Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Încheierea jubileului la Chișinău

Sâmbătă, 11 octombrie, a avut loc sfânta Liturghie de încheiere a jubileului, la care alături de nunțiul apostolic în România și Republica Moldova, Jean-Claude Périsset, care a prezidat sfânta Liturghie, au mai concelebrat PS Piotr Libera, secretar general al Conferinței Episcopale Poloneze, PS Petru Gherghel, episcop de Iași, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, distinși prelați, preoți și invitați, precum și o mare mulțime de credincioși. În predica sa, nunțiul apostolic a subliniat tripla semnificație a celebrării în catedrala restaurată: binecuvântarea noii capele "Maica Bunului Sfat", jubileul a zece ani de la crearea primelor structuri bisericești centralizate pe teritoriul Republicii Moldova, precum și ziua patroanei diecezei, Sfânta Fecioară Maria, Maica Bunului Sfat.

"Perioada de zece ani pe care a parcurs-o comunitatea diecezană de Chișinău - cu atâtea opere realizate, vizibile atât pentru noi, dar mai ales pentru cei săraci, bolnavi și pentru cei aflați în suferință -, zece ani care dau mărturia unei comunități vii și generoase, acești zece ani sunt pentru noi toți un stimul pentru a persevera cu reînnoit curaj, cu reînnoită speranță, credință și caritate".

Pr. Andrei Dăscălașu

* * *

Discursul de încheiere al jubileului

La sfârșitul acestei sfinte Liturghii, permiteți-mi, Înalt Preasfinția voastră, Mons. Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, să vă adresez Preasfinției voastre personal o sinceră mulțumire pentru slujirea pe care o faceți în numele Sfântului Scaun pentru Biserica din Moldova. Am convingerea că, prin Preasfinția voastră, Biserica noastră este strâns legată de Sfântul Părinte și, prin el, de întreaga Biserica Catolică. Dumnezeu să vă răsplătească însutit și înmiit. De asemenea, doresc să mulțumesc și Preasfințiilor voastre, Mons. Petru Gherghel, episcop de Iași, și Mons. Piotr Libera, secretar general al Conferinței Episcopale Poloneze, Mons. Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, Preasfinției voastre, episcop Iustinian tuturor înalților oaspeți, reprezentanților corpului diplomatic, Ambasadei Poloniei, Ambasadei Germaniei, Ambasadei Statelor Unite, Ambasadei României, Ambasadei Angliei, Ambasadei Ungariei, autorităților de stat, Serviciului de Stat pentru Culte, Serviciului de Stat pentru Migrație, Preacucernicilor prelați și confraților preoți oaspeți, tuturor surorilor, reprezentanților diferitelor organizații și grupuri de inițiativă. Dumnezeu să vă răsplătească din belșug.

Un cuvânt de mulțumire tuturor parohilor pentru participarea la organizarea jubileului, colaboratorilor mei direcți, vicarului general și directorului administrativ, întregii curii, părintelui paroh de Chișinău și colaboratorilor săi, Fundației "Regina Pacis", Casei "Providența Divină", Direcției de Construcții a episcopiei noastre, firmei de construcții "Mobau International" și tuturor celor care au contribuit la pregătirea sărbătorii de astăzi. Dumnezeu să vă răsplătească.

Anton Coșa, episcop de Chișinău


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat