Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Impresii de la Sarajevo

În perioada 3-7 septembrie, am avut plăcerea și bucuria de a mă număra și eu printre participanții la Cea de-a III-a Întâlnire Europeană Mediteraneană, desfășurată sub semnul FIAC-ului, la Sarajevo, în Bosnia-Herțegovina.

Ceea ce a impresionat la această întâlnire a fost diversitatea, dar, în același timp, unitatea participanților, adunați în jurul aceleiași persoane, Cristos, chemați pentru a construi o Europă a păcii, a dreptății și a fraternității. Cu toate că eram din țări diferite, am descoperit cu toții că avem puncte comune, discutându-se, la conferințele la care am participat, despre ceea ce ne unește (credința, cultura, istoria, speranța, globalizarea, ecumenismul și noua evanghelizare), despre viitorul care este în rădăcinile noastre, în noutatea evangheliei Europei celui de-al treilea mileniu. S-a subliniat importanța Acțiunii Catolice în Biserică și în lume.

Pentru a evangheliza Europa de astăzi, AC are nevoie de două baze fundamentale: spiritualitate și formare, ambele susținute și încurajate de ierarhie.

FIAC-ul este un loc al solidarității. În aceste zile am descoperit bogăția și frumusețea care ne unește de la Est la Vest, prin dorința de a construi o lume în care fiecare laic își trăiește vocația de creștin.

Am cunoscut, de asemenea, realitatea crudă lăsată de amprenta războiului în Bosnia-Herțegovina. Am întâlnit copii orfani, tineri și adulți rămași fără cei mai buni prieteni... Războiul lăsase răni adânci în inima și-n sufletul lor... La tot pasul întâlneai urme de gloanțe pe zidurile caselor, clădiri bombardate, sate întregi distruse... Și, contrar acestei durități, Dumnezeu a creat în aceste locuri o natură feerică, un adevărat paradis verde, demonstrând parcă omului bunătatea, blândețea și pacea sa...

Cu toate acestea, Sarajevo rămâne un simbol al păcii, o capitală a tuturor religiilor, în care trăiesc laolaltă ortodocși, catolici și musulmani, chemați cu toții la a crea o lume mai bună, mai fraternă, mai umană.

Anca Lucaci


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat