Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Conferință a PS Rino Fisichella

Sâmbătă, 27 septembrie, la ora 9.00, în aula magna a Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași a avut loc conferința rectorului magnific al Universității Pontificale din Lateran, Rino Fisichella: Apologetica modernă și provocările lumii contemporane. La manifestare au participat profesorii și seminariștii institutului, preoți și călugări care activează în Iași, rectorul Institutului Teologic Franciscan de la Roman precum și numeroși laici. Întâlnirea a fost moderată de pr. Wilhelm Dancă, rectorul Seminarului din Iași.

Preasfințitul Rino Fisichella s-a născut la Codogno (Lodi-Italia) în 1951. Este episcop auxiliar de Roma din 1998 și rector al Universității Pontificale din Lateran. Titular al catedrei de Teologie Fundamentală la Universitatea Pontificală Gregoriana, Excelența sa este unul dintre teologii italieni cei mai cunoscuți la nivel internațional. Dintre numeroasele sale opere care au fost traduse în mai multe limbi amintim: Revelația. Eveniment și credibilitate (Bologna, 2002), Dicționar de teologie fundamentală (Assisi, 1990), Atunci când credința gândește (Casale Monferrato, 1997), Semnele jubileului (Cinisello Balsamo, 1992), Isus din Nazaret, profeție a Tatălui (Milano, 2000).

Ideea centrală a conferinței a fost prezentarea realității actuale în care se situează omul modern, realitate în care s-a pierdut adevăratul sens al valorilor precum libertatea, viața și sensul ei, credința, puterea de decizie și altele.

Aproape incapabil de o relație corectă cu creația, omul este determinat ca din punct de vedere spiritual să se îndepărteze de centrul ființei sale. Astfel, el nu mai are privirea îndreptată spre Dumnezeul care "îmbrățișează" lumea, ci el însuși devine stăpân datorită descoperirilor sale care acum sunt determinante și îi sugrumă libertatea.

Tributar unor filozofii, precum cea a lui Nitsche, omul își clădește prezentul pe o altă scară valorică: nu mai primează raționalul, ci afectivitatea.

În condițiile date, care este direcția în care se îndreaptă omenirea?

Una dintre soluții este redescoperirea adevăratului sens al omului. În interiorul acestui proces este necesar să se repropună acea "inteligență a credinței" prin intermediul unei metode care "să știe" să redea motivațiile credinței în Cristos.

Este necesar ca în aceste timpuri să se vorbească despre adevăr. Teologul de astăzi trebuie să aibă curajul să enunțe că adevărul are un chip: acela al lui Isus din Nazaret. Metodologiile sunt numeroase, însă așa cum spune sfântul Toma de Aquino în De veritate, art. 5,2: "Este necesar ca întotdeauna orice lucru să fie luat în considerare ca fiind existent sau nu, însă după distrugerea adevărului ceea ce rămâne este că adevărul există".

Adevărul creștinismului se încarnează în istorie și tocmai de aceea este supus unei deveniri lente, însă progresive, până va ajunge la desăvârșire în modul stabilit de Cel Înviat și nu cel stabilit de dorința umană. Este un adevăr responsabil care îl are pe om drept mărturisitor, este un adevăr care își trage seva din acea revelație de iubire care a știut să exprime într-o modalitate sigură și definitivă sensul unei vieți care depășește limitele morții.

Cristinel Farcaș


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat