Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Seminar Internațional de Film

În perioada 2-4 octombrie, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, în colaborare cu WACC (Asociația Creștină Mondială pentru Comunicație) - Londra (Marea Britanie), INTERFILM (Organizația Creștină de Cinema) - Zürich (Elveția), SIGNIS (Asociația Catolică Mondială pentru Comunicații Audiovizuale) - București, RADEF România - filiala Iași, John Templeton Foundation, organizează la Iași Seminarul Internațional de Film "Semne de speranță în cinematografie". Manifestarea reunește specialiști din țară și din opt țări: Bulgaria, Ungaria, Elveția, Republica Moldova, Germania, Franța, Italia și Marea Britanie. Anca Berlogea și Marius Șopterean sunt din partea SIGNIS. Invitați din partea Diecezei de Iași sunt PS Petru Gherghel și pr. Cornel Cadar.

Seminarul are ca obiectiv inițierea unui dialog între teologi, educatori și profesioniști ai cinematografiei. Printre participanți se numără realizatori, critici de film, jurnaliști, profesori și teologi. În program sunt conferințe, vizionări de film și discuții, dezbateri susținute de specialiști în domeniu.

Deschiderea oficială a avut loc vineri, 2 octombrie, ora 9.30, în Sala "Dr. Iustin Moisescu" a Mitropoliei de Iași. Pr. Nicolae Dascălu, consilier cultural al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, a deschis întrunirea arătând scopul ei: "Biserica trebuie să se intereseze de societatea de astăzi, de modul cum fiii Bisericii consumă cultura... mai ales în ceea ce privește tineretul este important să participăm la creșterea prin artă și cultură".

ÎPS Daniel, mitropolit al Moldovei și Bucovinei, a avut un cuvânt de salut, binecuvântare și încurajare, amintind de izvoarele creștine de inspirație pentru cinematografie. A subliniat, de asemenea, rolul benefic al cinematografiei, punând în paralelă cuvintele lui Lenin cu cele ale lui Tarkowski: "Pentru ca oamenii să nu mai meargă la biserică trebuie create mai multe cinematografe", respectiv "Acel film este bun care îi inspiră pe oameni să meargă la biserică și să se roage".

PS Petru Gherghel, episcop romano-catolic al Diecezei de Iași, a salutat inițiativa amintind de documentul Conciliului Vatican II, "Inter mirifica". Acesta vorbește despre rolul mijloacelor de comunicare: pot fi folositoare, dar și dăunătoare. Și-a exprimat apoi speranța ca simpozionul prin tema propusă să facă din cinematografie un mijloc minunat pentru edificare.

Un salut a fost transmis și de Hans Hodel.

Sâmbătă, 4 octombrie, de la ora 09.15, va fi proiectat filmul românesc "Binecuvântată fii, închisoare" (regizor Nicolae Mărgineanu), la cinematograful "Republica". În cursul după-amiezii va avea loc o dezbatere condusă de doamna Elisabeta Bostan, decan al Facultății de Film, Universitatea de Teatru și Cinema, București, pe problema educației tineretului în domeniul filmelor. Va urma proiecția filmului "Năică".

* * *

Programul

  • Joi, 2 octombrie 2003

    • 16.00-19.00 Sosirea participanților

    • 21.00 Prezentarea participanților

  • Vineri, 3 octombrie 2003, Sala "Dr. Iustin Moisescu" din Mitropolie

    • 9.30 Deschiderea oficială; cuvântul ÎPS mitropolit Daniel al Moldovei și Bucovinei (în sala "Dr. Iustin Moisescu" din Mitropolie)

    • 10.15 Film: "Chico", de Ibolya Fekete (Ungaria, 2001), 1h50m (Premiul ecumenic al juriului la Karlovy Vary 2001, Premiul Templeton 2001)

      • Dezbateri. Animator: Karsten Visarius, Frankfurt - Germania

    • 16.00 Film: "Bread over the fence", de Stephan Komandarev (Bulgaria, 2002)

      • Comunicare: dr. Hans Joachim Schlegel, Berlin-Germania, "Speranțe de frățietate. Imagini ale credinței, utopiei și instrumentalizării ideologice"

      • Remarci și dezbateri

    • 20.15 Filme realizate de studenți de la UNATC București;

      • Dezbatere: Contribuția cinematografiei la pace și reconciliere în lumea de azi. Animator: Marius Șopterean, șef catedră regie, UNATC București

      • Discuții în plen

  • Sâmbătă, 4 octombrie 2003

    • 09.15 Film: "Binecuvântată fii, închisoare", de Nicolae Mărgineanu (România, 2002), la cinema "Republica"

      • Dezbateri

    • 15.00 Comunicare: Elisabeta Bostan, decan UNATC București, "Importanța calității cinema și TV pentru copii și tineret".

      • Film: "Năică", de Elisabeta Bostan, 1h20m, la cinema "Dacia", cartier Alexandru cel Bun

    • 17.00 Dezbateri în plen (în sala "Dr. Iustin Moisescu" din Mitropolie)

      • Concluzii. Comunicat final


     

    lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat