Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Noi cărți la Editura "Sapientia"

Emil Dumea, Teme de istorie a Bisericii; Albert Vanhoye, Pâinea zilnică a cuvântului. Comentariu la lecturile feriale ale Liturghiei, ciclul I și II; Claudiu Dumea, Viciile capitale; Claudiu Dumea, Fericirile - sunt cărțile care au văzut recent lumina tiparului la Editura "Sapientia" din Iași. Acestea sunt prezentate în cele ce urmează.

* * *

Emil Dumea, Teme de istorie a Bisericii,
Editura Sapientia, Iași, 2002, ISBN 973-85634-2-9, 17x24 cm, 632 p., 230.000 lei.

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții: Teme de istorie a Bisericii, scrisă de pr. dr. Emil Dumea, profesor de istorie a Bisericii la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași. Cartea apare în format 17x24 cm și cuprinde 632 de pagini. Prețul este de 230.000 lei.

După cum mărturisește autorul, aceste teme "sunt elaborate în vederea completării unora din informațiile cu caracter general prezente în orice compendiu de istorie a Bisericii, cum este, de exemplu, cel al lui L. Hertling, publicat și în limba română". Pr. Emil Dumea a considerat necesară o astfel de prezentare mai în detaliu a unor teme atât pentru a aduce un plus de claritate în anumite probleme mai importante, cât și pentru a stimula o cercetare și o cunoaștere mai profundă a istoriei bisericești.

Alegerea temelor urmează criteriul importanței problemelor în cadrul general al istoriei Bisericii. Nu lipsește prezentarea unor probleme care, la prima vedere, par secundare, dar care, în perspectivă istorică globală, au avut o deosebită influență asupra mersului istoriei. Ținând cont de contextul istoric românesc, autorul a prezentat mai multe teme ce privesc direct destinele catolicismului pe teritoriul țării noastre.

Încheiem această scurtă prezentare, care se vrea și o invitație la lectură, cu speranța exprimată de autor, și anume ca aceste teme "ce expun sine ira et studio pagini din istoria Bisericii să reprezinte o sursă de informare, dar și de reflecție și regăsire istorică și spirituală atât a catolicilor, cât și a confraților ortodocși. În primul mileniu, cele două mari Biserici au de citit aici aceeași istorie. Cred că o lectură sinceră și atentă a acestor teme poate reprezenta un motiv în plus, eclezial și pur uman, de a ne întinde unul altuia o mână frățească, o premisă pentru o colaborare istorică interconfesională".

Pr. Ștefan Lupu

* * *

Albert Vanhoye, Pâinea zilnică a cuvântului. Comentariu la lecturile feriale ale Liturghiei, ciclul I și II,
Editura Sapientia, Iași, 2003, ISBN 973-8474-24-8, 17x24 cm, 672 p., 250.000 lei.

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Pâinea zilnică a cuvântului. Comentariu la lecturile feriale ale Liturghiei, ciclul I și II. Această carte, scrisă de bine cunoscutul biblist de la Institutul Biblic din Roma, Albert Vanhoye, a fost tradusă din italiană în românește de pr. Ioan Bișoc, actualmente paroh de Luncași. Pâinea zilnică a cuvântului apare în format 17x24 cm și are 672 pagini. Prețul este de 250.000 lei.

După cum se știe, în orice celebrare euharistică, mai înainte de a reînnoi "Cina Domnului" și de a împărți credincioșilor pâinea sacramentală, trupul lui Cristos, sfânta Biserică are grijă să le ofere pâinea cuvântului lui Dumnezeu (cf. DV 21).

De fapt, nu este posibil ca cineva să se hrănească bine cu "Pâinea vieții" fără să fi primit mai întâi "cuvintele vieții veșnice". Acest lucru este evident și în practica actuală a sfintei Liturghii.

Pentru a favoriza plăcuta asimilare a acestor cuvinte, acest volum prezintă scurte reflecții utile vieții spirituale asupra lecturilor biblice din fiecare zi a anului liturgic.

Mărturisim speranța că acest volum va fi apreciat de un număr mare de persoane, preoți, călugări, călugărițe și laici, fie pentru viața spirituală proprie, fie pentru predică și apostolat.

Pr. Ștefan Lupu

* * *

8. Claudiu Dumea, Viciile capitale,
Editura Sapientia, Iași, 2003, ISBN 973-8474-19-1, 14x20 cm, 160 p., 50.000 lei.

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Viciile capitale, scrisă de pr. Claudiu Dumea, profesor de teologie liturgică și duhovnic la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași". Cartea Viciile capitale face parte din colecția de Spiritualitate a Editurii "Sapientia" (nr. 8), are 160 de pagini, format 14x20, și prețul de 50.000 lei.

În scopul unei mai bune cunoașteri de noi înșine, autorul se oprește într-o serie de meditații asupra celor șapte păcate capitale, care, la drept vorbind, nu sunt doar păcate, ci rădăcinile tuturor păcatelor.

Sfânta Scriptură enumeră multe virtuți și vicii, adică obiceiuri a căror dobândire îl desăvârșește sau îl degradează pe om. Ea nu se mulțumește să traseze calea omului virtuos și să îl amenințe pe cel vicios cu judecata lui Dumnezeu, ci încearcă să adune trăsăturile caracteristice ale unuia și ale celuilalt.

Viața spirituală presupune o luptă permanentă împotriva păcatului. Păcatul este singurul dușman care merită acest nume. Dar cum să lupți împotriva dușmanului dacă nu-ți cunoști dușmanul? Totul în viața spirituală pornește de la cunoașterea de sine. Este o intuiție pe care au avut-o și anticii, după cum atestă preceptul scris la intrarea în templul de la Delfi: "Cunoaște-te pe tine însuți!" Dumneavoastră cât de bine vă cunoașteți? Indiferent de răspuns, vă propunem spre lectură această carte, căci, chiar dacă aveți impresia că vă cunoașteți suficient de bine, cel puțin vă va ajuta să luptați mai bine împotriva acestor vicii.

Gabriel Trișcă

* * *

7. Claudiu Dumea, Fericirile,
Editura Sapientia, Iași, 2003, ISBN 973-8474-18-3, 14x20 cm, 94 p., 40.000 lei.

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Fericirile, scrisă de pr. Claudiu Dumea, profesor de teologie liturgică și duhovnic la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași". Cartea are 94 de pagini, format 14x20, și prețul de 40.000 lei.

În cartea Fericirile, care face parte din colecția de Spiritualitate (nr. 7) a Editurii "Sapientia", părintele Claudiu Dumea ne propune spre citire și meditație tema fericirilor. "Fericirile", plasate în fruntea predicii de pe munte a lui Isus, oferă programul fericirii creștinului.

După cum mărturisește autorul, "toate aspirațiile și dorințele ființei noastre, toate sentimentele inimii noastre, toate gândurile noastre, toate faptele noastre, tind în mod spontan și instinctiv spre fericire. În tot ce face, omul caută fericirea. Fericirea, bucuria este necesară pentru viața noastră așa cum oxigenul este necesar pentru plămânii noștri, așa cum sângele este necesar pentru organismul nostru, așa cum soarele este necesar pe pământ".

Gabriel Trișcă

* * *

Aceste cărți, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă:

  • prin poștă: Librăria Presa Bună, Bd. Ștefan cel Mare, 26; 700064 - Iași;
  • prin fax: 0232/211527;
  • prin telefon: 0232/212003, interior 67:
    luni, orele 10.00-16.00;
    marți, miercuri și joi, orele 8.00-14.00
    vineri, orele 12.00-18.00;
  • prin e-mail: cornel@mail.dntis.ro;
  • prin Internet: www.ercis.ro; www.catholica.ro.

  •  

    lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat