Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iugani: Înmormântarea pr. Petru Gabor

Marți, 11 octombrie, la Iugani (jud. Iași) a avut loc înmormântarea părintelui Petru Gabor, trecut la cele veșnice sâmbătă, 8 noiembrie, la Iași.

La ora 10.30, în biserica "Sfânta Fecioară Maria Regină" din Iugani, s-a celebrat Liturghia de înmormântare. Aceasta a fost prezidată de PS Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iași, iar alături de el au concelebrat un număr de aproximativ 200 de preoți veniți din toate colțurile țării (Dieceza de Iași, Arhidieceza de București, Dieceza de Chișinău etc.). La celebrare au mai participat numeroase persoane consacrate, un grup de studenți de la Institutul Teologic din Iași și de la Oratoriul "Sfântul Dominic Savio", copii de la Orfelinatul din Barați și o mare mulțime de credincioși din Iugani și satele învecinate. După Liturghie, a avut loc procesiunea până în cimitirul satului, unde părintele a fost așezat alături de ceilalți preoți răposați.

În biserică au intrat rând pe rând preoții concelebranți, apoi păstorul diecezei împreună cu colegii preotului răposat, preoții din Iugani, preotul paroh, reprezentanții arhiepiscopului de București și episcopului de Chișinău.

Sicriul era așezat în fața altarului înconjurat cu flori și coroane.

Predica de la sfânta Liturghie a fost ținută de PS Petru Gherghel care, amintind de cuvintele lui Isus din Evanghelie, a început-o cu aceste cuvinte: "Vreau ca acolo unde sunt eu să fie și ucenicul meu". Astfel, Excelența sa a subliniat dorința lui Isus, marele preot, de a-i atrage la sine pe toți cei care i s-au consacrat în mod deosebit și au devenit mărturisitori ai evangheliei între oameni. În viața lui Isus a fost Vinerea Mare, suferința, durerea, dar apoi a venit Paștele, bucuria Învierii. La înmormântarea unui slujitor al altarului, a continuat episcopul, trei simboluri atrag în mod deosebit atenția. Primul este lumânarea, care semnifică speranța ce i-a călăuzit pașii în viață, dar și încrederea în Înviere. Al doilea simbol este evanghelia, pe care a proclamat-o și care a reprezentat pentru el un izvor de hrană spirituală. Crucea este cel de-al treilea simbol. Ea semnifică suferința, patima și moartea lui Cristos, aspecte care se regăsesc de altfel și în viața slujitorilor altarului. Toate acestea s-au regăsit și în viața pr. Petru Gabor.

În continuare, evocând persoana părintelui răposat, Preasfințitul a mărturisit că viața părintelui a fost o invitație la optimism și curaj, el fiind un om și un preot al Bisericii și pentru Biserică. "Să schimbăm durerea în speranță și curaj", a fost îndemnul pe care părintele prin viața sa l-a adresat tuturor.

La sfârșitul Liturghiei au adresat un cuvânt omagial părintele Eugen Bortoș, din partea arhiepiscopului de București, Ioan Robu, și un tânăr, din partea studenților de la Oratoriul "Sfântul Dominic Savio" din Iași.

Dumnezeu să-l fericească!

În rugăciune și cântare, după sfânta Liturghie, pr. Petru Gabor a fost condus pe ultimul drum. În timp ce era așezat în mormânt s-a cântat: "Cristos a înviat din morți cu moartea pe moarte călcând, și celor din morminte viață dăruindu-le". Este speranța care-i ține pe toți creștinii în picioare: vom învia; într-o zi ne vom revedea cu toți cei dragi ai noștri.

Înmormântarea pr. Petru Gabor a devenit astfel o predică puternică pentru toți. Din nou cei prezenți au avut ocazia să-și evalueze viața și s-o ordoneze în perspectiva veșniciei. Într-adevăr, nu avem locuință veșnică pe pământ.

Petru Tamaș


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat