Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: deschiderea anului academic la Seminar

Duminică, 28 septembrie, în capela institutului, în cadrul unei Liturghii concelebrate a fost inaugurat anul academic 2003-2004. La celebrare au fost prezenți PS Petru Gherghel, episcop de Iași, preoții profesori ai institutului împreună cu seminariștii, precum și numeroși laici. Liturghia a fost prezidată de PS Rino Fisichella, episcop auxiliar al Romei și rectorul magnific al Universității Pontificale din Lateran, care a fost oaspetele institutului în aceste zile.

Organizarea universităților pontificale permit în structura lor prezența unor institute precum cel din Iași care au facilitatea ca, în decursul timpului, să devină facultăți autonome. Institutul nostru se află în faza de afiliere la Universitatea din Lateran, fapt care îi permite acordarea primului titlu academic - cel al bacalaureatului în teologie.

În perioada 26-29 septembrie, Seminarul l-a avut oaspete pe rectorul magnific al Universității din Lateran, PS Rino Fisichella. Duminică, 28 septembrie, Excelența sa a prezidat Liturghia de deschidere a noului an academic 2003-2004. Cu această ocazie, în omilie i-a încurajat pe studenți să-și împlinească cu fidelitate îndatorirea la care au fost chemați. Cunoașterea disciplinelor de teologie este importantă în alcătuirea personalității viitorului preot care trebuie să fie preocupat de dimensiunea sa de purtător al cuvântului lui Dumnezeu. Aceasta este trăsătura primordială a preotului din zilele noastre. Lumea contemporană se lasă din ce în ce mai atrasă de aspectele pragmatice ale vieții, însă rămâne orientată, chiar dacă nu în mod esențial, spre valorile creștine. Așadar, omenirea de astăzi are nevoie de autentici mărturisitori ai credinței care să fie înarmați de curaj. Mărturia propriei vieți este cea care va vorbi și va convinge cel mai bine.

Seminarul pornește la drum anul acesta cu 178 de studenți structurați în cei șase ani de studiu, anul vocațional și anul pastoral-social. PS Petru Gherghel a adăugat încă trei preoți la corpul profesoral: pr. Iosif Antile (profesor de exegeză), pr. Gabriel Farcaș (formator) și pr. Felician Tiba (formator). În cadrul Liturghiei a investit noile mandate și a primit profesiunea de credință din partea noilor colaboratori.

Înainte de a da binecuvântarea finală, PS Rino Fisichella a vrut să lase un semn al trecerii sale prin institut și a făcut cadou bibliotecii ultimul volum ce înglobează toate predicile Sfântului Părinte expuse cu ocazia deschiderii anilor universitari din timpul pontificatului său ca simbol al apropierii sale de studenți și al preocupării care se îndreaptă spre acest sector important al Bisericii, cel educațional.

Evenimentul deschiderii anului academic a fost precedat, sâmbătă, 27 septembrie, de o conferință pe care PS Rino Fisichella a susținut-o în aula magna a Seminarului în fața unui numeros auditoriu.

Cristinel Farcaș


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat