Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vedere exteriorComunicat: Sfințirea bisericii "Sfinții Petru și Paul" din Răducăneni

Duminică, 12 octombrie, în cadrul Liturghiei de la ora 11.00, Excelența sa Petru Gherghel, episcop al Diecezei Romano-Catolice de Iași, va sfinți biserica romano-catolică "Sfinții Petru și Paul" din Răducăneni, după ce au fost terminate lucrările de consolidare, modificare și finisare. La celebrare vor fi prezenți: PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași; PS Anton Coșa, episcop de Chișinău. Sunt așteptați să participe un mare număr de preoți din Diecezele de Iași și București și alți invitați din țară și străinătate, alături de binefăcătorii acestei biserici și de credincioșii din localitate. Au fost invitați reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe, autoritățile com. Răducăneni.

Actuala biserică a fost construită între anii 1914 și 1938 pe locul unei alte biserici din lemn (din 1829). Lucrările au fost executate în timpul cât au păstorit în comunitate preoții: Iosif Tălmăcel, Benevenut Wiener și Daniel Hampel. Din cauza cutremurelor, în 1986, parohul de atunci, pr. Petru Solomon, a început lucrările de consolidare, care au fost întrerupte în 1987 și apoi reluate în 1993, o dată cu venirea actualului paroh, pr. Anton Farcaș.

La sugestia păstorului diecezei a fost aleasă o soluție arhitectonică originală de consolidare, prin înlocuirea celor opt stâlpi de susținere, în locul acestora turnându-se grinzi longitudinale. Astfel, biserica a devenit mai luminoasă și mai spațioasă. Această lucrare a fost condusă de arhitecți și ingineri de la Firma "Spedac" din Iași, sub supravegherea prof. ing. Alexandru Cișmigiu din București. La realizarea lucrărilor au contribuit, financiar, dar, mai ales, prin muncă, întreaga comunitate, ajutată de mulți binefăcători.

Comunitatea are în momentul de față 863 de familii catolice cu 2.447 de credincioși. Paroh de la 15 octombrie 1993 este pr. Anton Farcaș. Acum Sfinția sa este ajutat de pr. Iulian Tancău.

În Răducăneni, din 1995, activează și călugărițe din Congregația Misionară "Slujitoarele Duhului Sfânt". "Ecouri răducănene" este revista lunară a parohiei. Există o bună colaborare cu Biserica și creștinii ortodocși din același sat.

Biroul de Presă
Pr. Cornel Cadar


Informații suplimentare:
pr. Anton Farcaș:
707400-Răducăneni, jud. Iași;
tel. 0232/292205; 0722/788486;
http://www. parohia-raducaneni.go.ro


* * *

Scurt istoric

Ceea ce se poate vedea astăzi este rodul muncii și abnegației unor întregi generații de credincioși, căci această biserică s-a construit în timp și a suferit diverse consolidări și renovări. De altfel, documentele arheologice și istorice ne permit să întocmim astăzi o monografie nu numai a acestui lăcaș de cult, dar și a celorlalte biserici care au aparținut comunității catolice de aici.

Vedere interiorNe face o deosebită bucurie să-i pomenim acum și pe primii locuitori catolici ai Răducăneniului, aduși aici acum 200 de ani din satele catolice din jurul orașului Roman de către hatmanul Răducanu Rosetti. Chiar dacă și-au schimbat domiciliul, acești oameni nu și-au schimbat religia, fapt pentru care una dintre preocupările lor a fost și aceea de a avea un lăcaș de cult, ceea ce au și realizat în anii 1807 și 1808. În anul 1825, din cauza alunecărilor de teren, a început strămutarea gospodăriilor catolicilor de la Pietrosu pe actuala vatră a satului vechi. Aici, conform "Schematismului Misiunii Catolice de Iași", pe locul acestei biserici, între anii 1826 și 1829, catolicii și-au construit o biserică de lemn, care a suferit mai multe renovări și amenajări, dăinuind aproape o sută de ani. Locul bisericii și al cimitirului din jurul ei a fost donat, în anul 1896, de proprietarul locului, doamna Ana Catargi, nepoata boierului Lascăr Rosetti.

Crescând numeric, comunitatea catolică din târgul Răducăneni a dorit să-și mărească biserica, dar nu a avut impulsul necesar executării unei asemenea lucrări. În Răducăneni erau 930 de suflete cuprinse în 201 familii, deserviți atunci de preoții de la Huși.

În anul 1900, venind pentru câteva zile la Răducăneni, părintele Ioan Poglut i-a învățat pe credincioși cum trebuie să lucreze pentru a realiza biserica pe care o doreau. Exact acum 100 de ani, în anul 1903, s-a început adunarea fondurilor, însă până în anul 1914 nu s-a lucrat efectiv aproape nimic. Între timp, părintele Iosif Tălmăcel a întocmit planurile de execuție a acestei biserici, în stil roman combinat cu nuanțe gotice.

În vara anului 1914, noul paroh de Huși, părintele Felix Raffaeli, și părintele Benevenut Wiener, administrator parohial la Răducăneni, au hotărât să treacă imediat la acțiune. Au adus aici pe meșterii italieni Alois și Petru Zotto, iar în ziua de 10 iulie 1914 au început săpăturile pentru temelia bisericii. Entuziasmul oamenilor era foarte mare și ajutau toți: bărbați, femei, fete și copiii mai mari. Locul unde săpau era cimitir vechi și peste tot erau morminte. Pământul era slab, de aceea, în medie, s-a săpat la doi metri adâncime și uneori chiar până la patru metri, iar unde nu se dădea de pământ tare se băteau piloni de stejari pentru a face un grătar. În regiunea turnului s-au bătut vreo 70 de piloni de stejar, așa cum recomandase inginerul Szebacinski, consultat în această problemă.

La 16 iulie 1914 s-a obținut autorizația de construcție a bisericii, iar piatra fundamentală s-a pus și s-a sfințit a doua zi. Actul comemorativ al sfințirii pietrei de temelie a fost introdusă într-o sticlă și îngropată într-un soclu de beton, care se află aici, în temelia din spatele altarului. Sticla a fost înfășurată în ziarul "Universul" din 17 iulie 1914, în care se publica știrea izbucnirii Primului Război Mondial.

Venind ca paroh de Răducăneni, la 21 iulie 1916, părintele Benevenut Rudolf Wiener a solicitat ajutorul arhitectului austriac Henric Jasz, care era deportat politic aici, adaptând temeliile deja turnate în stil roman cu un stil gotic. După cum s-a consemnat în Cronica parohiei, planurile erau "frumoase... simple și drăguțe", dar, nefiind forță financiară, lucrarea s-a amânat. După terminarea războiului, aceste planuri au fost revizuite și definitivate de arhitectul Ferdinand Höflich din București, care este și constructorul palatului arhiepiscopal din București. Din primăvara anului 1924, execuția lucrărilor de construcție a fost condusă de antreprenorul italian Lorenzo Collavigni din Huși, cu meșteri pietrari aduși din Italia, de la Forgaria. Biserica este construită din piatră cioplită de Bazga, piatră despre care meșterii italieni spuneau: "Niciodată n-am lucrat cu o piatră așa de dură!"

Lucrarile de renovareNeavând bani pentru continuarea lucrărilor, pentru adunarea fondurilor, s-a recurs la caritatea publică, printr-o pantahuză aprobată de Ministerul Muncii și desfășurată în Transilvania, Basarabia și în alte locuri din țară. Cu puținii bani care s-au strâns, la 9 iunie 1924, s-au reluat lucrările de construire a pereților, care sunt lați de 85 cm. Lucrările de zidire s-au derulat fără probleme majore. 50 de zile mai târziu au început lucrările de săpare pentru temeliile coloanelor. Cota minimă a fost de 5,25 m, iar cea maximă de 6,25 m. În ziua de 7 august 1924 a început turnarea fundației coloanelor, lucrarea terminată în 19 zile. Coloanele bisericii s-au zidit între 17 și 27 septembrie același an, iar la 3 noiembrie 1924 a început construirea arcurilor de cărămidă de pe stâlpi. Terminându-se construirea arcadelor care legau stâlpi cu nava principală, oamenii se mirau de lucrare și se întrebau: "Oare nu-i prea înaltă biserica noastră? (...) E un colos!" Merită de evidențiat faptul că în Răducăneni nu erau atunci decât 320 de familii catolice.

Sub îndrumarea și supravegherea părintelui Wiener biserica se înălța văzând cu ochii. La moartea misterioasă a acestuia, 26 octombrie 1926, zidăria turnului era gata și trebuia să se monteze lemnăria și crucea turnului. O lună mai târziu s-a încheiat zidirea turnului. Prin grija noului paroh, părintele Daniel Hampel, în anul următor s-au adus clopotele bisericii, de la Apolda - Germania, fiind în greutate de 1350 kg, 620 kg și 350 kg. În același an s-a adus de la München și ceasornicul turnului, după care s-a realizat acoperișul turnului, din tablă de aramă. În anii următori s-a realizat și acoperișul bisericii, din tablă zincată. Este de notat că la acea dată, ținând cont că s-au folosit 3.120 metri cubi de piatră, greutatea bisericii era de aproximativ 5.666.000 kg. Și cu cât urma să se îngreuneze după aceea!

Sub coordonarea părintelui Felix Raffaeli, această biserică a fost tencuită în exterior în anul 1937, iar în anul următor s-a încheiat tencuitul interiorului bisericii. Ulterior s-au făcut dușumelele, s-a construit altarul din marmură și s-a amenajat restul interiorului. Pictura din biserică a fost renascentistă cu nuanțe bizantine. La finalizare, biserica avea următoarele dimensiuni: lungime - 32 m., lățime - 17 m, înălțime - 24 m și înălțimea turnului - 49 m.

AltarulAșadar, au fost ani mulți de muncă, sacrificii imense și chiar jertfe umane: parohul Benevenut Wiener, de la a cărui moarte misterioasă se împlinesc peste câteva zile 77 de ani, și care se odihnește sub peretele din partea sudică a bisericii. Dumnezeu să-l odihnească!

Dar nici nu s-a terminat bine finisarea bisericii că iată-i pe catolici din nou la muncă. Cutremurul din anul 1941 a afectat tencuiala bisericii și a fost nevoie de o intervenție rapidă, coordonată de preoții Mihai Demeter și Nicolae Ivanciuc. Ulterior, cutremurele din anii 1977 și 1986 au devastat biserica așa de mult încât specialiștii au hotărât executarea unor lucrări de consolidarea a rezistenței. Ele au fost începute, în toamna anului 1986, sub conducerea părintelui Petru Solomon.

O dată cu venirea mea ca paroh al acestei biserici am primit din partea Preasfințitului Petru Gherghel și misiunea de a coordona lucrările de consolidare a bisericii.

* * *

Sfințirea bisericii

Deseori au fost invitați, sau am citit, ori auzit, sau chiar am participat la sfințiri de biserici și de fiecare dată trebuie să mărturisesc sincer că mă gândeam întrebându-mă, oare vreodată va fi posibilă și în Răducăneni o atare solemnitate? Nu că aș fi pesimist, dar, văzând cât de multe mai aveam de făcut la biserica noastră și din cauza problemelor și lipsurilor pe care le întâmpinam, eram încercat de gândul că de sfințirea acestei biserici vor avea parte alții, peste mulți ani.

Dar, cum bunătatea lui Dumnezeu nu are niciodată limite și intervine acolo unde mai puțin ne așteptăm, acum când se apropie ziua de 15 octombrie, dată la care împlinesc 10 ani de când am fost trimis în această minunată localitate, Răducăneni, mă încearcă sentimente profunde, pentru că ne aflăm cu toții în febra pregătirilor pentru sfințirea bisericii noastre, eveniment istoric pentru această comunitate, care așa cum a stabilit păstorul diecezei noastre, ep. Petru Gherghel, va avea loc la data de 12 octombrie. Și este vorba doar de 10 ani, pot spune acum că acești ani au fost deosebit de încărcați și aglomerați, dar rodul acestor eforturi ne face să uităm de tot ceea ce a fost greu sau neplăcut în această perioadă.

Vedere corÎncă înainte de a veni la Răducăneni mi s-a comunicat că vom avea de intervenit câte ceva la biserică, dar nu va fi ceva deosebit, așa că nu voi avea ca principală activitate decât cea a unui preot, munca pastorală.

Încă din 1993 am început consolidarea exterioară, de la fundații și până la acoperiș inclusiv. Apoi s-a trecut la consolidarea interioară, dar marea surpriză a venit atunci când s-a constatat, de specialiștii în rezistență, că cei opt stâlpi care susțineau biserica nu mai prezentau garanție. Atunci decizia Preasfințitului Gherghel a fost fermă, dar și dureroasă. Se va face totul pentru eliminarea stâlpilor. Aceasta presupunea o altă expertiză, un alt proiect, alți ani de muncă, dar mai ales faptul că foarte mulți se opuneau, de teamă că se va dărâma biserica. După o bună perioadă de lămuriri, am început și această lucrare, dar, sincer, cu o mare teamă.

Și iată că s-a realizat și acest lucru, iar acum, rușinați parcă de teama pe care am avut-o, ne bucurăm că avem o biserică nouă, spațioasă și frumoasă, în care vă așteptăm pe toți să pășiți la data de 12 octombrie, atunci când păstorul nostru, alături de alți episcopi, va sfinți această frumoasă casă a Domnului, după consolidare, modificare și renovare.

Vă invită și vă așteaptă cu drag la acest eveniment păstorii sufletești și credincioșii din Răducăneni.

Pr. Farcaș Anton


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat