Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul Celei de-a XIV-a Adunări Generale C.R.S.M.

În perioada 30.09-03.10.2003 a avut loc Cea de a XIV-a Adunare Generală C.R.S.M. care s-a ținut în Casa de Reculegere a Părinților Iezuiți din Cluj Napoca. Tema din acest an a Adunării Generale a fost: "Martori ai carității". La adunare au participat 58 de surori din 48 de congregații din toată țara.

Dezvoltând tema, s-a conștientizat că izvorul mărturiei noastre de caritate este iubirea lui Cristos.

Opțiunea pentru cei săraci cere o inimă castă care știe să iubească pe deplin. În mod concret viața consacrată ne invită la împărtășirea vieții cu cei săraci pentru o îmbogățire reciprocă. De aceea, membrele CRSM se angajează:

  • să creeze oaze de speranță pentru lumea în care trăiesc;

  • să ajute oamenii să își descopere demnitatea proprie;

  • să promoveze valorile creștine și umane: cordialitatea, grija, milostivirea.

Vrem ca toate acestea să fie trăite în spirit de colaborare între congregațiile noastre.

* * *

"Martori ai carității" (NMI p. 42)

Consiliul Prezidențial din perioada 2000-2003 al Conferinței Superioarelor Majore din România a încheiat pe data de 2 octombrie 2003 mandatul bogat în diferite acțiuni și realizări.

În acești trei ani conferința și-a propus să aprofundeze scrisoarea apostolică a Sfântului Părinte Novo millennio ineunte, alegând din acesta câte un moto pentru fiecare an. În anul 2001 superioarele comunităților religioase au avut ocazia de a redescoperi practica poate uitată, dar iarăși redescoperită, a meditației cuvântului lui Dumnezeu - lectio divina, sub încurajarea motoului "O reînnoită ascultare a cuvântului lui Dumnezeu" (NMI p. 39).

În anul 2002 în vederea promovării spiritualității de comuniune conferința a inițiat multiple acțiuni, care vizau o comuniune mai profundă prin îmbunătățirea comunicării. Prin generozitatea Fondului Hilton din America, 27 de comunități de viață consacrată au beneficiat de mijloace de comunicare modernă și a luat ființă și pagina web a conferinței (http://www.fcrsm.ro) care oferă informații despre viața CRSM-ului și a diferitelor congregații și societăți membre.

Tema adunării generale din acest an a fost domeniul social-caritativ în viața surorilor sub motoul "Martori ai carității". Superioarele participante au încercat cu ajutorul prelegerilor auzite să caute răspunsuri la întrebările: Cum putem fi martori ai carității? și Cum putem fi semne eficiente în societate prin misiunile noastre apostolice?

Activitățile noastre caritative pot deveni mărturii adevărate numai dacă sunt transparente, adică fac posibil ca atenția îndreptată spre ele să nu se oprească, ci să se îndrepte spre Dumnezeu, cel care este sursa carității - sublinia în conferința sa părintele Olivo Bosa, SJ.

Părintele Szász János, președintele Confederației Caritas din România a numit în prelegerea sa câteva probleme și dificultăți care trebuie remediate, ca de exemplu următoarele:

  • în țară activează foarte multe ordine și institute călugărești în domeniul social fără a se cunoaște reciproc, fără a colabora între ele;

  • au fost cazuri când unele ordine au început o activitate socio-caritativă fără o discuție prealabilă cu ierarhii diecezei și au fost unele care au și abandonat astfel de activități din lipsa fondurilor.

Părintele Szász a atras atenția, în continuare asupra faptului că spiritualitatea și profesionalismul nu se exclud reciproc, din contra, îmbinarea lor poate duce la roade adevărate. Este nevoie de o continuă formare în domeniu.

Sora Hanni Rolfes în mărturia sa despre cei 20 de ani petrecuți în Peru și 10 ani în România a subliniat două lucruri esențiale în asistența persoanelor sărace sau marginalizate din punct de vedere social:

  • Este important să "dăm" demnitatea celuilalt, mai ales în contactele noastre personale cu cei săraci. Trebuie să trăim nu "pentru", dar "cu" săracii.

  • Dacă persoanele își recapătă demnitatea vor putea fi ele însele responsabile pentru viața lor și vor căuta singure posibilități de a găsi rezolvări pentru problemele lor.

Pentru a sprijini congregațiile în activitățile lor social-caritative superioarele s-au angajat la înființarea unei comisii care să se ocupe de probleme legate de acest domeniu. Comisia va avea ca sarcină: formarea și informarea, coordonarea, comunicarea cu diferitele organizații, în special cu Caritasul.

În următorii trei ani conferința va urma următoarele linii directive, formulate pe baza priorităților constatate de superioarele prezente:

  1. Continuarea formării comune.

  2. Dialog cu Biserica ierarhică.

  3. Organizarea zonelor CRSM.

  4. Pregătirea la aderarea la Uniunea Europeană - formarea mentalității și conștientizarea drepturilor civile.

Toate acestea le vom face în lumina a ceea ce Novo millennio ineunte spune: "Nu este vorba, așadar, de a inventa un "nou program". Programul deja există: este cel dintotdeauna extras din evanghelie și din tradiția vie. Este centrat, în ultimă analiză, pe Cristos însuși, pe care trebuie să-l cunoaștem, să-l iubim, să-l imităm, pentru a trăi prin el viața trinitară și pentru a transforma cu el istoria până la împlinirea sa în Ierusalimul ceresc" (NMI 29).

Pe timpul Celei de-a XIV-a Adunări Generale ne-am bucurat de prezența Excelenței sale Jean-Calude Périsset, nunțiu apostolic, și a PS Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj Gherla și responsabil cu viața consacrată în cadrul Conferinței Episcopale Române. De asemenea, pe tot timpul adunării a fost prezent Mons. Ilie Sociu, vicar episcopal și responsabil cu viața consacrată în Arhidieceza de București.

Lucrările și discuțiile din cadrul adunării au fost moderate și îndrumate de părintele Leó Páll, OFM, superiorul provincial al Franciscanilor din Transilvania.

La sfârșitul adunării după mulțumirea din inimă adresată surorilor Angela Bitiușcă, OA, Maria Biro, SSS, Maria Porunde, SFMA, Marie Anne Mathieu, SDC și Rosella Soressi ODG, care au slujit conferința în perioada 2000-2003 a avut loc și alegerea noului Consiliu Prezidențial pentru perioada 2003-2006.

Sora Magdalena Fülöp (Surorile Sociale - Cluj Napoca) a fost aleasă în funcția de președintă, sora Savia Lukacova (Fiicele Sfântului Francisc de Assisi - Timișoara) în funcția de vicepreședintă, iar în funcția de consiliere au fost alese: sora Marie Anne Mathieu (Surorile Doctrinei Creștine - București), sora Maria Porunde (Surorile Franciscane Misionare de Assisi - București) și sora Hanni Rolfes (Surorile Misionare "Inima lui Isus" - Satu Mare).

Sr. Ildikó Homa, SSS, secretara generală C.R.S.M. (crsm@internet.ro)


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat