Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Stema episcopalaScrisoare pastorală despre Liturgia orelor în limba română

"Vă împărtășesc bucuria cea mai mare pe care o avem: publicarea primului volum din Liturgia orelor, rugăciune de laudă și de preamărire a lui Dumnezeu pe care trebuie să o înalțe fiecare preot, diacon, persoană consacrată, după Regula și Normele proprii, și pe care sunt chemați să o iubească și s-o folosească toți creștinii Bisericii noastre". Cu aceste cuvinte se deschide scrisoarea pastorală a Preasfințitului Petru Gherghel, semnată în ziua de 22 noiembrie, cu titlul Liturgia orelor în limba română, care face cunoscut că "începând cu prima duminică din Advent a anului 2003, intră în vigoare noua ediție Liturgia orelor".

Scrisoarea se deschide prin cuvintele imnului "Te Deum": Pe tine Dumnezeule, te lăudăm, pe tine, Doamne, te mărturisim și se adresează "către toți confrații întru preoție, către toate persoanele consacrate, către toți fiii și fiicele Bisericii noastre locale".

Breviarul sau Liturgia orelor în limba română a văzut recent lumina tiparului, prin grija Conferinței Episcopale Române și a echipelor de lucru de la București și Iași. Este vorba de rugăciunea publică și comună a întregului popor al lui Dumnezeu care sfințește întreaga zi, fiind compusă din imnuri, psalmi, lecturi din Sfânta Scriptură și din scrierile sfinților părinți. În limba română a apărut deocamdată primul volum (Timpul Adventului și timpul Crăciunului); în curând urmând și celelalte trei (vol. II: Timpul Postului Mare și timpul Paștelui; vol. III: Timpul de peste an, săptămânile I-XVII; vol. IV: Timpul de peste an, săptămânile XVIII-XXXIV).

Păstorul diecezei, adresându-se preoților ca "maeștri ai rugăciunii", le amintește că rugăciunea la care s-au angajat în momentul hirotonirii "este nu numai o îndatorire, ci este în același timp și o misiune sfântă, un motiv de bucurie și un act de identitate sacerdotală".

Persoanele consacrate, propunându-și să dialogheze cu Dumnezeu prin rugăciune, sunt îndemnate "să poarte cu bucurie în mâinile lor Liturgia orelor, să o prețuiască și să înalțe spre cer un neîncetat imn de laudă, de preamărire și de cerere".

Credincioșilor, care sunt strâns legați de Cristos, capul Bisericii, prin Botez și prin Mir, păstorul diecezei le spune "să se apropie cu multă deschidere de rugăciunea Breviarului, care este prezentată acum, în anul Domnului 2003, în variantă românească, în timpul Sinodului diecezan", mai ales că urmează să fie publicat un extras din această rugăciune cu orele principale: Laude, Ora medie, Vespere.

Noua ediție a Breviarului se va folosi pe teritoriul Diecezei de Iași în celebrările în comun, individual putându-se folosi și alte ediții.

Scrisoarea se încheie cu îndemnul la rugăciune, laudă și preamărire a lui Dumnezeu: "Să răsune, așadar, din partea poporului nostru credincios, condus de păstorii lor, ajutat și încurajat de toate persoanele consacrate, un imn de laudă neîncetată și rugăciune nouă, împlinindu-se cuvintele profetului: Cântați Domnului un cântec nou, lauda lui să răsune fără încetare în adunarea credincioșilor săi (Ps 49,1-2)".

Scrisoarea poate fi citită în întregime pe acest sit la rubrica Actualitate/Documente episcopale.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Luând în considerație normele canonice care privesc rugăciunea oficială a Bisericii (can. 1173-1175),
împlinind întru totul normele stabilite de Sfântul Părinte Paul al VI-lea
din 1.11.1970 cu privire la pregătirea traducerilor Liturgiei orelor
în limba poporului din partea conferințelor episcopale,
prin constituția Laudis canticum (Cântarea de laudă),
bucurându-ne de a trăi din plin acest semn al timpurilor,
facem cunoscut public:
Începând cu prima duminică din Advent a anului 2003, intră în vigoare noua ediție Liturgia orelor aprobată de Conferința Episcopală Română și publicată de Editura Sapientia, Iași, și urmează a fi folosită de către preoți, persoane consacrate și poporul lui Dumnezeu după normele generale ale Bisericii.


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat