Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: 25 de ani de pontificat

Joi, 16 octombrie, în catedrala "Adormirii Maicii Domnului" din Iași, s-a celebrat o sfântă Liturghie solemnă, ocazionată de împlinirea a 25 de ani de pontificat a Sfântului Părinte papa Ioan Paul al II-lea. La concelebrare au participat: episcopul diecezei de Iași, PS Petru Gherghel, episcopul auxiliar, PS Aurel Percă, înconjurați de aproximativ 40 de preoți din parohiile din Iași, de la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" și de la diferite congregații religioase. Au mai participat persoane consacrate, seminariștii de la Institutul Teologic din Iași și un număr mare de credincioși.

Sfânta Liturghie a fost precedată de recitarea sfântului Rozariu pentru sănătatea Sfântului Părinte.

"Non abbiate paura!" În cadrul predicii, Preasfințitul Petru Gherghel a accentuat aceste cuvinte pronunțate de Sfântul Părinte încă de la începutul pontificatului său. A evidențiat personalitatea complexă a actualului papă, subliniind curajul de care a dat dovadă de-a lungul celor 25 de ani de pontificat, mai ales, prin încercări, cum ar fi atentatul din 1981. Păstorul diecezei a mai amintit din activitatea Sfântului Părinte: numeroasele vizite pastorale în diferite țări, cele 13 enciclice, peste 15 sinoade etc. Omilia s-a încheiat tot într-o tonalitate de curaj, cu expresia "Iubirea e mai tare decât moartea".

La ofertoriu au fost aduse un rozariu, o rugăciune mult dragă papei și pe care obișnuiește să o recite încă din copilărie, și un tablou reprezentându-l pe Sfântul Părinte.

Cu ocazia evenimentului, la intrarea în Biserică au fost expuse două panouri cu imagini reprezentând, pe de o parte, momente din viața sa, înainte de a fi numit episcop al Romei, iar, pe de altă parte, momente din activitatea celor 25 de ani de pontificat, surprinzând aspecte referitoare la contactul cu Biserica Catolică din România.

După Liturghie s-a vizionat un film, cu titlul "O zi din viața papei", în care s-a urmărit programul unei zile obișnuite din viața suveranului pontif. Din film se putea vedea cum papa acordă mult timp meditației și rugăciunii, preferând locurile liniștite din grădinile Vaticanului. Un loc important în viața papei îl ocupă cele aproximativ 500 de întrevederi particulare, anual, cu diferite personalități din lumea laică și clericală. În cadrul audiențelor generale, desfășurate în mod obișnuit miercurea, prezintă diferite teme catehetice de morală. Datorită numărului mare de auditori, peste 7.000, locul audiențelor a fost transferat din sala "Paul al VI-lea" în Piața "Sfântul Petru". Nici o audiență nu seamănă cu o alta.

În ciuda vârstei înaintate și a suferințelor datorate bolii, îndemnul papei este la fel de puternic și provocator: "Nu vă fie teamă!".

Daniel Butacu


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat