Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Întâlnire MIDADE: Putem construi pacea

În perioada 10-20 septembrie a avut loc în Siria, la Damasc, a 11-a întâlnire MIDADE (Mișcarea Internațională de Apostolat a Copiilor), cu tema: "Pacea sunt eu, ești tu, suntem noi și cu ajutorul copiilor putem construi pacea!"

Pe parcursul întâlnirii am discutat despre violența asupra copiilor și despre activitățile pe care MIDADE le poate desfășura pentru a împiedica acest lucru și pentru a construi pacea.

În lupta contra violenței, MIDADE colaborează cu celelalte organizații nonguvernamentale. Astfel, duminică 14 septembrie, responsabilul UNICEF ne-a prezentat o statistică a modurilor de manifestare a violenței asupra copiilor (sărăcia, războiul, discriminarea, exploatarea, abuzul, mediul, mass-media) și câteva obiective pentru combaterea lor: reducerea sărăciei și a foamei, oferirea educației primare, promovarea egalității, îmbunătățirea vieții materiale prin asigurarea unui mod de viață decent și combaterea principalelor boli.

Ideile propuse de noi sunt provocări pentru întreaga lume și au drept scop promovarea și apărarea drepturilor copiilor împotriva oricărui tip de violență, însă împreună vrem să construim pacea prin educarea copiilor la toleranță, urmând îndemnul Sfântului Părinte: "Să oferim copiilor un viitor al păcii, ajutându-i să crească într-un mediu dominat de pace. Acesta este dreptul lor și datoria noastră!"

La această întâlnire au participat delegați din 32 de țări, membre MIDADE din întreaga lume, și a fost o ocazie de a cunoaște diferite culturi și activități pe care fiecare asociație le face în scopul de a promova pacea în lume. Serile culturale ne-au dat ocazia să ne împărtășim tradițiile și obiceiurile specifice fiecărei țări.

Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci a fost un prilej de bucurie pentru toți pentru că am putut participa alături de creștinii din Maalula care aprindeau focuri pe dealuri și își împodobeau casele cu cruci luminate.

Luni, 15 septembrie, s-au prezentat enciclicele "Pacem in terris" și "Populum progressio". Pacea a fost prezentată ca un dar care nu trebuie ascuns sau ignorat, ci valorificat. S-a subliniat faptul că pacea, așa cum spunea papa Ioan al XXXIII-lea, stă pe patru pioni: iubire, dreptate, adevăr și libertate.

Adevărul este temeiul păcii dacă fiecare individ își dă seama cu onestitate că în afară de propriile drepturi are și propriile îndatoriri față de ceilalți. Dreptatea zidește pacea dacă fiecare respectă în mod concret drepturile celuilalt. Iubirea este temeiul păcii dacă lumea simte necesitățile celorlalți ca fiind proprii. În sfârșit, libertatea alimentează pacea și o face să rodească dacă în alegerea mijloacelor pentru a ajunge la ea indivizii urmează rațiunea și își asumă cu mult curaj responsabilitatea propriilor acțiuni.

Iertarea și Rozariul au fost prezentate ca instrumente pentru clădirea păcii pe care copiii, martori ai lui Cristos, le pot folosi astfel devenind sare și lumină pentru prezent și viitor.

Pentru ACC Iași (Acțiunea Catolică a Copiilor) participarea la această întâlnire a fost marcată de acceptarea de a deveni asociație membră cu drepturi depline în marea familie MIDADE. Alături de MIDADE din Guineea, Conkri și ERKO din Slovacia, ACC din Dieceza de Iași și-a propus să promoveze rolul activ al copiilor în asociație, în Biserică și în lume, ca adevărați protagoniști ai societății contemporane. Promovând unitatea și lucrând în strânsă colaborare cu celelalte asociații MIDADE, putem depăși limitele fizice, oferind copiilor ocazia să se afirme și să participe în mod activ la construirea unei lumi mai bune.

Rolul nostru ca animatori este să-i ajutăm să trăiască valorile creștine și umane conștientizând că în mâinile lor e viitorul nostru. Zâmbetul lor ne dă putere să luptăm cu armele iubirii contra urii, deznădejdii și a războiului. Siria va rămâne în inimile noastră o rază de lumină, speranță și credință într-o lume care luptă pentru construirea păcii: "Prin pace nimic nu e pierdut, prin război se pierde totul!" Claudia și Maria (delegatele ACC Iași)

Claudia si Maria (delegatele ACC Iași)


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat