Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

La 25 de ani de pontificat

În ziua de 16 octombrie Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea va împlini 25 de ani de când a fost ales papă. Cu această ocazie în întreaga Biserică au loc diferite inițiative de omagiere. PS Petru Gherghel a trimis Sfântului Părinte o telegramă prin care se arată că în aceeiași zi toți din dieceză "vom înălța rugăciuni fierbinți către Domnul istoriei... și vom oferi un prinos de recunoștință și mulțumire pentru toate darurile pe care omenirea le-a primit prin activitatea pastorală pontificală a Sanctității voastre și prin care Biserica și poporul lui Dumnezeu s-au îmbogățit în acești 25 de ani".

La Vatican, în perioada 15-18 octombrie este prevăzut un simpozion promovat de colegiul cardinalilor, la care au fost invitați cei 164 de cardinali. În seara de 16 octombrie va avea loc o celebrare euharistică în Piața "Sfântul Petru", iar pentru 17 octombrie este prevăzut un concert în cinstea suveranului pontif. În seara zilei de 15 octombrie, membrii colegiului cardinalilor se vor reuni în noua aulă a Sinodului pentru deschiderea simpozionului, în timpul căruia șase cardinali vor reflecta pe diferite teme de o deosebită importanță pentru Biserică. La simpozion au fost invitați și președinții conferințelor episcopale, președinții dicasteriilor din curia romană și patriarhii.

În ziua de 16 octombrie, suveranul pontif va semna exortația postsinodală referitoare la Sinodul din 2001 despre ministerul episcopilor. Tot pentru a marca aniversarea pontificatului papei Ioan Paul al II-lea, luni, 21 octombrie, la sediul Nunțiaturii, va avea loc o recepție cu participarea tuturor episcopilor catolici din România, reuniți în acele zile pentru sesiunea de toamnă a Conferinței Episcopale Române. Invitați la eveniment sunt toți preoții din arhidieceză, reprezentanți ai diferitelor comunități creștine din țară și numeroase personalități din viața culturală și politică. Începând cu ora 19.30 în catedrala "Sfântul Iosif" din București se va desfășura un concert în care, printre altele, sunt incluse creații ale compozitorilor J.S. Bach, A. Vivaldi, L. Boccherini, L. Boccherini, B. Marcello și W.A. Mozart.

Între timp, la nivel internațional se organizează rugăciuni speciale pentru Sfântul Părinte. De aceea toți cei care vor: familii, grupuri, congregații religioase, școli, instituții, parohii și chiar persoane particulare, pot organiza recitarea unei decade de Rozariu în fiecare zi.

* * *

Telegramă

Sanctității sale Sfântului Părinte papa Ioan Paul al II-lea

Sfinte Părinte,

Se împlinesc anul acesta 25 de ani de când pronia divină a dispus ca să preluați cârma corabiei lui Petru și s-o conduceți, nu numai prin anii furtunoși care s-au abătut asupra istoriei în ultimul timp, ci mai mult să o faceți să treacă în noul mileniu reînnoită și întărită.

Toți credincioșii Diecezei de Iași, împreună cu păstorul lor, cu episcopul auxiliar, cu toți preoții și profesorii din seminarii, cu seminariștii, călugării și călugărițele care activează de câțiva ani pe teritoriul diecezei noastre, sunt fericiți să poată rememora întreaga perioadă a celor 25 de ani binecuvântați de Domnul cu atâtea inițiative: enciclice, scrisori pastorale, vizite în toate părțile lumii, mesaje și luări de poziții, sinoade și consistorii. România nu poate uita vizita pe care ați făcut-o în anul de grație 1999, în luna mai.

Ca un semn filial de prețuire, în ziua de 16 octombrie a.c., în toate Bisericile noastre, în toate instituțiile de învățământ, în seminarii și case călugărești și, mai ales, în centrul diecezei noastre, în catedrală, vom înălța rugăciuni fierbinți către Domnul istoriei, către Cristos, marele preot, prin mijlocirea Mariei, Maica Bisericii, și vom oferi un prinos de recunoștință și mulțumire pentru toate darurile pe care omenirea le-a primit prin activitatea pastorală pontificală a Sanctității voastre și prin care Biserica și poporul lui Dumnezeu s-au îmbogățit în acești 25 de ani, pe care i-ați oferit cu tot sufletul, cu toată energia și forța iubirii, depășind cu curaj toate obstacolele și greutățile și semănând peste tot în lume cuvântul adevărului și al binelui.

Tot cu această fericită ocazie, în ziua de 19 octombrie ne vom bucura să fim împreună toți episcopii în catedrala arhiepiscopală din București, pentru a marca în conferința episcopală acest eveniment și pentru a continua prinosul rugăciunilor noastre de laudă și preamărire a lui Dumnezeu ce s-a făcut auzit între noi prin Sanctitatea voastră.

Ne unim apoi, împreună cu toți credincioșii lumii și cu toți oamenii de bunăvoință într-un cor însuflețit de iubire și prețuire și vă urăm nespuse haruri, binecuvântări cerești și multă, multă sănătate și forță fizică și spirituală în munca de păstor suprem și de părinte al tuturor și așteptăm cu devoțiune și respect binecuvântarea apostolică.

Ad multos felicesque annos!

Iași, 1 octombrie 2003

Petru Gherghel, episcop de Iași


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat