Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Omilia PS Petru Gherghel
la aniversarul pontificatului lui Ioan Paul al II-lea

Nu vă fie teamă!

"Iubirea e mai tare decât moartea"

La împlinirea a 25 de ani de pontificat a Sfântului Părinte papa Ioan Paul al II-lea

La inaugurarea pontificatului său de acum 25 de ani, Ioan Paul a II-lea a pronunțat în Piața "Sf. Petru", dând o impresionantă mărturisire de credință, aceste cutremurătoare și misterioase cuvinte: Non abbiate paura! - Nu vă fie teamă! Puțini au înțeles atunci rostul lor, mai puțini s-au gândit că ele pot să caracterizeze viața plină de curaj a noului păstor al Bisericii venit dintr-o țară străină pe scaunul lui Petru.

Prin alegerea sa neașteptată de către Colegiul Cardinalilor, el a cucerit o lume întreagă și a devenit surpriza lui Dumnezeu pentru poporul său, ca o minune a lucrării Duhului Sfânt care conduce și dirijează lumea. Nu a fost o lucrare datorată oamenilor, deoarece înainte de intrarea în Conclav nu au fost previziuni din partea analiștilor și jurnaliștilor de nici o orientare și culoare. Se pare că atunci când a fost ales papă Ioan Paul I, predecesorul său care a stat în fruntea Bisericii doar 33 de zile, cardinalul Wojtyla ar fi avut doar patru voturi, dar nimeni nu remarcase acest lucru. Despre aceasta știa el și maestrul său întru credință și curaj, cardinalul Wyszynsky, primatul Poloniei.

Cineva totuși, inspirat doar de Dumnezeu, anunțase acest fapt cu mulți ani înainte. Este vorba de Padre Pio din Pietrelcina: "Văd în viitorul tău, pe haina ta albă, pete de sânge", un lucru despre care se vorbea și în cel de-al treilea secret de la Fatima. Nimeni nu a confirmat oficial această previziune, dar în același timp nimeni nu a dezmințit-o (Tu vei fi papă și martir, 1948, p. 59; Oggi - I cinque papi della nostra vita).

Oricum ar fi, la acest moment jubiliar pe care-l trăiește Sfântul Părinte și împreună cu el întreaga Biserică, suntem în măsură să înțelegem mai multe și suntem capabili să facem un bilanț, să răspundem la o serie de întrebări, suntem fericiți să ne îndreptăm privirea spre el, gârbovit de ani, afectat puternic de atentatul din 13 mai 1981, să-l descoperim plin de râvnă în misiunea de a-l vesti pe Cristos, gata în orice împrejurare de a chema lumea la pace, de a interveni pentru apărarea drepturilor persoanei, a tuturor oamenilor și tuturor popoarelor, dispus până la sacrificiu, de a promova apropierea dintre oameni, unitatea Bisericii și fericirea tuturor fără deosebire de rasă, culoare, convingeri politice sau religioase.

Toate mijloacele de informare ne prezintă pe lung și pe larg viața copilului, tânărului, artistului, seminaristului, preotului, viața episcopului și a cardinalului de Cracovia, dar mai ales firul vieții sale începând din ziua Conclavului, din momentul inaugurării pontificatului său și până astăzi. Nu pot fi trecute cu vederea marile enciclice elaborate de Sfântul Părinte în acești 25 de ani (13), nu se pot uita sinoadele celebrate la Roma sau în alte zone ale Bisericii (15), nu trebuie să fie trecute cu vederea catehezele ținute în atâtea audiențe generale (peste 1000) și particulare, vizitele pastorale desfășurate în Italia (142) sau în dieceza proprie din Roma (301), și mai ales nu trebuie uitat nicidecum ministerul său pastoral - petrin în întreaga Biserică, în cele cinci continente, în cele 102 vizite și pelerinaje făcute în mijlocul poporului lui Dumnezeu, cele din Biserica Catolică și cele din alte Biserici și denominațiuni religioase, creștine ori necreștine.

Cum vom putea să uităm memorabila și inspirata vizită făcută în România în anul de grație 1999 (a 86-a), chiar în ajunul marelui jubileu al anului 2000, la fiii Bisericii Catolice și ai Bisericii Ortodoxe, la întregul popor român. Putem da mărturie că papa Ioan Paul al II-lea cu dor a dorit să trăiască cu noi cele trei zile memorabile, zile de mare bucurie și la care a revenit și revine cu nostalgie, amintind celebra simfonie de voci din Parcul Izvor: "Unitate! Unitate!".

Acum când celebrăm cei 25 de ani de pontificat ai Sfântului Părinte, în cadrul acestei zile și a acestor clipe de aducere aminte, ne întrebăm: care au fost și care sunt fundamentul, izvorul și sursa unei astfel de vieți și a unui astfel de mandat? Cum se justifică această neobosită slujire, această nepotolită sete de a vesti și comunica mesajul său de păstor? Cine l-a determinat și îl determină să se uite pe sine și să-i întâlnească pe tineri, pe pelerini, pe diplomați și pe cei care vin în pelerinaj la Roma, la mormântul sfinților apostoli sau pe episcopii veniți în vizită "ad limina"? În Evanghelia după sfântului Ioan găsim cheia acestui program incredibil.

Odinioară, după înviere, după ce îl investise pe Petru cu misiunea de vârhovnic al apostolilor și piatră de temelie pentru Biserica sa, Isus i se adresează cu această întrebare:
Simon, fiul lui Iona, mă iubești mai mult decât aceștia?
El i-a zis: Da, Doamne, tu știi că te iubesc! El i-a spus: Paște mielușeii mei!
El i-a zis iarăși a doua oară: Simon, fiul lui Iona, mă iubești? El i-a spus: Da, Doamne, tu știi că te iubesc! I-a zis: Paște oile mele!
I-a zis a treia oară: Mă iubești? Și i-a zis: Doamne, tu știi toate, tu știi că te iubesc! Isus i-a zis: Paște oile mele! (In 21,15).

Reflectând la acest dialog înțelegem de ce Petru nu a pregetat să meargă la Roma și acolo să dea mărturie despre el arătând cât l-a iubit pe Isus, Învățătorul și Maestrul său, dându-și viața pentru el.

Când a venit timpul să primească același mandat și să dea răspuns la întrebările repetate ale lui Isus, prezent și astăzi în mijlocul Bisericii, Petru cel de azi - papa Ioan Paul al II-lea -, nu numai că a răspuns: Da, Doamne, tu știi că te iubesc, tu toate le știi, pentru tine las toate și mă duc pe urmele lui Petru la Roma, ci a și trăit cu mare însuflețire această declarație de iubire.

Cronicarii notează că în acea lună de octombrie, în ziua de 16 la ora 17.20, după cel de-al 8-lea scrutin, cardinalul secretar de stat Jean Villot s-a apropiat de noul ales și l-a întrebat: Accepți alegerea?

Iată răspunsul: Supunându-mă credinței în Isus Cristos, Domnul meu, cu încredere în Maica Domnului și a Bisericii, în ciuda dificultăților atât de mari, accept! Așa avea să scrie însuși Sfântul Părinte în cea dintâi enciclică a sa Redemptor hominis din anul 1979, la nr. 2. Cu alte cuvinte a repetat ceea ce făcuse deja la alegere și investirea sa ca preot și mai apoi ca episcop, răspunzând la întrebarea lui Isus:
Carol, Ioan Paul al II-lea, mă iubești tu mai mult decât ceilalți?
Da, Doamne, tu știi că te iubesc!

În numele acestei declarații și a crezului său a început ministerul său petrin și misiunea de păstor al întregii Biserici, sau cum bine îl caracterizează un mare om de stat și scriitor italian, Giulio Andreotti: "Misiunea de paroh al întregii lumi" (Il parroco del mondo, în volumul de istorie "Cei cinci papi ai zilelor noastre").

În numele acelui răspuns dat în ziua alegerii sale, a făcut prima declarație din balconul bazilicii "Sf. Petru", într-o italiană captivantă și cu un spirit de totală sinceritate și iubire: "Mi-a fost teamă să accept această alegere, dar am făcut-o în spirit de ascultare față de Domnul nostru Isus Cristos și cu încredere totală față de Maica sa, Fecioara Preasfântă. Nu știu dacă mă pot explica bine în limba voastră..., adică în limba noastră italiană. Dacă voi greși, voi mă veți corecta" (octombrie 1978).

Entuziasmul celor prezenți în piață l-a făcut să uite teama de a fi acceptat o astfel de alegere și l-a convins să declare în primul său discurs din ziua de 22 octombrie nu numai credința sa în același Cristos pe care l-a mărturisit Petru, cel dintâi papă: "Tu ești Cristos, Fiul lui Dumnezeu cel viu", ci să adreseze și un apel tuturor fraților și surorilor din Piața "Sf. Petru" și din lume, de a-l primi pe Cristos și de a accepta puterea sa dumnezeiască.

"Non abbiate paura!" - "Nu vă fie teamă! Deschideți, dați la o parte porțile în fața lui Cristos! Deschideți granițele statelor, sistemele economice și cele politice, câmpurile largi ale culturii, ale civilizației și ale dezvoltării în fața puterii sale mântuitoare. Nu vă fie teamă! Cristos știe ce este în interiorul omului. Numai el are cuvintele vieții, da, cuvintele vieții veșnice!"

Nu citim în aceste cuvinte declarația sfântului Petru - Da, Doamne, tu știi că te iubesc! La cine să mergem? Numai tu ai cuvintele vieții veșnice!"

Ne oprim aici ca să repetăm adevărul central al curajului, încrederii și bucuriei Sfântului Părinte la începutul misiunii sale petrine: Cristos, Fiul lui Dumnezeu cel viu, prezent în Biserică, Dumnezeu făcut om. De el nimeni nu trebuie să se teamă! Cu el nimeni nu poate fi învins!

Cu această convingere și cu acest proiect în suflet și în viață s-a îndreptat și se îndreaptă spre toți fără teamă, fără calcule lumești, numai și numai să-l vestească pe cel care este centrul istoriei, să-i facă mereu cunoscută evanghelia, să-i slujească pe oameni până la moarte, așa cum a făcut-o el, Maestrul său, care s-a jertfit și a murit pentru toți, așa cum a făcut primul papă, Petru, venind la Roma și dându-și viața ca mărturie pentru cel ce l-a ales, așa cum au făcut atâția alți mari păstori ai Bisericii, înflăcărați de aceeași credință. Această convingere l-a făcut să nu se sperie de amenințările făcute de cei care tremurau în fața acestei forțe nemaiîntâlnite și în fața acestui curaj de apostol.

Înainte de a întreprinde una dintre faimoasele sale călătorii pe urmele sfântului apostol Paul în Asia Mică, mai exact în Turcia, un jurnalist i-a pus Sfântului Părinte următoarea întrebare: "Sanctitate, desigur, ați auzit de amenințările răspândite în mass-media, că în această vizită ați putea fi victima unui atentat. Mai sunteți pregătit și dispus să mergeți în această călătorie misionară?" Papa s-a recules și cu o seninătate surprinzătoare i-a replicat jurnalistului și nu numai lui, ci tuturor celor cuprinși de teamă: "Iubirea e mai tare decât moartea!" și s-a dus.

Desigur, nu s-a întâmplat nimic în acea vizită.

Un astfel de răspuns nu-l poate da decât unul care crede, care are o credință și o iubire profundă. Numai unul care a răspuns: Doamne, tu toate le știi! Tu știi că te iubesc!

Amenințarea cu moartea nu l-a răpus nici în acea zi tristă din mai 1981 când o mână criminală a ajuns în Piața "Sf. Petru" pentru a-l elimina și de la câțiva metri a ridicat arma să-l ucidă. În mod normal nu ar fi avut scăpare. Dar n-a fost să fie după voința celui care-i dorea răul și a celor ce stăteau în spatele lui. O altă mână a dirijat gloanțele și l-a ocrotit.

Forța iubirii, ocrotirea Mamei cerești, cea în mâinile căreia a încredințat toată misiunea sa de slujire prin motoul pontificatului său - "Totus tuus" -, acel copil pe care l-a luat în brațe, solidaritatea rugăciunii Bisericii și a oamenilor de bunăvoință, dar mai ales providența divină care dirijează pașii omului și ai istoriei, au învins moartea.

S-a verificat încă o dată că iubirea e mai tare decât moartea.

La întrebările ce ni le-am pus și ni le punem în legătură cu ministerul Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea, acum când celebrează jubileul de 25 de ani de apostolat petrin, la analizele care s-au făcut și se fac prin toate mijloacele mass-media cu privire la activitatea pastorală, ecumenică, misionară și socială pe care a desfășurat-o fără încetare și fără rezerve în acești ani binecuvântați, la extraordinara activitate zilnică în sediul din Roma și în marea dieceză a lumii, la eforturile pe care le vedem cu ochii în momentele celebrative și misionare pe care le împlinește în văzul întregii lumi, în fața ecourilor deosebite care se verifică din toate părțile lumii, din toate sectoarele științifice, culturale, spirituale, sociale și politice, în fața acestei mărturii de credință și de curaj, a acestei iubiri cu care a cucerit lumea, mai ales pe cei nedreptățiți, pe bătrâni și pe tineri, ne revine o mare datorie.

În acest cadru de respect și de iubire, în spirit de filială și aleasă prețuire cu întreaga lume creștină, îi mulțumim lui Dumnezeu Tatăl, Fiului și Spiritului Sfânt pentru binecuvântarea ce am primit-o și o primim prin Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea, și ne exprimăm bucuria și speranța noastră, cântând și rugându-ne: "Te Deum laudamus propter magnam tuam gloriam, propter summum nostrum pontificem Ioannem Paulum II!"

Pe tine, Dumnezeule te lăudăm, pe tine Doamne te mărturisim, și ție îți mulțumim pentru slava ta cea mare și pentru Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea și pentru exemplul său de curaj și de iubire.

Ad multos benedictos annos!

Iași, 16 octombrie 2003

Petru Gherghel, episcop de Iași


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat