Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Misiunea Bisericii misionare

Sâmbătă, 18 octombrie, la ora 17.00, în ajunul Zilei Mondiale a Misiunilor, a avut loc în aula magna a Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași o conferință susținută de părintele Thomas J. Ascheman, secretar general al Congregației "Misionarii Cuvântului Divin", cu tema: "Biserica misionară sau misiunea Bisericii?". La conferință au fost prezenți profesori ai institutului împreună cu seminariștii.

Relatorul, de origine americană, a voit să împărtășească studenților anumite aspecte din vasta sa activitate misionară. Specialist în istoria religiilor, sfinția sa a vorbit despre realitatea generală actuală a Bisericii, accentuând în special viziunea Bisericii din Asia.

Conferința a cuprins două părți principale. În prima parte s-a prezentat situația mondială din punct de vedere geografic, demografic și economic cu ajutorul unor statistici ce au întregit viziunea de ansamblu pentru ca mai apoi să fie prezentate aspecte ce privesc cultura și religia din întreaga lume. Demografic, Asia se află pe primul loc. În rest celelalte prerogative, economice, culturale, politice și religioase nu fac altceva decât să propulseze în capul listei întreg continentul american. Aici, creștinismul a reușit să se impună cu succes nu numai în forma sa incipientă, ci și prin religiile neoprotestante.

Diferența de mentalitate dintre Occident și Orient face ca valorile să aibă o altă conotație. Dacă pentru un european sunt importante libertatea și responsabilitatea individuală, pentru un asiatic principiile determinante sunt complementaritatea și simțul colectiv orientat ierarhic. Aceasta nu împiedică faptul religios prezent pe acest teritoriu.

În cea de-a doua parte a conferinței au fost prezentate cinci puncte pe care relatorul, trăind în Asia, a învățat să le considere și să le aplice în munca sa misionară. Înainte de toate este important contextul pentru că în baza acestuia poate fi inițiat un discurs misionar. Într-o realitate multireligioasă, cum este cea din Asia, este important felul în care se vorbește despre Cristos și revelație. Este necesară o adaptare la context care să aducă la un numitor comun limbajele și expresiile.

Sincretismul religios care poate apărea într-un astfel ambient nu constituie o problemă, ci poate chiar să fie un element de legătură și o cale de comunicare prin care sunt valorificate și transformate valori care pot deveni creștine. Se deschide astfel calea unui dialog al cărui limbaj sigur și eficient este iubirea. Cu siguranță, toți înțeleg acest limbaj. Acest dialog se vrea a fi unul interreligios, unul cultural, unul care se îndreaptă spre cei marginalizați și spre cei care încă mai caută adevărul. Este interesant cum papa însuși, în discursurile sale, atunci când vorbește despre dialog, are aceeași viziune cu cea a episcopilor asiatici. Acest dialog nu devine eficient decât într-o comunicare interpersonală. Contactul direct ajută înlăturarea prejudecăților și cele două părți devin coresponsabile. Episodul biblic, care relatează întâlnirea lui Isus cu samariteana la fântâna lui Iacob, este semnificativ în acest sens.

Slujirea caritativă nu face distincție între religie, culoarea pielii sau statutul social al nimănui, ci pune în practică moralitatea ce alcătuiește persoana din punct de vedere uman și, abia pe urmă, îl individualizează din punct de vedere religios. A da o mărturie de credință și speranță în Isus Cristos nu este doar responsabilitatea celor care sunt autorizați să o facă printr-un mandat special din partea Bisericii într-o formă specializată și prin intermediul unor instituții, ci este obligația fiecărui botezat. Munca laicului, în acest sens, este extrem de valoroasă deoarece reușește să perpetueze continuu mesajul evanghelic într-o formă mai apropriată. Chiar dacă aceste lucruri se verifică în Biserica asiatică, rămâne de văzut cum pot fi aplicate în realitățile locale și tocmai aici stă forța misionară a Bisericii. Oare, aceasta este astăzi misiunea Bisericii misionare?!

Cristinel Farcaș


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat