Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sfințire de biserică la Dărmănești

Comunitatea catolică din orașul Dărmănești, județul Bacău, celebrează la începutul lunii septembrie a acestui an o dublă sărbătoare: jubileul de 150 de ani de la înființarea parohiei și sfințirea unui nou lăcaș de cult. La acest eveniment, care a avut loc luni, 1 septembrie, au participat PS Petru Gherghel, autorități locale, precum și numeroși preoți, persoane consacrate și credincioși. Au fost prezenți invitați speciali: ÎPS Joachim Meisner, cardinal de Köln (Germania), ÎPS Patrick Keith, arhiepiscop de St. Andrews and Edinburgh (Scoția), ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop de București.

Localitatea Dărmănești este situată pe malurile pârâului Uzul, la confluența acestuia cu râul Trotuș. Având o atestare istorică de peste 500 de ani și încorporată în ocolul Tazlăului Mare de Sus, tradiția a atribuit denumirea localității unui căpitan al domnului Ștefan cel Mare, numit Dărman. Documentele istorice arată faptul că locuitorii din zona Dărmănești au fost răzeși, dar ulterior au fost siliți să devină "lăturași" la mina de sare din Târgu Ocna.

Dezvoltându-se economic, târgul Dărmănești a fost preferat de mulți negustori și traficanți de sare, mulți dintre ei fiind catolici. Pentru îngrijirea lor spirituală aceștia au cerut sprijinul episcopilor de Bacău, care i-au încredințat preoților din Parohia Pustiana. Treptat, numărul catolicilor din Dărmănești și împrejurimi a crescut considerabil, situație ce l-a determinat pe episcopul Anton de Stefano să înființeze, în anul 1853, o parohie de sine stătătoare. Aceasta era a 26-a parohie a Vicariatului Apostolic de Iași, fiindu-i arondate încă 27 de sate și cătune, cuprinzând 470 de familii catolice, cu aproape 1.900 de suflete. În decursul timpului, multe dintre aceste localități au fost desprinse din Parohia Dărmănești, constituindu-se ca parohii separate sau chiar au fost depopulate. Dintre parohii care și-au desfășurat activitatea la Dărmănești amintim: pr. Achatius Hompasz, pr. Anton Callus, pr. Ludovic Balla, pr. Alois Scaramucci, pr. Celestin Vaes, pr. Ioan Poglut, pr. Petru Borowetz, pr. Emil Svirschi, pr. Iosif Ghiuzan, pr. Anton Trifaș, pr. Constantin Hausner, pr. Dumitru Herghelegiu, pr. Vilhelm Clain, pr. Mihai Unguru, pr. Francisc Vârgă, pr. Anton Roca, pr. Anton Dancă, pr. Mihai Enășel, pr. Mihai Văcaru, pr. Petru Blaj și pr. Eugen Lucaci. Conform mărturiilor documentare, prima biserică din Dărmănești a fost construită în anul 1813 și a fost închinată sfântului Ioan Botezătorul. Ulterior, acest lăcaș de cult a fost îmbunătățit și mărit în timpul pr. Anton Callus (1880-1881). În urma vizitei canonice pe care arhiepiscopul de Iași, Nicolae Iosif Camilli, a desfășurat-o în Dărmănești, în iulie 1912, acesta "a poruncit clădirea unei noi biserici", precum și a unei "noi case parohiale". Această biserică a ars complet în ziua de 29 septembrie 1918, ceea ce a dus la proiectarea și construirea unei biserici mai durabile. Ea a început în primăvara anului 1921 și s-a finalizat în anul 1928, când a fost sfințită și închinată aceluiași sfânt. În deceniul următor s-a construit și casa parohială. Chiar dacă a fost necesară o reparare capitală, ele au ajuns până în zilele noastre.

Întrucât biserica se deteriora constant, după anul 1990 s-a pus problema ridicării unui nou lăcaș de cult. Acesta s-a început lângă biserica veche, în strada Brătulești, și a fost finalizat de curând grație ajutorului oferit de localnici, dar și de binefăcători din Germania, Scoția etc.

Este interesant de sesizat că astăzi Parohia Dărmănești cuprinde un număr aproape identic de familii și suflete ca acum 150 de ani. Conform ultimei statistici, în Dărmănești sunt 498 de familii catolice care însumează aproape 1.800 de credincioși. Anul trecut s-au oficiat 15 botezuri și 11 căsătorii, au primit prima sfântă Împărtășanie 24 de copii și au murit nouă credincioși. De zece ani, Parohia Dărmănești este condusă de pr. Eugen Lucaci, ajutat acum de pr. Valentin Aenoaei.

Pr. Alois Moraru


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat