Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Dieceza de Chișinău în sărbătoare

"Cu ajutorul lui Dumnezeu și a providenței sale față de lume, Biserica Romano-Catolică din Republica Moldova sărbătorește în perioada 5-11 octombrie 2003 aniversarul a zece ani de la crearea primei sale structuri centrale", se spune într-un comunicat al Biroului de Presă al Diecezei de Chișinău. Sunt redate aici, preluate de pe www.catholica.ro: programul aniversar, sinteza scrisorii pastorale a PS Anton Coșa și o sinteză istorică a Diecezei de Chișinău.

"La 23 noiembrie 1993, Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea a înființat o nouă entitate ecleziastică sub denumirea de Administratura Apostolică de Moldova. Destrămarea largului spațiu ex-sovietic a oferit Bisericii Catolice exigențe noi în munca sa apostolică. Organizarea Bisericii catolice din Republica Moldova sub forma unei structuri centrale se înscrie în acest efort de a vesti mesajul mântuirii la toate popoarele într-un mod cât mai eficient. [...] Ca o împlinire firească după ani rodnici de activitate, Biserica noastră locală a fost ridicată la rangul și demnitatea de dieceză, iar păstorul său, Mons. Anton Coșa a primit consacrarea episcopală chiar din mâinile Sfântului Părinte, în anul jubiliar 2000, fiind constituit astfel urmaș al apostolilor".

Această frumoasă aniversare va fi marcată de o serie de evenimente la care vor participa oaspeți de seamă din țară și din străinătate printre care cardinalul Josef Glemp, primatul Poloniei; ÎPS Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova; ÎPS Josef Michalik, mitropolit de Przemysl; ÎPS Ioan Robu, mitropolit de București; PS Piotr Libera, secretar general al Conferinței Episcopale Poloneze; PS Petru Gherghel, episcop de Iași; PS Bronislaw Bernacki, episcop de Odesa; PS Leonid Maksymilian Dubrawski, episcop de Kamyanets-Podolski; PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași.

Programul manifestărilor a debutat duminică, 5 octombrie, ziua în care episcopul diecezei a semnal o pastorală jubiliară. Marți, 7 octombrie, a avut loc sfințirea bisericii "Sf. Fecioară Maria, Regina Sfântului Rozariu" din parohia Stârcea, Liturghia fiind prezidată de către PS Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iași. Miercuri jubileul s-a celebrat în nordul diecezei, prin Liturghia celebrată în Parohia Bălți de ÎPS Josef Michalik. Joi, celebrarea s-a mutat în regiunea transnistreană a Diecezei de Chișinău, unde de la ora 12 a avut loc sfințirea bisericii Parohiei Râbnița, de către cardinalul Josef Glemp.

Ultimele zile au inclus manifestări în sediul diecezei: Chișinău. Vineri, de la ora 10, a avut loc inaugurarea expoziției "Biserica Catolică din Republica Moldova. Istorie, spiritualitate, artă", la Muzeul Național de Istorie, și sfințirea monumentului hatmanului Zolkiewski de la Berezovka, de către cardinalul primat al Poloniei. Sâmbătă, în program: la ora 12.00 - deschiderea catedralei renovate "Providența Divină" și sfințirea capelei "Preasfânta Fecioară Maria, Maica Bunului Sfat", patroana diecezei (prezidează sfânta Liturghie nunțiul apostolic Jean-Claude Périsset. În aceeași zi, seara, de la ora 18.00: în catedrală: un concert jubiliar.

* * *

PS Anton Coșa: scrisoare pastorală jubiliară

Duminică, 5 octombrie, episcopul Anton Coșa al Diecezei Romano-Catolice de Chișinău a semnat o scrisoare pastorală cu ocazia aniversării a 10 ani de la înființarea primei structuri centrale a Bisericii Romano-Catolice în Republica Moldova. Semnarea scrisorii pastorale a avut loc în ziua deschiderii suitei de celebrări care marchează această aniversare, suită ce se va încheia sâmbăta, 11 octombrie.

"La 23 noiembrie 1993, Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea înființa o nouă entitate ecleziastică: Administratura Apostolică de Moldova. Acest fapt se înscria la acea vreme într-o acțiune mai amplă prin care Sfântul Scaun trebuia să refacă structura bisericească firească în largul spațiu ex-sovietic, o dată cu destrămarea URSS", scrie episcopul de Chișinău în scrisoarea pastorală. "Înființarea Administraturii Apostolice de Moldova în 1993 nu înseamnă însă nașterea Bisericii Catolice pe aceste meleaguri. Celebrând acest jubileu noi, catolicii de astăzi, suntem conștienți că suntem privilegiații moștenitori ai înaintașilor noștri care ne-au transmis în timp neprețuita comoară a adevăratei credințe".

Viața Diecezei de Chișinău nu este una ușoară. "Prin înființarea Administraturii Apostolice în 1993 s-a pus capăt unei situații de provizorat care dura de mai mulți ani iar Biserica Catolică din Moldova a căpătat o structură solidă și vizibilă vestind astfel începutul promițător al unui nou timp de evanghelizare". Tânăra Dieceză a avut și mai are însă de luptat cu multe probleme interne și externe. Din cele interne ajungem să amintim numărul mic de preoți și de credincioși, iar din cele externe problema sărăciei și a emigrației. Desigur, au existat și sprijinitori în aceste situații dificile. "Reprezentații Sfântului Scaun în Moldova [...] s-au aplecat cu deosebită atenție asupra Bisericii noastre văzând în ea un copil care are nevoie de un suport concret pentru a ajunge la maturitate. Aceeași disponibilitate generoasă ne-a fost arătată de către episcopii din țările vecine, mai ales din România și Polonia și în mod cu totul deosebit Diecezele de Iași, Przemysl și Katowice, care ne-au sprijinit atât material cât mai ales personal, trimițând lucrători vrednici pentru pe ogorul Domnului, în noile noastre structuri".

Spre finalul scrisorii, PS Anton scrie: "Avem în fața noastră o responsabilitate și o misiune grea și extrem de importantă, aceea de a forma creștini maturi, conștienți care să trăiască cu adevărat învățătura lui Cristos, care să devină martori ai lui Cristos în lume și să contribuie efectiv la creșterea societății și la deschiderea ei spre dimensiunea transcendentă a împărăției lui Cristos, în care noua omenire își va găsi împlinirea. Acest scop recere prezența unui cler autohton bine pregătit și ancorat în tradiția Bisericii și a valorilor sănătoase a acestui popor, recere o viață consacrată autohtonă dedicată slujirii generoase și totale în spiritul sfaturilor evanghelice. Toate acestea ne vor ajuta să creștem în conștientizarea mereu mai perfectă a propriei identități ca biserică locală în comuniune cu Biserica Universală, noul popor ales al lui Dumnezeu".

Ultimele paragrafe sunt o invitație la rugăciune, pe care o repetăm cu episcopul: "Vă invit și vă îndemn pe toți să vă uniți cu mine și să dedicați timpul propus pentru celebrarea jubileului diecezei noastre, rugăciunii intense și aducerii de mulțumire lui Dumnezeu pentru toate minunile pe care le-a săvârșit în mijlocul nostru. Îndemn pe fiecare dintre voi să participați la cât mai multe din momentele jubileului cu conștiința că sunteți membri unei Biserici vii, popor al lui Dumnezeu. În încheiere vă încredințez pe toți preasfintei Fecioare Maria, Maica Bunului Sfat, patroana diecezei noastre. Fie ca ea să ocrotească întreaga noastră comunitate și să ne ajute să fim generoși în mărturisirea credinței noastre astfel vestea cea bună adusă de Fiul ei sa fie vestită tuturor".

* * *

Istoric

În contextul de sărbătoare în care se află Dieceza Romano-Catolică de Chișinău, păstorită de PS Anton Coșa, Biroul de Presă Diecezan a oferit un material ce prezintă sintetic istoria și situația actuală a acestei Bisericii Romano-Catolice din Republica Moldova. Redăm în continuare acest material.

La 28 octombrie 1993 este înființată Administratura Apostolică a Bisericii Catolice din teritoriul actual al Republicii Moldova în fruntea căreia este numit ca administrator apostolic, parohul de atunci al Bisericii "Providența Divină" din Chișinău, pr. Anton Coșa; la 6 ianuarie 2000 va fi consacrat episcop de către papa Ioan Paul al II-lea, iar la data de 27 octombrie 2001 Administratura Apostolică de Moldova a fost ridicată la rangul și demnitatea de dieceză având episcop propriu. La 20 august 2002 Guvernul Republicii Moldova printr-un ordin a aprobat modificările și completările operate în Statutul Administraturii Apostolice din Republica Moldova și a recunoscut oficial Episcopia Romano-Catolică de Chișinău.

Crearea Episcopiei de Chișinău reprezintă pentru Biserica Catolică din Moldova o nouă etapă în dezvoltarea ei, văzută ca o creștere firească într-o continuitate istorică. Această schimbare mai înseamnă dobândirea unei certe maturități, a unei capacități sporite și de promovare a activităților apostolice; au sporit obligațiile și responsabilitățile. În prezent Episcopia de Chișinău cuprinde 11 parohii, 8 filiale, 20 000 de credincioși. Activitatea pastorală în parohii este asigurată de către cei 20 preoți, din care 8 sunt călugări. În parohiile din cadrul Diecezei activează 35 de călugărițe, care se ocupă de catehizare, educația copiilor și tinerilor, activități sociale.

Din cauza insuficienței cadrelor cu o pregătire specială, episcopia invită preoți și surori din alte țări pentru desfășurarea activității religioase, precum și pentru organizarea educației copiilor și tinerilor. Pe parcursul anului 2002 în cadrul episcopiei au activat 48 de preoți și călugărițe venite din diferite țări. Dieceza Romano-Catolică Chișinău realizează activitatea socială și de binefacere în baza învățăturii sociale a Bisericii Catolice, cu ajutorul Organizației Religioase Catolice "Caritas Moldova". În acest scop pe lângă asociațiile "Caritas" din parohii s-au creat diferite proiecte ce au făcut posibilă deschiderea a patru Centre Sociale (în Chișinău, Grigorăuca, Stârcea, Stăuceni). Aceste centre sociale au drept scop acordarea ajutorului spiritual, medical și material celor nevoiași; ajutor la domiciliu, în favoarea bolnavilor și a invalizilor; organizarea cantinelor de binefacere; instituțiilor de învățământ preșcolar și servicii de ajutorul medical.

Activitățile Filialei Fundației "Regina Pacis" sunt concentrate în direcția recuperării victimelor traficului de ființe umane în Italia, protecției lor sociale și integrării în societatea italiană sau reunirii cu familia din țara de origine. Această organizație nu numai administrează un program de asistență, protecție și reabilitare socială a femeilor tinere, victime ale exploatării sociale, ci și oferă informații veridice referitoare la obținerea vizei de intrare în Italia, coordonează activitatea unui centru de primire pentru victimele traficului de ființe umane, care s-au întors din Italia și colaborează cu Organizația neguvernamentală "Drumul Speranței" în vederea activităților de dezvoltare locală prin crearea locurilor de muncă. Filiala fundației acordă ajutor în protecția drepturilor categoriilor sărace ale populației, oferind masă și asistență medicală gratuită, cooperează intens cu "Caritas Moldova".

Pe lângă Episcopia de Chișinău este constituită Direcția Construcții care asigură supravegherea finisării construcțiilor bisericilor în Râbnița și Bălți, care vor fi sfințite în timpul manifestărilor solemne prilejuite de celebrarea jubileului de zece ani. Totodată continuă restaurarea Bisericii Catedrale din Chișinău; s-au făcut deja lucrările pregătitoare pentru construcția a două biserici noi pe teritoriul diecezei. Episcopia Romano-Catolică Chișinău deține și un centru de presă propriu. În anul 2002 s-au făcut restructurări în organizarea revistei diecezane "Bunul Sfat", revistă care se tipărește în limbile română și rusă și este distribuită în toate parohiile diecezei. De asemenea, viața diecezei este reflectată și on-line în paginile web ale sitului www.catolicmold.md.

Catholica.ro


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat