Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

O zi din viața comunității catolice românești din Irlanda

În ziua de 27 octombrie, un al doilea grup (primul a fost pe 2 iunie) de credincioși din comunitatea catolică românească din Irlanda a avut parte de o zi de har mergând în pelerinaj particular la sanctuarul de la Knoc, aflat la 200 km nord-vest de Dublin.

În autocar, în drum spre Knoc, credincioșii s-au rugat rozariul, au cântat cântece mariane, au făcut meditație pe textul Evangheliei care urma să fie proclamat la sfânta Liturghie și s-au pregătit pentru Spovadă. Ajunși la Knoc, toți au coborât în capela penitenței și au solicitat sacramentul Reconcilierii. Apoi, cu inimile umplute de harul lui Dumnezeu, la sfânta Liturghie, prin participare activă, prin cânt și-au exprimat bucuria întâlnirii cu Dumnezeu prin mijlocirea sfintei Fecioare Maria.

La aceste momente de har au fost predispuși și de istoria acestui loc de pelerinaj:

Într-o ploioasă seara de joi, 21 august 1879, pe la ora 20.00, pe frontonul de sud a bisericuței din Knoc, a apărut sfânta Fecioară Maria, regină, împreună cu sfântul Iosif, sfântul Ioan și Mielul lui Dumnezeu, la un grup de 15 persoane, bărbați, femei și copii cu vârste cuprinse între 6 și 75 de ani care au putut admira apariția, pe o ploaie torențială, timp de două ore, recitând rozariul.

Pentru locuitorii acestei regiuni a Irlandei, lovită de sărăcie și foamete, unde șomajul, lipsa de locuințe și emigrația erau la ordinea zilei, apariția a constituit un simbol de speranță, consolare și putere în fața necazurilor.

De atunci, sanctuarul a devenit un loc special de devoțiune și pelerinaj, un loc privilegiat de întâlnire între Dumnezeu și oameni. Numărul pelerinilor care au venit aici căutând vindecarea trupului, a sufletului și a spiritului a crescut an după an. Mulți au primit un răspuns în rugăciunile lor și cu toții au trăit o experiență edificatoare și mângâietoare.

În 1979, la centenarul aparițiilor de la Knoc a participat Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea. A celebrat sfânta Liturghie pentru popor, în jur la jumătate de milion. În omilia sa a spus printre altele: "...Suntem un popor pelerin. Sunt aici, așadar, în calitate de pelerin, ca simbol al Bisericii pelerine din toată lumea...".

Și noi, grupul celor 50 de pelerini români, bărbați, femei și copii, cu vârste între 0 și 40 de ani, am retrăit ziua de 21 august 1879, celebrând sfânta Liturghie chiar pe locul apariției.

După-amiază, umpluți de Duhul Sfânt, asemenea celor vindecați de Isus din Evanghelie, în cânt și voie bună, ne-am îndreptat spre Cliffs of Moher pe coasta de vest a insulei, un mare punct de atracție pentru turiștii care vin în Irlanda. Aici, valurile Atlanticului care vin dinspre America lovesc cu putere, de cine știe câte milioane de ani, malul abrupt înalt de 110 m. Peisajul de aici ne-a făcut să medităm asupra a cât de mare este Dumnezeu care a creat și acest hău cutremurător pe lângă care nu suntem decât niște furnici.

Întorși acasă, seara târziu, cu inimi pline de bucurie și cu bateriile reîncărcate, toți și-au exprimat dorința de a mai repeta aceasta ieșire din monotonia cotidiană.

Pr. Eugen Țâmpu


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat