Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: admiterea la ordinele sacre

Sâmbătă, 22 noiembrie, la ora 19.00, în capela Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași a avut loc admiterea la ordinele sacre a studenților din anul III. Celebrarea a fost prezidată de PS Aurel Percă. Bucuria acestui eveniment a fost prelungită și a doua zi prin sărbătoarea "Cristos, Regele Universului".

În structura anului academic a Institutului Teologic, ziua de 22 noiembrie a avut o dublă semnificație: zi trimestrială de reculegere a seminariștilor și admiterea la ordinele sacre a studenților din anul III.

După încheierea ciclului de studii filozofice, studenții anului III au făcut primul pas în itinerarul lor spre sfânta Preoție. Acest moment oferă posibilitatea celor 29 de candidați de a accede la ministerele lectoratului și acolitatului și, apoi, la ordinele diaconatului și prezbiteratului. Pentru a marca în chip deosebit acest început, au îmbrăcat pentru prima oară haina clericală:

  • Adrian Blăjuță din Parohia Răducăneni pentru Dieceza de Iași

  • Adrian Bulai din Parohia Gioseni pentru Dieceza de Iași

  • Adrian Gabor din Parohia Iugani pentru Dieceza de Iași

  • Ciprian Laslău din Parohia Bacău - Sfânta Cruce pentru Dieceza de Iași

  • Cornel Dascălu din Parohia Pârgărești pentru Dieceza de Iași

  • Cristinel Gal din Parohia Pildești pentru Dieceza de Iași

  • Cristinel Păncescu din Parohia Adjud pentru Dieceza de Iași

  • Damian Horlescu din Parohia Săveni pentru Dieceza de Iași

  • Eduard Păduraru din Parohia Gioseni pentru Dieceza de Iași

  • Emil Robu din Parohia Săbăoani pentru Arhidieceza de București

  • Eusebiu Gabor din Parohia Bâra (Satu Nou) pentru Arhidieceza de București

  • Gabriel Trișcă din Parohia Roman - Sfânta Tereza pentru Dieceza de Iași

  • Ioan Balan din Parohia Huși - Sfântul Anton pentru Dieceza de Iași

  • Ionuț Matei din Parohia Slănic Moldova pentru Dieceza de Iași

  • Iulian Adochiței din Parohia Tărâța pentru Arhidieceza de București

  • Laurențiu Dăncuță din Parohia Bacău - Fericitul Ieremia pentru Dieceza de Iași

  • Liviu Bulai din Parohia Roman - Inima Neprihănită pentru Arhidieceza de București

  • Lucian Adam din Parohia Bahna (Nicorești) pentru Dieceza de Iași

  • Marius Mihoc din Parohia Adjudeni pentru Dieceza de Iași

  • Mihai Savin din Parohia Iași - Sfântul Anton pentru Dieceza de Iași

  • Paul Fechetă din Parohia Adjudeni pentru Dieceza de Iași

  • Petru Medveș din Parohia Adjudeni pentru Arhidieceza de București

  • Petru Pascaru din Parohia Piatra Neamț - Sfântul Iosif pentru Dieceza de Iași

  • Romeo Mihai din Parohia Turluianu (Berzunți) pentru Dieceza de Iași

  • Romică Sociu din Parohia Bacău - Sfântul Nicolae pentru Dieceza de Iași

  • Sergiu Bârleanu din Parohia Huși - Sfântul Anton pentru Dieceza de Iași

  • Sergiu Pal din Parohia Roman - Sfânta Tereza pentru Arhidieceza de București

  • Sergiu Stoica din Parohia Roman - Sfânta Tereza pentru Dieceza de Iași

  • Ștefan Bortă din Parohia Gârleni (Lespezi) pentru Dieceza de Iași

* * *

După ce în prealabil pr. Eduard Coșa, care a condus ziua de reculegere, a vorbit despre importanța acestui eveniment, PS Aurel Percă, în predica din cadrul celebrării, a amintit candidaților care este dimensiunea slujirii: jertfa. Calea spre ordinele sacre este uneori anevoioasă. Privirea noastră trebuie să fie îndreptată mereu spre Cristos pentru ca astfel "jugul să fie plăcut și povara ușoară". Preasfințitul a scos în evidență gratuitatea slujirii ce izvorăște din voința lui Dumnezeu care se intersectează cu disponibilitatea celui chemat. Prin oferirea sa liberă și generoasă candidatul îmbogățește Biserica printr-un răspuns matur, curajos și responsabil la chemarea lui Dumnezeu.

* * *

Duminică, în cadrul sfintei Liturghii, la care au concelebrat 15 preoți, celebrantul principal, pr. Cristinel Fodor, s-a adresat astfel studenților din anul III: "Voi veți da dovadă prin viața voastră de alegerea pe care ați făcut-o și veți fi mai responsabili. Haina vă va despărți de lume. Ați renunțat la omul cel vechi și v-ați îmbrăcat cu omul cel nou: Cristos. Voi sunteți din lume, însă numai sunteți ai lumii. Ascultați glasul celui care vă cheamă!"

Cine este Cristos? Îl putem cunoaște prin simbolismul prezent în Sfânta Scriptură: în Geneză este prezentat ca berbecul pe care Abraham îl jertfește în locul fiului său Isaac; în Exod este mielul pascal; în Levitic este marele preot; în Numeri este norul care însoțește poporul ales în timpul zilei și stâlpul de foc din timpul nopții; în Psalmi este păstorul; în Cântarea Cântărilor este mirele; în Isaia este slujitorul suferind; în Evanghelia după Matei este Fiul Dumnezeului celui viu; în Evanghelia după Marcu este făcătorul de minuni; în Evanghelia după Luca este Fiul Omului; în Evanghelia după Ioan este poarta cea strâmtă a împărăției, iar în Scrisoarea către Romani este cel care îndreptățește. Dintre toate aceste imagini rămâne definitorie cea a suferindului blând și smerit cu inima pe care orice creștin caută să-l imite. Crucea, sădită în mijlocul împărăției al cărei rege este Cristos Domnul, este modalitatea cea mai sigură de realizare a fiecărui creștin. Datoria noastră este să-l lăsăm pe rege să domnească în inima noastră. Dacă îi vom sta alături, dușmanul nu ne va birui. Să-l întâmpinăm pe Cristos strigându-i, așa cum au făcut copiii din Ierusalim: "Binecuvântat este cel care vine în numele Domnului!"

* * *

După-amiază studenții anului III au participat la adorația euharistică din Parohia "Sfântul Anton" din Iași unde au mulțumit lui Cristos pentru darul special pe care l-au primit.

Studenții din anii: Vocațional, I, II, V și VI au participat la adorația euharistică prezidată de părintele rector Wilhelm Dancă în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" iar în Parohia "Sfânta Tereza" au fost prezenți studenții din anul IV.

* * *

În urma acestor evenimente iată câteva impresii ale celor care au primit haina clericală:

A-l urma pe Cristos: o dorință pe care el însuși, iubirea, a implantat-o în mine, concretizată în alegerea acestei stări de viață deja de câțiva ani. Acum însă această dorință, înflăcărată parcă mai mult ca oricând, o mărturisesc și o manifest tuturor, fiindu-mi recunoscută. Iubirea cheamă, la rândul ei, iubire. M-aș fi putut împotrivi acestei iubiri? Scrie, Doamne, în inima mea ceea ce vrei de la mine!

(Adrian Gabor)

După examinarea vocației și acordul părintelui rector de a fi admis între candidații la ordinele sacre am simțit în interiorul meu o bucurie pe care o așteptam de mult timp, o bucurie care s-a concretizat o dată cu primul "da" spus în fața Bisericii, reprezentată de episcop și de comunitatea eclezială. S-a aprins în ochii, mintea și inima mea o flacără care trebuie alimentată zilnic. Asemenea sfintei Fecioare Maria, doresc să împlinesc planul lui Dumnezeu spunând în orice împrejurare: "Fie mie după cuvântul tău".
Mulțumesc Domnului că a privit spre mine și m-a chemat pe nume: "Iată-mă, Doamne, trimite-mă pe mine".

(Ionuț Matei)

După trei ani de formare, admiterea oficială în rândul candidaților la ordinele sacre mi-a întors privirea spre momentul venirii la seminar, spre iubirea cea dintâi: Isus Cristos și Biserica. Prin ritualul îmbrăcării hainei clericale mă orientez spre un nou început mai fructuos, mai responsabil, de conștientizare și dezvoltare a vocației. Iar dacă intrarea în seminar a însemnat urmarea glasului lui Cristos pe care încă nu-l cunoaștem, acum este drumul alături de Cristos care se descoperă zilnic.

(Romică Sociu)

Faptul că am fost admis printre candidații la ordinele sacre m-a făcut mai conștient de importanta misiune la care am fost chemat. Fericirea pe care am simțit-o în momentul în care am fost strigat pe nume nu o pot exprima în cuvinte însă sper să o pot face vizibilă prin modul de viață ce urmează acestui eveniment.

(Lucian Adam)

A consemnat Cristinel Farcaș


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat