Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Noi teme pentru Sinodul diecezan

"Căsătoria și familia - identitate și misiune", "Preoții și vocația la Preoție în slujirea diecezei" și "Prezența laicilor în Biserică, în societate și în cultură" sunt noile teme pentru Sinod care au văzut recent lumina tiparului la Editura "Presa Bună". Ele pot fi găsite pe acest sit la secțiunea Actualitate/Sinod diecezan.

* * *

4. Căsătoria și familia - identitate și misiune
Materialul a fost elaborat de pr. Isidor Chinez, pr. Ioan Ciuraru, OFMConv., pr. Petru Beșleagă.
Pe drumul reînnoirii vieții Bisericii locale, la care ne cheamă Sinodul diecezan, tema căsătoriei și a familiei are o importanță deosebită, căci "familia este calea Bisericii" (Grat. sane 2), iar "viitorul omenirii trece prin familie" (FC 86).
În prima parte se face o reflecție asupra identității căsătoriei și familiei, dar și asupra contextului istoric actual care influențează într-un fel sau altul asupra acestei realități de bază a societății și a Bisericii.
În mijlocul atâtor amenințări, apar întrebări de genul: Cum poate familia să-și păstreze identitatea și să-și descopere misiunea pe care o are de împlinit? Care este adevărul vieții pe care soții sunt chemați să o trăiască? Unde vor afla ei putere pentru a-și realiza căsătoria și familia lor? Ce trebuie să cunoască? Ce trebuie să iubească? Ce trebuie să facă în concret pe drumul iubirii: în cadrul familiei, alături de celelalte familii (unele cu probleme), în Biserică și în lume? La aceste întrebări se încearcă găsirea unui răspuns în partea a doua a temei.
Rămâne ca în final să fie înaintate secretariatului sugestiile pe care fiecare comisie sinodală le va face având conștiința unei participării eficace la această operă de înnoire a vieții prin puterea Duhului, începând chiar de la bază, pentru ca fiecare familie să descopere și să afle în ea însăși chemarea de neșters care definește demnitatea și responsabilitatea sa: "Familie, fii ceea ce ești!"

* * *

5. Preoții și vocația la Preoție în slujirea diecezei
Materialul a fost elaborat de pr. Cristinel Fodor și pr. Iosif Păuleț.
Tema pune în discuție preotul cu rolul său deosebit de important în mijlocul oamenilor, precum și problema vocațiilor la sfânta preoție, în general, și în Biserica noastră locală, în special.
Ținând cont de faptul că preotul nu mai este văzut astăzi așa cum era văzut odată, iar problema vocațiilor la sfânta preoție trece printr-o mare criză pe plan mondial - chiar dacă la noi lucrurile par să fie încă îmbucurătoare - este necesar să adâncim în noi cunoștințele despre preot în lumina revelației și să-i facem pe credincioși să păstreze cu grijă simțul de prețuire și respect față de această taină așa de sublimă și importantă pentru binele spiritual al omenirii.
Pentru aprofundarea acestei teme se sugerează comisiilor sinodale locale să acorde trei întâlniri: două despre preoție și una despre vocații la preoție.
Reînnoirea vieții creștine urmărită de actualul Sinod diecezan nu se va putea realiza fără un cler bun, el însuși reînvigorat.

* * *

9. Prezența laicilor în Biserică, în societate și în cultură
Materialul a fost elaborat de pr. Dumitru Patrașcu și pr. Gianfranco Maronese, prin colaborarea a doi laici: Alexandru Bucioacă și Elisabeta Postolache - Kastel.
Această temă este și noutatea pe care Conciliul Vatican II, sub inspirația Duhului Sfânt, o prezintă oamenilor timpului nostru pentru revitalizarea credinței și împlinirea conștientă a misiunii fiecăruia dintre noi încredințată de bunul Dumnezeu.
Tema se adresează laicilor cuprinzând toate categoriile: copii, tineri, adulți, familiști, cu pregătiri profesionale diferite. Se adresează și ierarhiei și persoanelor consacrate, pentru că toți trebuie să învățăm, să trăim și să înțelegem rolul responsabil pe care îl are fiecare în Biserica sa și a ne însuși învățătura Conciliului Vatican II.
În prima parte se prezintă demnitatea credincioșilor laici în Biserică. În a doua parte se vorbește despre drepturile și obligațiile credincioșilor laici în Biserică, societate și cultură. În a treia parte pot fi găsite soluții concrete pentru promovarea laicilor în comunitățile parohiale.

* * *

  • Căsătoria și familia - identitate și misiune Sinodul diecezan, Ed. "Presa Bună", 2003, 15x21cm, 76 p., 25.000 lei

  • Preoții și vocația la Preoție în slujirea diecezei Sinodul diecezan, Ed. "Presa Bună", 2003, 15x21cm, 48 p., 15.000 lei

  • Prezența laicilor în Biserică, în societate și în cultură Sinodul diecezan, Ed. "Presa Bună", 2003, 15x21cm, 42 p., 14.000 lei

* * *

Aceste cărți, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă:

  • prin poștă: Librăria Presa Bună, Bd. Ștefan cel Mare, 26; 700064 - Iași;
  • prin fax: 0232/211527;
  • prin telefon: 0232/212003, interior 67:
    luni, orele 10.00-16.00;
    marți, miercuri și joi, orele 8.00-14.00
    vineri, orele 12.00-18.00;
  • prin e-mail: cornel@mail.dntis.ro;
  • prin Internet: www.ercis.ro; www.catholica.ro.

  •  

    lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat