat duminică, 30 noiembrie, cu o Liturghie celebrată în catedrala "Schimbarea la Față", urmată de o adunare festivă, iar apoi, după-amiază, de o vizită la Gherla, unde s-a celebrat un Te Deum.


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat