Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

20 de ani de la beatificarea fer. Ieremia

Joi, 30 octombrie, s-au împlinit 20 de ani de la beatificarea fericitului Ieremia. La Onești, la ora 10.30, a fost celebrată o Liturghie solemnă, prezidată de PS Petru Gherghel; au participat și episcopii Aurel Percă și Anton Coșa, alături de numeroși credincioși, reprezentați ai personalului didactic de la liceele din localitate, precum și ai autorităților civile. Cu acest prilej s-au sfințit cele 13 clopote pentru sanctuarul de la Onești și pictura din sala de mese a părinților capucini. În încheierea manifestării, elevi și eleve de la Liceul Catolic au prezentat un program artistic.

* * *

La 30 octombrie 1983, Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea l-a ridicat pe fratele Ieremia Valahul la cinstea altarelor, declarându-l "fericit", în cadrul unei ceremonii solemne care a avut loc în Piața "Sfântul Petru" din Roma. Cu acest prilej, papa l-a numit pe Ieremia "un fiu al României, a acelei nobile națiuni care poartă în limbă și în nume amprenta Romei [...] Declararea ca fericit a acestui slujitor fidel al Domnului, după trei secole de tăcere misterioasă - a continuat Sfântul Părinte - este rezervată zilelor noastre marcate de o preocupare continuă, la nivel internațional, pentru ecumenism și solidaritate între popoare. Fericitul Ieremia Valahul, venind din România în Italia, a unit prin trăirea sa Orientul cu Occidentul, trasând o punte simbolică între popoare și între Bisericile creștine".

Apoi Sfântul Părinte a spus în limba română: "Adresându-mă vouă românilor în limba voastră, mă bucur că ați cerut să fie așezată pe candelabru această făclie aprinsă. Voi ați descoperit mesajul lui și v-ați unit în jurul persoanei lui care sintetizează și exprimă tradiția voastră creștină și aspirațiile voastre. În istoria voastră de două milenii atât de bogată, cu atâtea valori de credință, Ieremia este primul român care a fost oficial ridicat la gloria altarelor" (Ioan Paul al II-lea, 30 octombrie 1983).


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat