Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Hram la Biserica din Roman - Centru

Duminică, 5 octombrie, la Roman, la biserica cu hramul Sfânta Tereza a Pruncului Isus a fost sărbătoare: hramul comunității. De la celelalte două biserici din oraș credincioșii au venit cântând din două părți diferite ale orașului spre biserica catolică din centrul orașului, unde părintele decan și paroh, Dumitru Farcaș, și cei doi părinți vicari, Adrian Burcă și Marcelin Chelaru, i-au întâmpinat cu bucurie. Curtea bisericii a devenit neîncăpătoare când clopotele începeau să vestească începutul sfintei Liturghii la care au participat și peste 25 de preoți oaspeți.

Prezentăm în continuare câteva din cuvintele edificatoare ale părintelui predicator, Toma Encuță, paroh la Săbăoani.

Ce paradox: omul care caută fericirea toată viața lui, omul care caută desăvârșirea, bucuria și pacea inimii are parte în viața sa de încercare, de suferință, de cruce. Nu vreau să fiu pesimist, dar așa este: trăim în această realitate în care vedem atâția oameni care suferă. De multe ori oamenii, chiar și cei care au credință, ajung la deznădejde, uită în general că în viața noastră sunt și momente înălțătoare, de bucurie, de exaltare sufletească, momente în care îl simțim pe Dumnezeu mai aproape, momente în care, parcă împreună cu Michel Quoist, am putea spune: "Doamne, aș vrea să mă înalț deasupra orașului meu, deasupra spațiului, deasupra timpului. Doamne, aș vrea să-mi dai ochii tăi pentru ca astfel să contemplu splendoarea creației tale". Și noi, care celebrăm sărbătoarea hramului bisericii "Sf. Tereza" din Roman, putem afirma că trăim aceste momente de har, momente înălțătoare când îl simțim mai aproape pe Dumnezeu care vine în întâmpinarea noastră. Un Dumnezeu care nu este străin de noi, care vrea să împărtășească cu noi, prin sfinții săi, bucuria și pacea.

Să facem tăcere pentru ca împreună să ne apropiem de aceea care astăzi strălucește pe firmamentul cerului: Tereza. Să ne apropiem de ea și să contemplăm lucrarea minunată a lui Dumnezeu din ea. Și să-i punem aceste întrebări: Tereza, care este secretul vieții tale? Și tu ai fost ca și noi plămădită din carne și sânge; și tu ai avut tentația ispitei; și tu ai fost încercată de suferință; și tu ai purtat crucea de fiecare zi! Care este secretul vieții tale? De ce și cum ai putut să te înalți așa de sus și să te bucuri de vederea lui Dumnezeu?

În primul rând, Tereza a ajuns la un grad înalt de sfințenie pentru că a fost înzestrată de Dumnezeu cu harul sfințitor și harul lucrător. Și toată viața a colaborat cu harul.

În al doilea rând, Tereza a ajuns așa de sus pentru că, de când a apărut în viața ei rațiunea, și-a folosit-o bine; s-a apropiat de Dumnezeu; și-a deschis inima și spiritul pentru a primi lumina Duhului Sfânt, ca astfel să colaboreze cu harul său. S-a apropiat de Dumnezeu și rând pe rând a ajuns la desăvârșirea umană.

Apoi secretul vieții sale sfinte este și familia sa. O familie care într-adevăr i-a deschis un drum larg spre eternitate, spre fericire, spre paradis, spre Dumnezeu. Dacă mama și tata sunt sfinți, și copiii vor fi sfinți.

A mers în mănăstire. Acolo l-a întâlnit pe iubitul inimii sale, pe Cristos, Fiul lui Dumnezeu, căruia i-a dat inima și ființa sa. Tereza, în viața sa, a avut parte de suferință, de încercare, de cruce, din copilărie până la sfârșitul vieții sale. A avut parte de o cruce grea, îngrozitoare, mai ales la sfârșitul vieții: ajungând la culmea fericirii, a întâlnirii cu Dumnezeu - iată din nou paradoxul - intră în acel tunel al întunericului, al iadului: "Ce penibil, spune ea: văd numai întuneric. Dumnezeu a dispărut din viața mea; se dă o luptă acerbă între lumină și întuneric, între păcat și virtute, dar Dumnezeu este cu mine". Ea a învins pentru că a avut o credință puternică; ea a învins pentru că și-a fondat viața pe cuvântul vieții; și-a alimentat întreaga ei ființă din cuvântul lui Dumnezeu.

Dragi credincioși, asemenea Terezei, să depășim momentele de încercare, de tristețe, de cruce și, având credința noastră în Dumnezeu fondată pe cuvânt, vom ieși învingători. Acesta este mesajul liturgiei cuvântului din ziua hramului: să avem încredere: Dumnezeu a investit mult în sfânta Tereza a Pruncului Isus, dar Dumnezeu a investit mult în unul fiecare dintre noi. Dumnezeu nu ne-a uitat. Dumnezeu este cu noi mai ales în momentele de tristețe, de amărăciune, de cruce, să ne gândim și la momentele de bucurie, de înălțare sufletească; momente prin care noi ne detașăm de lucrurile materiale. Intrăm în dialog cu Dumnezeu care este aproape de noi. Acum trăim aceste momente să ne bucurăm.

A consemnat pr. Gabriel Bucur


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat