Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Meditație: "Doamne, fă-mă să văd"!

Sunt lucruri cu care ne-am obișnuit așa de mult încât nu ne mai spun nimic. Ochii noștri sunt fixați asupra problemelor importante ale vieții: ce vom mânca, cu ce ne vom îmbrăca, ce vom câștiga? În jurul nostru este o lume pe care nu o mai vedem pentru că suntem prea concentrați asupra intereselor noastre. Nu mai vedem și nici nu mai percepem mesajul care vine de la lucrurile simple, mărunte. Trecem pe lângă ele și ne vedem de drumul nostru. Noi suntem maturi, spunem, și avem multe probleme de rezolvat. Dar de fapt nu rezolvăm mare lucru pentru că nu atingem întotdeauna esențialul vieții. Sunt lucruri care ne scapă pentru că din start le considerăm lipsite de importanță. Spre exemplu, cine mai ia în seamă orăcăitul unei broaște ieșite din apă? Și ce ar putea să-i spună lui un asemenea lucru banal? Poate că un copil e mult mai atent la ceea ce se întâmplă.

Când broasca a ieșit prima dată din râu, a văzut că deasupra apei există o lume pe care nu o cunoștea. A văzut cerul albastru, soarele strălucitor, o pajiște plină cu flori. A văzut că apa se află între două maluri înverzite pe care te poți așeza pentru a fi mângâiat de razele soarelui. Totul era diferit de lumea în care trăise până atunci. Era atât de frumos, încât a început să cânte. N-a apucat să-și termine cântarea că un copil a aruncat cu piatra în ea și a fost nevoită să coboare în adâncuri pentru câteva momente. Ceva o chema din nou la suprafață. Cu tot riscul s-a întors din nou pe luciul apei ca să continue contemplația lumii nemaiîntâlnite. Copilul plecase deja. Pe drum îi revenea mereu în minte imaginea broaștei cu acei ochi mari care îl priveau. Ce ochi! Îl frământa o întrebare la care de mult timp tot căuta răspuns. Nu știa cum au apărut ochii. Nu știa de ce vecinul lui, care, deși avea ochi, totuși nu vedea. Multe nu știa. Nu știa cum au apărut toate în lumea aceasta. E o lume fascinantă, se gândea el. Chiar și broasca aceea care cânta. Îi părea rău acum că aruncase cu piatra după ea. Un gând nou i-a apărut în minte. Se întreba dacă dincolo de cerul albastru mai există ceva. Oare cât de sus te poți înălța. Broasca a ieșit din adânc până la suprafață. Dar omul până unde poate ajunge dacă ar fi să o ia în sus. Întrebarea lui nu a găsit răspuns și nici părinții acasă nu i-au putut spune până unde te poți înălța. I-au spus doar că ceea ce vedem noi e foarte puțin și că lumea este nesfârșit de mare.

Pe malul drumului stătea Bartimeu, orb care își pierduse de mult timp vederea. Lumea trecea pe lângă el și foarte rar se găsea câte unul care să-l ia în seamă, punându-i în mână un mic dar. Bartimeu nu vedea persoanele care treceau. Nu vedea, dar auzea frânturi de discuții de la trecătorii care se întorceau de la Ierihon. Într-o zi a auzit mai multă gălăgie ca de obicei. În atâta zarvă a deslușit niște vorbe care spuneau că vine Isus din Nazaret. I-a venit în minte să strige: "Isuse, Fiul lui David, ai milă de mine!" Mulți se răsteau la el ca să tacă, dar el striga și mai tare. Noroc că l-a auzit Isus care l-a chemat. "Ce vrei să fac pentru tine?", l-a întrebat Isus. "Doamne, fă-mă să văd!" Isus i-a spus: "Mergi, credința ta te-a mântuit." Dintr-o dată și-a recăpătat vederea. Sărea în sus de bucurie. Raiul năvălise în inima lui. Se mira foarte mult de ce lumea care vede e tristă și nu se bucură cum se bucură el. Ce le lipsește oamenilor? Au daruri atât de mari și nu se bucură. Sunt de neînțeles. Ca să nu piardă bucuria primită, s-a hotărât ca din acea zi să-l urmeze pe Isus. Ori de câte ori îl vedea, își amintea de acea zi extraordinară, când Isus i-a dăruit lumina ochilor. Ce bine ar fi, se gândea el, ca toți oamenii să-și amintească de Creatorul lor, care le-a dăruit vederea. Fiecare zi ar putea fi o sărbătoare. Oamenii nu l-au întâlnit pe Isus, de aceea nu pot face din viață o sărbătoare. De auzit au auzit de el și de învățătura lui, dar nu l-au întâlnit. S-au obișnuit așa de mult cu cele auzite, încât nu le mai spun chiar nimic.

Pr. Eugen Budău


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat