Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Din pastoratieCoasta de Fildeș: corespondență din misiuni

În ultimul mesaj vă spuneam că o să revin cu știri. S-a întâmplat duminică 28 septembrie 2003. Am plecat spre Abidjan pentru că luni urma ca parohul să sosească din Italia. După ce am celebrat o primă sfântă Liturghie la Bouaké, am ajuns într-un sat, aflat în drum spre Abidjan, nu departe de Bouaké (25 km), și, pentru că era duminică și singur fiind pentru a asigura programul în parohie, m-am oprit aici să celebrez. Erau aproape 300 de persoane care mă așteptau.

Rebelii aflați în acest sat mă cunoșteau foarte bine, dar, spre nefericirea mea, nu era prezent nici un șef. Doar niște tineri teribiliști care voiau să joace pe durii. Pentru că am refuzat să rămân în barajul lor să-mi verifice mașina, spunând că sunt în întârziere și că dacă au nevoie de mine mă găsesc la biserică (50-60 m), s-au înfuriat și au venit să mă caute.

Din pastoratieEram deja în timpul slujbei când au ajuns și cu focuri de armă automată m-au somat să ies afară. Am spus că nu pot, deoarece eram la altar. S-au înfuriat și mai rău și au început să tragă în aer, spunând că dacă nu ies au să tragă la întâmplare în mulțimea aflată în biserică. Deja copiii începuseră să plângă. Văzând cum stau lucrurile, am ieșit, îmbrăcat fiind cu hainele sfinte, am luat mașina și m-am îndreptat spre post, spunându-le că ne vedem acolo. Toată această comedie a durat 45 min. Pentru că nici un șef nu era prezent, acești adolescenți voiau să-și facă de cap. Ceea ce am gândit eu era faptul că de fiecare dată când treceam, fiind prezent unul dintre șefi, nu aveam nici cea mai mică problemă, iar tinerii probabil bănuiau că erau aranjamente între noi, fără ca ei știe. Ceea ce nu era deloc adevărat. Așa că tinerii voiau în felul lor să-și facă simțită puterea. O armă în mâna unui adolescent este mai mult decât o bună doză de drog: se crede cuceritorul lumii, iar sentimentul de frică de moarte nu-și mai găsește loc în inima lui.

După ce au verificat mașina și au văzut că nu era nimic suspect, și-au dat seama că nu merita osteneala.

BisericaDar surpriză: cum credincioșii nu știau ce se întâmplă cu mine în post, au ieșit din biserică și se îndreptau acum spre post. Aproape 300 de persoane ce se îndreaptă spre câțiva rebeli care poate nici nu aveau gloanțe să împuște pe toată lumea, a făcut o impresie extraordinară. Văzându-i, rebelii m-au lăsat și s-au îndreptat spre ei trăgând în aer. Eu am început să le fac semne să se oprească pentru că era mai bine să rezolvăm problema cu calm, evitând orice bravură. S-au oprit și au așteptat rezultatul.

Între timp, un șef aflat într-un alt post, auzind focurile de armă, a venit să vadă ce se întâmplă. Când a înțeles, a venit să-mi ceară scuze mie și mulțimii aflate în stradă, motivând că cei ce făcuseră acest lucru erau niște copii. Am înțeles cu toții (parcă am fi avut altă posibilitate!) și ne-am întors în biserică. Acum problema era că eu nu mă mai simțeam în stare să continui slujba. Când au aflat acest lucru, au venit să-mi spună să continui. Am continuat, dar nu eram eu cel care celebra, era un Altul.

Între imagini este și această biserică.

Salutări tuturor! Rugați-vă și pentru noi! Mulțumesc!

Pr. Adrian Stoica


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat