Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Interviu cu Mons. Anton Lucaci

Programul de limba română de la Radio Vatican "iese în undă" zilnic cu evenimente de la Vatican, mesajele Sanctității sale, știri despre actualitatea internațională și, în încheiere, un gând despre Liturghia zilei următoare. Secția de limbă română de la Radio Vatican a împlinit anul acesta 55 de ani de existență. A luat ființă în 1947, cu scopul de a susține comunitatea catolică, creștinii rămânând închiși în "Biserica Tăcerii". Se simțeau deja semnele suprimării Bisericii. La începutul anului 1948 transmisiunile în limba română au devenit cotidiene. Obiectivele radioului sunt ecumenismul și democratizarea societății române, cât și realizarea dialogului interreligios cu Biserica Ortodoxă majoritară. Responsabilul programului în limba română de la Radio Vatican, Monseniorul Anton Lucaci, ne-a acordat un interviu despre activitatea sa la Radio Vatican și despre vizita istorică efectuată de suveranul pontif la București în anul 1999.

* * *

Rep.: Ce ecou a avut în Italia celebrarea celor 25 de ani de pontificat de la București, având în vedere faptul că este singura țară majoritar ortodoxă în care evenimentul a avut o asemenea amploare?
Anton Lucaci: Evenimentul de la București a fost organizat de Ministerul de Externe Italian, pornind de la cuvintele papei Ioan Paul al II-lea: "Italia - a doua mea patrie". România este țara cea mai deschisă din punct de vedere ecumenic. La început au fost doar cinci țări în care se celebra evenimentul, țara noastră fiind una dintre ele. România este țara care i-a deschis pontifului porțile, fiind lider ecumenic.

Rep.: De ce credeți că papa a ales România ca prima țară ortodoxă pe care a vizitat-o?
A.L.: N-a fost o alegere. România este o insulă latină într-o lume slavă care privește spre Roma firesc, spontan, fără efecte căutate. Era natural să fie așa. La noi este o ortodoxie latină care poartă în nume și în limbă amprenta Romei. Preoții români au avut o mentalitate deschisă, deși erau, la momentul respectiv, probleme grele cu greco-catolicii. România a fost deschizătoare de drumuri. Dacă n-ar fi avut țara noastră inițiativa de a-l invita pe papa la București, n-ar fi existat nici vizitele ulterioare din Bulgaria, Armenia, Turcia, Kazahstan, Ungaria.
Astfel, primul pământ pe care pontiful l-a sărutat a fost cel românesc. România va rămâne în istorie ca țara care i-a deschis pontifului porțile. Strigătul spontan de la Podul Izvor: "Unitate, unitate!", l-a impresionat profund pe Sfântul Părinte. Ulterior a spus ca "n-a bănuit că sufletul românesc este atât de frumos". Oamenii au scos din cămările sufletului toată noblețea.
Papa Ioan Paul al II-lea și-a făcut una din prioritățile pontificatului "ecumenismul faptelor". Și fapte au fost concertul românesc de la Castelgandolfo, reședința pontificală, bradul de Crăciun din Piața "San Pietro" oferit de patriarhul României, precum și întrunirea pentru dialog teologic la care au fost invitați episcopii bisericii române. După vizita pontifului, raportul creștinism - ortodoxism a suferit un proces ireversibil de uniune.
În scopul vizitei, pontiful a ținut foarte mult să studieze limba română. Avea o problemă de conștiință, voind să cunoască sensul cuvintelor citite. Astfel, am făcut 30 de ore de limba română cu Sanctitatea sa.

Rep.: Cum vedeți rolul dvs. la Radio Vatican? Este un misionariat?
A.L.: Îmi desfășor activitatea aici cu pasiune și cu încrederea că rezultatele sunt, deși nu imediate. Dar aceasta este condiția de preot: nu face prestații cu garanție. Rodul îl dă Dumnezeu. Și, mai ales, încercăm să fim oameni ai timpului. Biserica în lumea contemporană, iar nu Biserica și lumea contemporană. Încercăm să facem să pătrundă valorile creștine în această lume.

(Sursă: http://www.ziua.ro/2003/09/12/docs/26031.html;
Corespondență din Italia de la Claudia Stănilă. "Imaginea României prin Radio Vatican")


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat