Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Invitatia25 de ani de pontificat

Marți, 2 septembrie, la București, în clădirea recent renovată a Ateneului român, s-au aniversat 25 de ani de la alegerea lui Karol Wojtyla ca episcop al Romei și primat al Italiei. Manifestarea, intitulată sugestiv "O punte între Orient și Occident: căile ecumenismului în pontificatul lui Ioan Paul al II-lea", a fost organizată de institutele italiene de cultură în mai multe orașe semnificative ale lumii, Cracovia, Buenos Aires, București, Strasbourg, New York, Roma, Ierusalim.

"... Sărbătorind nunta de argint a pontificatului, dorim să aducem un omagiu acestei uniuni dintre misterul universal, de pace și promovare umană, al succesorului lui Petru și vocația umanistă, de dialog și progres, a culturii italiene. Ca titlu al întregului ciclu de manifestări, am ales cel mai frumos și semnificativ apelativ pe care Sfântul Părinte l-a adresat Italiei în acești ani, când a numit-o "A doua mea patrie" a afirmat dl. Mario Baccini, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Italiene, președinte al Comisiei Naționale pentru Promovarea Culturii Italiene în Străinătate, promotor al manifestării "A doua mea patrie". La București au fost prezente cu această ocazie delegații din fiecare dieceză catolică din țară.

dr. Piero SchiavazziÎn deschidere, moderatorul acestui eveniment, dr.  Piero Schiavazzi, a subliniat importanța acestei aniversări, cuprinzând, în câteva fraze, esența pontificatului papei Ioan Paul al II-lea, mesajul Sfântului Părinte de pace și unitate între oameni. Extraordinara relație dintre papă și mass-media a fost subliniată de dl. Schiavazzi printr-o metaforică exprimare, ostia albă ridicată pe altar fiind văzută ca micul ecran pe care papa își revede întregul pontificat și unde își extrage întreaga putere de a merge înainte.

Au adresat cuvinte de salut domnii Răzvan Theodorescu, ministrul Culturii și Cultelor al României, Stefano Ronca, ambasadorul Italiei la București, Mario Baccini, (amintit mai sus), Ion Iliescu, președintele României, Preafericitul Teoctist, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, card. Pio Laghi, Mons. Ioan Robu, mitropolitul Bucureștiului și președinte al Conferinței Episcopale Române, Mons. Virgil Bercea, episcop al Bisericii Greco-Catolice din Oradea, Mitropolitul Lucian Mureșan și alți invitați.

Cuvintele vorbitorilor au accentuat însemnătatea manifestării, privită atât din punct de vedere spiritual, religios, cât și laic, având în vedere că papa nu este doar conducătorul Bisericii Catolice, ci și un șef de stat și om politic. Au fost menționate bunele relații dintre România și Vatican, atât la nivel de șefi de stat, cât și la nivel religios, unele dintre cuvintele cele mai des folosite în aceste alocuțiuni au fost "ecumenism", "unitate", "pace"...

O parte din delegatia de la IasiIntervalele dintre cuvântări au fost marcate de scurte filme, în deschiderea evenimentului fiind prezentate imagini de la istorica vizită a papei Ioan Paul al II-lea la București din 1999, apoi, printre altele, proiecția filmului "Ioan Paul al II-lea văzut de Ion Iliescu", o mărturie a dr.  Piero Schiavazzi, autor a două interviuri cu președintele României, prilejuite de întâlnirile cu Ioan Paul al II-lea din 1995 și 2001. Au urmat filmul "Din Carpați pe colina Vaticanului" de Pierluigi Rossi, realizat de Telepace cu ocazia vizitei la Roma a președintelui Ion Iliescu în decembrie 2001 și filmul "Dona nobis pacem" de dr.  Piero Schiavazzi și Maurizio di Pinto, produs de Centrul Televiziunii Vaticane și de Telepace cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a pontificatului lui Ioan Paul al II-lea. Maestrul italian Stelvio Cipriani a realizat în direct, la pian, coloana sonoră pentru unul din filmele prezentate pe un ecran amplasat în sală. Un corul ortodox a interpretat "Tatăl nostru" de Ciprian Porumbescu. Faimosul cântăreț italian Amedeo Minghi a cântat melodia "Un om venit de departe", al cărei videoclip fiind primul în care apare un suveran pontif.

Spre final, președintele Ion Iliescu a oferit un cadou papei, pe care l-a înmânat ambasadorului român pe lângă Sfântul Scaun, dl. Mihail Dobre. Este vorba de un tablou pe pânză, intitulat "Sacrificiul lui Ioan", cu dimensiuni de 110x200 cm, executat în 1999 de Vladimir Zamfirescu, o remarcabilă sinteză a stilurilor catolic și bizantin.

Dl. Vito Grasso, directorul Institutului Italian de Cultură de la București, a înmânat Monseniorului Jean-Claude Périsset, nunțiul apostolic în România, un portret al Sfântului Părinte, realizat de Henri Mavrodin în amintirea vizitei papei în România.

Darul oferit de delegația orașului Roma a fost o copie a celebrei sculpturi "Lupa capitolina" și a fost înmânat președintelui României.

După o scurtă pauză prilejuită de un cocteil oferit în holul Ateneului, în partea a doua a manifestării a fost un concert extraordinar oferit de orchestra simfonică și de corul academic ale Filarmonicii "George Enescu", dirijor fiind maestrul Cristian Mandeal. Programul a cuprins uvertura academică de Johannes Brahms, Preludiul la unison din Suita I din Rapsodia a II-a de George Enescu și "Te Deum" de Giuseppe Verdi.

Ovidiu Bișog

*
* * *

Prezentăm în continuare un exemplu al modului în care acest eveniment
a fost ilustrat de o parte din mass-media din România.

*

Papa Ioan Paul al II-lea a revenit în "Grădina Maicii Domnului"

Ieri, într-un maraton spiritual care a durat mai bine de patru ore, la Ateneul Român, Bucureștiul, devenit pentru o zi capitala ecumenică a lumii, a sărbătorit cei 25 de ani de pontificat ai papei Ioan Paul al II-lea. Un moment istoric, așa cum l-au gândit organizatorii și cum s-a petrecut și în fapt, în care țara unde latinitatea și "Bizanțul după Bizanț" coexistă, și unde o națiune latină prin origini și ortodoxă prin propria opțiune tinde să-și împlinească menirea de "Punte între Orient și Occident", relevată (și) de vizita din 1999 a Sfântului Părinte.

Spectacolul-omagiu a beneficiat de profesionalismul și dăruirea unei echipe care arată, încă o dată, că Ioan Paul al II-lea, "pontiful pentru mileniul III", este și un papă "al imaginii", a cărui carismă, dar și adaptare inteligentă la ritmul rapid al informațiilor în lumea contemporană l-au făcut și îl fac să găsească pontificatului său un aliat în mass-media, și ea o "punte" pentru mesajul cristic pe care îl adresează creștinătății de la urcarea în scaunul sfântului Petru, săvârșită în 1978, "Să nu vă temeți".

Maestrul de ceremonie al sărbătoririi "Nunții de Argint" a papei Ioan Paul al II-lea la București a fost dr. Piero Schiavazzi, curator al manifestării "A doua mea patrie", desfășurată pe traseul spiritual a opt orașe, Cracovia, Buenos Aires, capitala țării noastre, Strasbourg, New York, Roma, Ierusalim și Sao Paulo, un remarcabil om de televiziune, secundat îndeaproape de Mario Baccini, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Italiene, președintele Comisiei Naționale pentru Promovarea Culturii Italiene în străinătate. Cele doua personalități au reușit să reînvie atmosfera inconfundabilă a vizitei Sfântului Părinte în România, căldura cu care Sanctitatea sa pomenește numele și se roagă pentru izbândă prin vreme a acestei țări, tâlcurile profunde ale legăturilor dintre Biserica Ortodoxă Română și Vatican, dintre latinitatea orientală și cea occidentală, ecumenismul acestor legături atingând apogeul în istorica, memorabila celebrare a Liturghiei la Podul Izvor, în 1999, când strigătul "Unitate, unitate!", izbucnit din zeci de mii de piepturi, a impresionat întreaga lume și pe care Ioan Paul al II-lea nu-l poate uita de atunci.

Dr.  Piero Schiavazzi a adus la București, într-un spectacol festiv fără festivism, filmul de excepție al celor 25 de ani de pontificat, "Dona nobis pacem", realizat împreună cu Maurizio di Pinto și produs de Centrul Televiziunii Vaticane și de Telepace. Douăsprezece minute de imagini pentru un sfert de secol care a însemnat pregătirea căderii Cortinei de Fier, prăbușirea Zidului Berlinului, războaie locale alimentate de conflicte religioase, suferință, dar și speranță așezată sub semnul acelui de neuitat "Nu vă fie teamă", pe care l-a rostit, pentru prima oară în calitate de papă, cardinalul Karol Wojtyla. Fără cuvinte și doar ritmat de "Agnus Dei" și "Miserere nobis", filmul oficial al pontificatului este un model de peliculă de televiziune. Așa cum și celelalte două realizări cinematografice, "Ioan Paul al II-lea văzut de Ion Iliescu" și "Din Carpați pe colina Vaticanului" (realizator Pierluigi Rossi) depun mărturie, prin imagini și cuvânt, despre momentele intrate deja in istorie ale vizitei conducătorilor politici și spirituali ai națiunii noastre la Roma, președintele Ion Iliescu și Patriarhul Teoctist, nu simple vizite de protocol, ci contribuții importante ale ortodoxiei latine și ale latinității ortodoxe la așteptata unitate a creștinismului. Astfel au fost percepute și momentele muzicale bine alese ale spectacolului, piesa "Karol și Teoctist", pe care maestrul Stelvio Cipriani, binecunoscut compozitor de muzică de film, a interpretat-o în primă audiție, la pian, pe scena Ateneului Român, dedicând-o Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române (impresionante imaginile cu cei doi lideri spirituali reîntâlnindu-se la Vatican, proiectate pe un ecran de mari dimensiuni) și "Tatăl nostru" de Ciprian Porumbescu, răsunând maiestuos-uman în acustica perfectă a sălii recent restaurate, în interpretarea Coralei Patriarhiei Ortodoxe Romane.

Un campion al ecumenismului

Portretul în evantai al papei Ioan Paul al II-lea, făcut la București într-o manifestare spirituală care a umplut Ateneul Român, a reunit mărturii, amintiri, alocuțiuni aniversare, de la apropiații Sfântului Părinte - cardinalul Pio Laghi și Mario Baccini - la președintele Ion Iliescu, Preafericitul Părinte Teoctist, Răzvan Theodorescu, ministrul Culturii și Cultelor, ambasadorul Italiei Stefano Ronca, Mitropolitul Ioan Robu, Mitropolitul Lucian, episcopul Virgil Bercea și nu în cele din urmă prof. Vito Grasso, directorul Institutului Italian de Cultură de la București, care a contribuit și el, substanțial, la reușita evenimentului. În toate, fără excepție, vorbitorii au subliniat mesajul către lume desprins din cuvintele și faptele acestui "campion al ecumenismului", care le cere credincioșilor să nu se lase pradă disperării și să "treacă pragul speranței" și care, după cum spunea președintele Ion Iliescu, în vizita sa pe pământ românesc, a adresat acestei națiuni "cuvinte nedepășite în cutezanță și afecțiune", mângâiere și îndemn pentru toți românii: "Românie, cu ajutorul lui Cristos vei fi protagonista unei noi perioade de entuziasm si curaj. Vei fi națiune prosperă, pământ roditor de bine, popor solidar și făcător de pace. Dumnezeu să te binecuvânteze mereu". Cuvinte profetice ale unui papă-om și papă urmaș al Sfântului Petru, al cărui frate, apostolul Andrei, a creștinat acest popor, care a redescoperit umanismul și virtuțile culturii și ale toleranței, așezându-le temelie lumii unui nou mileniu. "Un pontif-om, căruia i s-a cântat, în 1999, la București, "Cristos a înviat" și care "venind de departe", cum spune piesa interpretată, ieri, pe scena Ateneului, de Amedeo Minghi, a reușit să-și apropie nu numai "a doua patrie", Italia, ci întreaga creștinătate.

Roma a dăruit Bucureștiului o "Lupa capitolina", Bucureștiul a dăruit papei două tablouri

În împlinirea evenimentului spiritual de ieri au venit și darurile pe care Roma și Bucureștiul le-au primit cu ocazia sărbătoririi sfertului de veac de pontificat al lui Ioan Paul al II-lea. O delegație a Primăriei orașului "celor șapte coline" i-a dăruit președintelui Iliescu o "Lupa capitolina". Președintele a prezentat darul său pentru Sfântul Părinte, o pânză semnată de Vladimir Zamfirescu, "Sacrificiul lui Ioan", de inspirație și cu simbolistică ecumenică. Vito Grasso i-a înmânat Monseniorului Jean-Claude Périsset, nunțiul apostolic în România, tot ca dar pentru Sanctitatea sa, un portret spiritualizat, inspirat de vizita în România, avându-l ca autor pe Henri Mavrodin.

Și sportul, pe care Ioan Paul al II-lea îl iubește și l-a practicat, a fost prezent pe scena Ateneului, reprezentat "la vârf" de dr.  Franco Sensi, președintele lui A.S. Roma, și Cristian Chivu, cu un discurs-răspuns emoționant, în care l-a considerat pe Sanctitatea sa atât ca "atacant", care a marcat câteva "puncte" importante în istoria recentă a omenirii, cât și ca "apărător" al creștinătății și al valorilor umanismului într-o lume asediată de "forțele răului".

Iar Patriarhul Teoctist a mărturisit, în premieră, sprijinul papei Ioan Paul al II-lea pentru începerea lucrărilor la Catedrala Neamului, amplasată în Parcul Carol.

(Din ziarul "Curierul național",
miercuri, 3 septembrie 2003, ediția de pe internet)


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat