Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Nisiporești: Veronica Antal - crin însângerat

Dieceza de Iași a început în ziua de marți, 25 noiembrie, ora 16.00, printr-o sfântă Liturghie solemnă, cauza de canonizare a tinerei Veronica Antal (1935-1958). Liturghia a fost prezidată de PS Petru Gherghel în Parohia Nisiporești. Cei numiți în comisia tribunalului constituit în acest sens au depus jurământul de credință, începând demersurile pentru a recunoaște martiriul acestei tinere de pe meleagurile Moldovei. Dosarul va fi trimis la Congregația pentru Cauza Sfinților, care se va pronunța asupra acestui caz.

"Îngerilor, scrieți în cartea vieții: Isus este al meu, iar eu sunt al lui Isus". Printre puținele cuvinte rămase în scris de la această tânără creștină catolică din Moldova se află și cuvintele de mai sus, scrise pe un bilețel, dovadă a dăruirii sale totale față de Isus, mirele ceresc.

S-a născut la Nisiporești, comuna Botești, județul Neamț, în ziua de 7 decembrie 1935, din părinții Iova și Gheorghe și a fost botezată în biserica parohială din Hălăucești la 8 decembrie, în sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri. Părinții ei fiind ocupați cu muncile câmpului, copila a fost crescută mai mult de bunica sa, Zarafina, care a căutat să inspire Veronicăi dragostea față de Cristos, față de Biserica sa, conducând-o în primii pași pe calea credinței. A frecventat școala primară din localitatea natală cu rezultate bune, iar la terminarea acesteia a rămas să-i ajute pe părinții ei la muncile câmpului. La vârsta de 16-17 ani își manifestă intenția de a intra în mănăstire pentru a-și consacra viața lui Dumnezeu. Planul ei nu va putea fi pus în aplicare, deoarece statul desființase deja aproape toate mănăstirile catolice din România. Îi rămâne numai să își ducă planul la capăt trăind acasă ca o măicuță. Face vot de feciorie și se înscrie în Ordinul al Treilea Franciscan (Terțiar). Primea zilnic sfânta Împărtășanie, iar de la orele de adorație nu lipsea niciodată. Pentru a putea face acest lucru, nu ezita să parcurgă în fiecare dimineață cei opt kilometri până în Parohia din Hălăucești. Avea o evlavie deosebită față de sfânta Fecioară Maria pe care o cinstea mai ales prin recitarea continuă și zilnică a sfântului Rozariu. În ziua de 24 august 1958, întorcându-se de la sfânta Liturghie din Parohia Hălăucești, unde fusese administrat și sacramentul sfântului Mir, este atacată de un tânăr, pe nume Pavel Mocanu, care voia să-i păteze viața feciorelnică închinată lui Dumnezeu. După 42 de lovituri de cuțit, își dă viața și pleacă pentru totdeauna să-l întâlnească pe mirele său divin, Isus Cristos, întâlnire pe care și-o dorea atât de mult. Chiar și în momentul suprem rozariul nu a lipsit din mâinile ei. Cei care au ridicat-o din balta de sânge au putut observa cum strângea în mâinile ei rozariul.

În decursul scurtei sale vieți nu a făcut nimic extraordinar, în afară de faptul că și-a trăit vocația ei de creștin autentic. Slujitoarea lui Dumnezeu, Veronica Antal, iubea mult copiii și bolnavii, pe care îi vizita des, iar suferințele ei le îndura cu foarte multă răbdare. Moartea ei sfântă este deci rodul unei vieți sfinte, rodul fidelității sale față de acel Dumnezeu în care inima ei de tânără credea cu fermitate.

Imediat după moartea ei, credincioșii din localitatea natală și din împrejurimi au început să vorbească despre ea ca fiind sfântă, iar în ziua de 24 august, în fiecare an, la locul martiriului se celebrează o sfântă Liturghie la care participă mii de credincioși, acest lucru fiind încă o dovadă în plus a sfințeniei acestei credincioase din Moldova și din întreaga noastră țară.

Veronica Antal a trăit în feciorie, iar la sfârșitul vieții sale, pe lângă cununa fecioriei, Dumnezeu i-a hărăzit și cununa martiriului. Această viață și acest martiriu al ei reprezintă o mărturie autentică de credință vie, dinamică și responsabilă. Sfințenia ei însă nu a fost ceva întâmplător; pentru a ajunge la aceasta s-a folosit de toate evenimentele vieții, adică a voit să facă întru toate voința lui Dumnezeu.

Fiind Terțiară Franciscană, Provincia "Sf. Iosif" din România a Fraților Minori Conventuali se ocupă de acest caz, dorind ca în cel mai scurt timp să ajungă la cinstea altarelor, adică să fie declarată sfântă din partea Bisericii.

Din comisia constituită pentru această cauză de canonizare fac parte: pr. Damian-Gheorghe Patrașcu - vicepostulator; pr. Mihai Patrașcu - judecător delegat; pr. Maximilian Pal - promotor de justiție; Mons. Petru Mareș - teolog; pr. Claudiu Dumea - teolog; pr. Emil Dumea - istoric; pr. Mihai Dămoc - istoric; pr. Marius Căliman - notar.

Pr. Damian Patrașcu


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat