Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Meditație: "Cine spune lumea că sunt eu?"

Întotdeauna lumea are ceva de spus. Despre mine, despre tine. Gura lumii nu o poți închide. Ne întristăm când lumea ne vorbește de rău și ne bucurăm când lumea ne vorbește de bine. Uneori se poate întâmpla ca lumea să se înșele cât privește persoana noastră. Ceea ce vorbește ea despre noi poate să fie departe de adevăr.

Petrache Lupu de la Maglavid era cunoscut de multă lume. Vestea despre el s-a dus în toate colțurile țării și oamenii veneau la el, mai ales pentru a vedea cum iese apă dintr-o răchită. Toți spuneau că este un sfânt, că are puterea să facă minuni. A făcut ca dintr-o răchită să izvorască apă, după cum Moise făcuse să izvorască apă din stâncă. Lumea venea în număr mare ca să ia apă minunată. Era o coadă interminabilă. Îmbrăcat în alb, Petrache Lupu urca zilnic pe deal cu o carte în mână pentru rugăciune, susținând că Dumnezeu îi vorbește direct. Din când în când era purtat în procesiune prin biserici pentru ca lumea să-l vadă și să-l atingă. Numai că mai târziu s-a descoperit înșelătoria. În ascuns fusese introdusă o conductă în acea răchită și apa minunată nu era decât apă obișnuită care venea de la un izvor din deal. Ce deziluzie! Petrache Lupu, un înșelător.

Padre Pio, un preot călugăr din Italia, a fost suspendat de autoritatea bisericească și nu mai avea voie să celebreze Liturghia pentru că s-a părut că este un înșelător. Din palmele lui izvora sânge, arătând ca Isus răstignit. Nu s-a împotrivit autorității bisericești și a stat liniștit și supus. Adevărul a ieșit la iveală nu peste mult timp și a fost din nou lăsat să celebreze Liturghia. Stigmatele erau într-adevăr stigmate. Suferința lui nu era o înșelătorie, nu era provocată de el, ci era un semn oferit de Cristos. Erau prea multe dovezi în favoarea lui, dovezi care în final au făcut ca el să fie ridicat la cinstea altarelor și trecut în calendarul sfinților.

"Cine spune lumea că sunt eu?", i-a întrebat Isus pe ucenici. Ei i-au răspuns: "Unii spun că ești Ioan Botezătorul, alții că ești Ilie, alții că ești un profet de altădată, care a înviat". Mai demult unii spuneau că este un înșelător, că lucrează cu puterea satanei.

Erau păreri și păreri. De aceea Cristos a continuat cu întrebarea: "Dar voi cine spuneți că sunt eu?". Răspunsul lui Simon Petru, "Tu ești Cristos, Fiul lui Dumnezeu", se distanțează total de ceea ce spunea lumea. Era o noutate descoperită nu de el însuși, ci printr-o lumină venită de sus: "Ferice de tine Simon, fiul lui Iona, că nu carnea și sângele ți-au descoperit ție acestea, ci Tatăl meu care este în ceruri".

După 2000 de ani de creștinism lumea rămâne tot împărțită cât privește răspunsul dat cu privire la persoana lui Isus. "Cine este el?" E o întrebare care rămâne deschisă pentru toți. E o întrebare care așteaptă răspunsul meu, răspunsul tău, răspunsul ultimului om care se va naște pe acest pământ. Răspunsul dat nu e chiar indiferent, pentru că în funcție de el noi ne modelăm viața. Unii spun că e doar un învățător mai bun decât alții. E un revoluționar care a reușit să-i câștige de partea lui pe cei săraci și simpatia celor păcătoși. E un om fără egal în istoria lumii prin morala pe care o propune. E un întemeietor de religie și nimic mai mult. Și câte păreri nu sunt!

Multe răspunsuri pe care le dăm, le împrumutăm, le preluăm de la alții. Biserica a preluat răspunsul lui Petru și-l anunță tuturor, socotind că Isus nu poate să fie un înșelător. Cine dă cu convingere răspunsul că Isus este Fiul lui Dumnezeu, nu va face niciodată ceea ce a făcut Petrache Lupu de la Maglavid, înșelând masele. Se va distanța de orice minciună, de orice falsitate și va trăi în adevăr. De la distanță îi poți cunoaște pe aceia care nu au în inimă răspunsul lui Petru. Viața lor dă mărturie că poartă în suflet un alt răspuns. Dumnezeu ne întreabă, dar să-l întrebăm și noi: "Cine spui tu, Doamne, că sunt eu?"

Pr. Eugen Budău


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat