Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Liturgia orelor (vol. I) în limba română

Editura Sapientia anunță apariția în limba română a primului volum din Liturgia orelor, Timpul Adventului și al Crăciunului. După publicarea traducerii Noului Testament în limba română, acesta este al doilea mare proiect la care s-a angajat Comisia Biblică și Liturgică din Dieceza de Iași.

Dorința de a pune la dispoziția credincioșilor Bisericii Catolice din România acest tezaur de rugăciune și spiritualitate, care este Liturgia orelor, este mai veche și un prim pas în acest sens a fost realizat de Editura Arhidiecezei Romano-Catolice de București atunci când a publicat volumul care cuprindea traducerea în limba română a principalelor părți ale Liturgiei orelor, și anume: Laudele, Ora medie, Vesperele și Completoriul.

Însă, mărindu-se numărul acelora care doresc să recite individual sau comunitar Liturgia orelor și, mai ales, epuizându-se prima ediție, s-a simțit nevoia unei noi ediții care să cuprindă întreaga ediție tipică a Liturgiei orelor (pe lângă Orele menționate mai sus, și Oficiul lecturilor) și să integreze toate adaosurile făcute până în prezent de Congregația pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor din Roma. Această dorință a fost preluată de Comisia Liturgică din cadrul Diecezei Romano-Catolice de Iași care, de doi ani, lucrează la acest proiect.

Acum avem bucuria să prezentăm primul volum (Timpul Adventului și timpul Crăciunului) din cele patru câte sunt în ediția tipică vaticană. În curând vor vedea lumina tiparului și următoarele trei volume, respectiv, vol. II. Timpul Postului Mare și timpul Paștelui, vol. III. Timpul de peste an, săptămânile I-XVII, și vol. IV. Timpul de peste an, săptămânile XVIII-XXXIV.

Prezenta traducere în limba română a primului volum din Liturgia orelor a fost făcută după: Officium Divinum, ex decreto sacrosancti oecumenici Concilii Vaticani II instauratum auctoritate Pauli pp. VI Promulgatum, Liturgia Horarum iuxta ritum romanum, Editio typica altera, I, Tempus Adventus, Tempus Nativitatis, Libreria Editrice Vaticana, 1985. Această ediție a fost completată cu adaosurile făcute de Congregația pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor, adaosuri publicate în diferitele numere ale revistei "Notitiae", organul oficial al acestui dicaster. Această ediție în limba română a Liturgiei orelor a primit aprobarea Conferinței Episcopale Române (prot. nr. 87/21.05.2003) și autorizarea din partea Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor (prot. nr. 1525/03/L).

Cât privește textul traducerii în limba română, dorim, de asemenea, să menționăm că această traducere a ținut cont și de textul publicat de Editura Arhidiecezei Romano-Catolică de București, text care a constituit punctul de plecare, dar care a fost corectat, revizuit și completat.

Comisia Liturgică din cadrul Diecezei Romano-Catolice de Iași care lucrează la traducerea Liturgiei orelor este formată din pr. Alois Bulai (profesor de exegeză biblică și limbi clasice), pr. Claudiu Dumea (profesor de liturgie și limbă latină), pr. dr. Ștefan Lupu (profesor de teologie dogmatică), pr. Iosif Răchiteanu (profesor de religie și metodologie), pr. dr. Mihai Pătrașcu (profesor de drept canonic), pr. Florin Spătariu (profesor de muzică sacră), pr. Cornel Cadar (redactor), Fabian Tiba (tehnoredactor), Ionel Palade (corector) și Albert Gheorghe (corector). Primul volum din Liturgia orelor, care apare în formatul 11x17 cm, pe hârtie "carta india" fină, în două culori: negru și roșu, va putea fi procurat de la centrele decanale ale Diecezei de Iași și Arhidiecezei de București, precum și direct de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași sau prin librăriile catolice.

Pr. dr. Ștefan Lupu

Liturgia orelor după ritul roman, vol. I: Timpul Adventului - Timpul Crăciunului,
Editura Sapientia, Iași, 2003, ISBN general 973-8474-29-9, ISBN pentru acest volum: 973-8474-20-5; 11x17 cm, 1.462 p., 600.000 lei.

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă:

  • prin poștă: Librăria Presa Bună, Bd. Ștefan cel Mare, 26; 700064 - Iași;
  • prin fax: 0232/211527;
  • prin telefon: 0232/212003, interior 67:
    luni, marți, orele 12.00-18.00;
    miercuri, orele 8.00-9.00;11.00-16.00
    joi, vineri, orele 8.00-14.00;
  • prin e-mail: cornel@mail.dntis.ro;
  • prin Internet: www.ercis.ro; www.catholica.ro.

  •  

    lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat