Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală în Parohia Buruienești

În zilele de 30 și 31 august, continuând programul vizitelor pastorale, episcopul Petru Gherghel a vizitat parohia Buruienești. Grija pastorală a acestei parohii este încredințată preoților din Provincia Franciscană "Sfântul Iosif".

Vizita a început sâmbătă după-amiază în cadrul celebrării sfințirii unei cruci înălțate la intrarea în sat. Preasfințitul a fost întâmpinat de parohul comunității, pr. Anton Damian, de părintele provincial Ioan Ciuraru, de preoții din convent, de primarul comunei Doljești și de un mare număr de credincioși din Buruienești.

Înainte de sfânta Liturghie de seară s-a recitat Rozariul; au participat un număr foarte mare de copii, tineri și adulți. Episcopul i-a îndemnat pe toți să recite sfântul Rozariu, cerând ocrotirea Maicii Domnului pentru o trăire cât mai autentică a credinței. În timpul sfintei Liturghii, episcopul împreună cu alți preoți au stat la dispoziția celor care au dorit să se spovedească.

Duminică, la ora 8.00, s-a celebrat Liturghia pentru copii de către pr. Alois Fechet. După Liturghie, Preasfințitul, după ce a stat la spovezi, i-a întâlnit pe copii și i-a încurajat să fie buni și să rămână mereu "florile familiei, ale societății și ale Bisericii".

A urmat sfânta Liturghie pentru tineri. După Liturghie, episcopul a stat de vorbă cu tinerii și le-a recomandat să nu uite niciodată că sunt chemați să fie "sare a pământului, lumină a lumii, străjeri ai dreptății și ai păcii".

La sfânta Liturghie pontificală au mai concelebrat părintele provincial, pr. Ioan Ciuraru, parohul comunității, părintele Petru Ciocan, paroh emerit de Buruienești, și alți preoți. La predică, episcopul i-a îndemnat pe credincioși să prețuiască familia și să o apere de toate atacurile la care este expusă astăzi. "Dacă vom avea familii bune, creștine, atunci vom avea și o Biserică vie".

După-amiază Preasfințitul s-a întâlnit cu comisia sinodală parohială. Membrii comisiei au fost încurajați să continue reflecțiile lor asupra temelor Sinodului și să contribuie, prin mărturia proprie, la "împrospătarea credinței în parohie și în Biserica locală de Iași".

A urmat întâlnirea cu surorile din congregația "Fiicele Milostivirii și ale Crucii". La Buruienești surorile au deschis o grădiniță, participă la programul pastoral al parohiei, ajutând la cateheză, la operele caritative și sociale și la liturgie.

După sfânta Liturghie de seară, celebrată de părintele paroh emerit, pr. Petru Ciocan, a urmat încheierea vizitei pastorale: episcopul a prezidat adorația și binecuvântarea euharistică. La sfârșit, episcopul i-a felicitat pe credincioșii din Buruienești și i-a îndemnat să fie buni creștini, să țină la Biserică și la familie și să dea mărturie despre credința lor, oriunde s-ar duce.

Parohia Buruienești a fost înființată în 1864, are 968 familii cu 3671 credincioși.

Pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat