Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Meditație: "Este îngăduit bărbatului să se despartă de soția sa"?

Femeile n-au venit niciodată la Isus cu întrebarea: Este îngăduit femeii să se despartă de bărbatul său? Doar bărbații au întrebat, în interesul lor, ca și cum numai ei ar avea dreptul să se despartă. Bărbații erau cu întrebările, femeile erau cu plânsul. În fața lui Cristos n-a fost adus niciodată un bărbat prins în păcat pentru a fi ucis cu pietre, după legea lui Moise. Femeia în schimb a fost adusă și era cât pe ce să fie ucisă cu pietre. De cine? De bărbați. Nu era nici o femeie cu piatra în mână la locul faptei. Între ei și femeie s-a interpus Isus: "Care dintre voi este fără păcat să arunce cel dintâi cu piatra în ea". Bărbaților, dacă vreți să fiți cât de cât corecți puneți altfel întrebarea: "Este îngăduit în căsătorie ca cel nevinovat să se despartă de cel vinovat? În unele cazuri s-ar putea ca bărbatul să fie mai vinovat decât femeia. Mă gândesc, de exemplu, la cei care vin acasă pe două cărări, turmentați de băutură; la cei care folosesc forța nu pentru a bate covorul în zi de sâmbătă, ci soția; la cei care nu pun nici un ban pentru întreținerea familiei și vin acasă ca la un hotel așteptând să fie bine serviți; la cei care au pentru soție doar înjurături și nici un cuvânt de iubire. Oare e corect ca ei și numai ei să pună întrebarea: "Este îngăduit bărbatului să se despartă de soția sa"?

Autoritatea lui Isus în mijlocul poporului era cunoscută pentru că învăța mult mai bine decât toți rabinii. La toate întrebările găsea răspuns plin de înțelepciune. Întrebându-l pe Isus despre căsătorie, au apelat la autoritatea sa de învățător și așteptau o confirmare a învățăturii lui Moise, care din cauza împietririi inimii le îngăduise să se despartă de soție cu condiția ca să-i întocmească un act de divorț. Răspunsul lui Isus e un pic neplăcut pentru ei. Dar n-au comentat pentru că Isus avea dreptate. "La început nu a fost așa", spune Isus. El e convins că despărțirile nu rezolvă problemele, ci le agravează și aduc o mulțime de suferințe. Singura rezolvare este revenirea la gândul pe care Dumnezeu îl are despre căsătorie, revenirea la ce a fost la început. Dar pe oameni prea puțin îi interesează ce-a fost la început sau ce anume a voit Dumnezeu cu căsătoria. Pe ei îi interesează prezentul, un prezent lipsit de orice responsabilitate față de Creator, autorul căsătoriei. Cei care se despart nu se mai raportează la Dumnezeu. Viața lor e scoasă din sfera divinului. Se despart nu pentru a împlini voința lui Dumnezeu, ci voința proprie.

Vina în căsătorie începe atunci când unul sau chiar amândoi nu mai urmăresc gândul pe care Dumnezeu îl are despre căsătorie, despre iubirea umană. Și atunci când dispare din gândul omului gândul lui Dumnezeu, te poți aștepta la toate relele.

Priviți ce fac oamenii din iubirea lor, din căsătoriile lor! Ceea ce ar trebui să fie un loc de împlinire, de fericire, devine un loc de amărăciune, dezgust, regret și lacrimi care nu se mai usucă.

Soluția aleasă de oameni, cea a despărțirilor, nu va face niciodată un paradis din căsătorie, ci va mări numărul întristărilor și nemulțumirilor.

Soluția propusă de Cristos este singura în măsură să facă din căsătorie un loc de fericire, de paradis.

Dumnezeu nu-l mai alungă acum pe om, cum l-a alungat pe Adam odinioară, ci îl cheamă mereu, arătându-i drumul pentru a ajunge la împlinire. Poate că ar trebui ca și omul să-și dea seama că nu e bine să-l alunge pe Dumnezeu din căsătorie, ci să-l cheme. Locul său e alături de om, ba chiar în inima lui. Dar nu într-o inimă de piatră, ci într-o inimă sensibilă, o inimă iubitoare, deschisă și înțelegătoare, o inimă care dăruiește fericire celuilalt. Atunci nimeni nu va mai pune întrebarea "Este îngăduit bărbatului să se despartă….."?

Pr. Eugen Budău


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat