Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Meditație: După Oradea...

După Oradea... curajul de a semăna "soarele" mai ales în "furtună"! Isus în toată viața sa a dorit să fie prezent acolo unde moartea mușca cu aviditate din viață, acolo unde disperarea dădea existenței o singură culoare, cea neagră, acolo unde nu mai ajungeau de mult timp o mângâiere, un surâs sau o vorbă bună. Iată întâlnirile sale scandalizatoare cu păcătoșii publici, cu posedații de diavol, cu bolnavii.

Dintre aceste întâlniri una mă fascinează în mod particular: cea cu Zaheu (Lc 19,1-10). Acesta tocmai iubit nu era de către evrei, deoarece știa foarte bine să stoarcă taxele pentru romani și la fel de bine să își umple și propriile buzunare, astfel încât avea o grămadă de bani și de... dușmani! Din acea zi însă în care în Ierihon, din sicomor, întâlnește privirea lui Isus, totul se schimbă, deoarece Isus îi restituie demnitatea, îl face să guste din nou bucuria de a trăi. După atâția ani aude o voce care nu îl ofensează: "Astăzi trebuie să rămân în casa ta". Iubirea și iertarea lui Isus descătușează în el dorința de convertire: "Iată, Doamne, jumătate din averea mea o dau săracilor..." Zaheu simte că are un loc în inima lui Dumnezeu, că este chemat să dea un sens vieții sale: "Astăzi s-a făcut mântuire acestei case..."

Această pagină de evanghelie mi se pare potrivită pentru a reflecta asupra a ceea ce a fost Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic din România, în acest an trăită la Oradea cu intenția de a vedea dacă "tinerii sunt soarele sau furtuna zilei de mâine". Pentru mulți tineri prezența la această întâlnire a fost expresia unei dorințe puternice de a-l "vedea" pe Cristos privind în ochi pe ceilalți semeni porniți pe același drum al vieții. Entuziasmul, bucuria, reculegerea și prietenia au făcut să strălucească perlele din sufletele tinerilor: setea de Dumnezeu, dorința de adevăr și dreptate, curajul de a vedea viața ca pe un dar ce trebuie împărtășit. Putem spune: tinerii noștri sunt normali! Sunt tineri care nu se tem să fie soarele (sfinții, ar spune papa) zilei de mâine și tineri care nu realizează că furtuna în care trăiesc îi va transforma și pe ei în uragane distrugătoare. Este emblematic un episod dintr-una din zilele de la Oradea. Înainte de meditație, mulți tineri părăseau stadionul preferând să caute alte ținte ale interesului lor. Mons. Bercea a luat microfonul și a zis: "Dragi tineri, nu pierdeți această ocazie minunată de a vă întâlni cu Cristos. Nu riscați să fiți furtuna zilei de mâine!" Iar unul din preoții responsabili cu organizarea se minuna: "Nu știu cum se face că la prânz și cină sunteți 2.200, iar aici la meditație vă văd doar 1.800!" Da, tinerii noștri sunt normali: sunt soare, sunt și furtună! Însă această "normalitate" nu trebuie să ne liniștească!

Ca Biserică nu suntem chemați doar să facem o prognoză, ca domnișoarele de la Meteo care anunță canicula și furtuna cu același zâmbet forțat! Cred că trebuie să încetăm să spunem că tinerii sunt o problemă..., problema sunt cei care spun acest lucru! Tinerii de azi nu sunt mai dificili decât cei de ieri, nu au mai puține idealuri, ci poate au dificultăți mai complexe și susțineri mai minore. Tocmai de aceea Biserica trebuie să îi aibă la inimă pe tineri, să pășească împreună cu ei, să îi susțină (papa o spune neîncetat). Trebuie să facă acest lucru mai ales păstorii! Păstorul trebuie să fie în mijlocul turmei sale fie soare, fie nori: o prezență semnificativă, fără prejudecăți, fără interese (decât cele ale lui Cristos!), fără măști și mai ales fără teamă! Ce este mai ridicol decât un păstor căruia îi este frică de oițele sale! Tinerii doresc să întâlnească în preot o persoană (și nu o funcție), o viață de om (nu doar fragmente de timp) care să îi ajute să trăiască cu bucurie și să privească viitorul cu speranță. Nu putem doar să "contemplăm" lumea tinerilor! În fața celor care sunt soare, lumina și căldura lor ne-ar putea împiedica sau măcar înroși (procesele de conștiință ar fi inevitabile!) iar, în fața celor care devin furtună, "umbrela" motivațiilor și a temerilor noastre nu ne va apăra de judecata aspră a lui Dumnezeu ("...tot ce nu ați făcut unuia dintre aceștia, cei mai mici, mie nu mi-ați făcut").

Tinerii nu sunt o problemă, ci o comoară! O comoară însă care are nevoie de două operații. Prima: noi, păstorii, trebuie să săpăm ca să ajungem să o descoperim. A doua: să îi ajutăm pe tineri să nu se oprească doar la suprafața vieții lor, ci să coboare în adâncul ființei și să găsească această comoară. În intimitatea fiecărui tânăr există un izvor de bogăție, de vitalitate, de valori ce așteaptă doar să fie eliberat și să țâșnească spre exterior, pentru ca să împartă cu ceilalți bucuria și sensul vieții care are un singur nume: Cristos, convinși fiind împreună cu Petru că "Isus Cristos și nimeni altul poate să ne mântuiască: nu există un alt om pe lume căruia Dumnezeu i-a dat puterea să ne mântuiască" (Fap 4,12).

După Oradea, asemenea lui Cristos care răsplătește dorința lui Zaheu de a-l vedea, este momentul să învățăm să semănăm soarele mai ales în furtună!

Pr. Felix Roca


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat