Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Meditație: Lumină din lumină

În luna august 2003, 50 milioane de oameni din SUA au stat fără curent electric, timp de 29 de ore. A fost ceva de neînchipuit. Nimeni nu s-a gândit vreodată că Americii i se poate întâmpla așa ceva. Nici înainte de 11 septembrie 2001 nimeni nu s-a gândit că cele mai înalte blocuri din New York vor fi șterse de pe harta lumii. A fost o catastrofă. Și din nou părea că se repetă ceva asemănător. Primul gând s-a îndreptat desigur către Ben Laden. Numai el, fiul întunericului, ar putea să provoace așa ceva. "Nu veți scăpa niciodată de spaimă", a profețit el americanilor. Câteva orașe au paralizat complet. Trenurile s-au oprit, avioanele n-au mai decolat, metroul s-a blocat în tunel, semafoarele n-au mai mers. Oamenii au pornit pe jos ca să ajungă acasă. Străzile arătau ca un furnicar. Mulți descurajați de distanța prea mare până acasă, s-au oprit și au dormit pe străzi. Lifturile n-au mai purtat pe nimeni până la etajul patruzeci. Ici-colo câte o lumânare lumina fața neputincioasă a americanilor. Inima capitalismului, orașul New York, a rămas fără puls. Nimic nu mai putea funcționa. S-a văzut atunci că și o superputere poate fi neputincioasă. A fost suficient ca să-i lipsească sursa de lumină, curentul electric, pentru ca să nu mai poată face nimic.

Lumea depinde de lumină. Este necesară lumina, curentul electric, ca și apa, ca și aerul. Am devenit din ce în ce mai dependenți de acel curent electric care vine prin cablu. Deși nu-l vedem, el ne face să vedem realitățile din jurul nostru și ne ajută să trăim. În mod misterios el rămâne nevăzut, dar efectele sale sunt extraordinare. O viață fără curent electric pentru omul modern este ceva de neînchipuit.

Cât de mult depinde lumea de lumină!

Dincolo de lumina soarelui, dincolo de lumina electrică, omul are nevoie, chiar mai mult de lumină pentru spirit. Fără lumina spiritului omul rămâne paralizat complet, incapabil să deslușească sensul vieții sale, incapabil să se desprindă de rău și să săvârșească binele.

Cineva s-a prezentat omenirii cu cuvintele: "Eu sunt lumina lumii, cine vine după mine, nu umblă în întuneric, ci va avea lumina vieții". E cel despre care noi spunem în crez: "Lumină din lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat... prin care toate s-au făcut". În persoana lui Cristos, oamenii au descoperit ceva mai mult decât într-un om obișnuit. "Nimeni nu a vorbit ca omul acesta", spuneau contemporanii săi. Nimeni nu a vorbit și a trăit ca el. Ceea ce a realizat el în lume, nu a realizat și nu va realiza nimeni. După 2000 de ani oamenii încă mai vorbesc despre el, își propun să trăiască asemenea lui, construiesc biserici pentru el, găsesc bucuria și pacea inimii și sunt capabili să-și dea viața pentru el. Și Socrate a avut ucenici, și Aristotel și Platon, dar cine în zilele noastre ar fi capabil să-și dea viața pentru învățătura lor? "Oamenii care locuiau în întuneric și în umbra morții au văzut o lumină mare", așa întrezărea profetul sosirea în lume a celui care e "lumină din lumină".

Pe timp de întuneric, orașul New York a avut nevoie de zece mii de polițiști pentru ca oamenii să nu se apuce de rele. Lucrul acesta n-ar fi fost necesar dacă toți oamenii ar trăi punând în practică învățătura lui Cristos. A fost întuneric atunci, fără curent electric, dar mai mare întuneric, când pe străzile orașului New York, cu ceva timp înainte mărșăluia un grup destul de mare de homosexuali având în frunte pe primarul orașului. Acest întuneric e mult mai periculos decât cel provocat de lipsa curentului electric.

"Nu mai trăiți ca fii ai întunericului", îndemna apostolul neamurilor pe cei pe care el i-a încreștinat. Și el a rătăcit o vreme înainte de a-l cunoaște pe Cristos. Socotea că face bine când mergea pe drumul Damascului cu gândul hotărât de a pune în lanțuri pe creștinii proaspăt apăruți în lume. L-a oprit la timp lumina orbitoare a lui Cristos și strigătul său: "Saule, Saule, pentru ce mă prigonești?" Cel nevăzut trece printre noi ca și curentul electric. Conectarea inimii și a minții la rețeaua luminoasă va face ca și noi să fim "lumină din lumină".

Pr. Eugen Budău


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat