Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Un miracol al lui Don Orione. Se așteaptă canonizarea

În ziua de 7 iulie 2003 în prezența Sfântului Părinte papa Ioan Paul al II-lea a fost aprobat oficial decretul prin care se recunoaște un miracol atribuit mijlocirii fericitului părinte Luigi Orione, fondatorul Micii Opere a Divinei Providențe, "părintele săracilor, binefăcătorul umanității suferinde și abandonate", cum l-a numit Pius al XII-lea, "o genială expresie a carității creștine", cum spunea și Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea în cadrul predicii de beatificare.

Cel puțin în acest caz se poate spune că părintele Orione a fost un "profet în țara sa", întrucât cel care a fost vindecat, Pierino Penacca, aparține Diecezei de Tortona (Alessandria), născut în localitatea Momperone, în ziua de 14 mai 1912. Pierino l-a cunoscut pe părintele Orione în tinerețe, spontană fiind, pentru el și pentru toată familia sa, invocarea fericitului atunci când, în noiembrie 1990, după alarmante hemoragii de sânge, i-a fost diagnosticat în mod repetat o tumoare la plămâni. Înrăutățindu-se condițiile fizice generale, în ziua de 28 noiembrie a fost internat în Spitalul "Sf. Rafael" din Milano, unde alte două teste citologice confirmau diagnosticul de cancer pulmonar. Tocmai în acest moment intervine rugăciunea părintelui Orione.

Fiica, Gabriela, a mărturisit că i s-a comunicat rezultatul nefast al celui de al doilea examen citologic în după-amiaza zilei de 31 decembrie 1990: "În acea seară m-am rugat și i-am vorbit părintelui Orione pe când strângeam puternic, până a-mi provoca dureri, o relicvă a părintelui Orione... După rugăciune, după acel zbucium interior, pe neașteptate simt o mare liniște ca și cum nu ar fi fost a mea. M-am simțit bucuroasă și senină pentru că pe tata l-am pus în mâini bune". Cealaltă fiică, Isaura, aflând vestea cea rea, a spus: "M-am oprit la sanctuarul sfintei Maria a Pazei din Tortona, m-am dus direct la părintele Orione, rotindu-mă în jurul urnei sale, și l-am rugat ca și la sfârșitul serii precedente: Știu că tata e foarte grav bolnav; părinte Orione, dacă poți, cere Domnului să-l mai lase încă puțin".

O întreagă cruciadă de rugăciuni adresate părintelui Orione s-a pornit în favoarea bolnavului atât de cunoscut și îndrăgit în ambientul orionin: s-au rugat cei din familie, câțiva preoți orionini și bolnavii din Micul Cotolengo din Seregno lângă Milano, pe care domnul Penacca îi ajuta des, animați de infirmierul Ennio Moneghini, care a povestit: "Toți împreună voiam să obținem acest har. Aveam relicve de ale părintelui Orione cu care ne rugam... Ne-am rugat mult și cu copiii purtători de handicap din Micul Cotolengo. Și apoi îmi vine o stare de siguranță: Stai liniștit căci totul va fi bine".

În fața prognozei nefavorabile și datorită vârstei înaintate a pacientului, deja într-un stadiu grav de decădere, la Spitalul "Sf. Rafael" nu a fost considerată oportună și posibilă vreo intervenție terapeutică specifică, nici chimioterapie, nici radioterapie. Fiind externat la 10 ianuarie 1991, fără îngrijiri specifice, a fost lăsat în voia soartei, sugerându-se doar familiei să ia legătura cu un expert de terapie a durerii, pentru a ameliora ultimele sale zile. Nu a mai fost nevoie. "Starea sănătății tatălui s-a refăcut bine și rapid", au afirmat în unanimitate fiii Fiorenzo, Gabriella și Isaura. Complet vindecat. Nu au fost deloc referiri clinice sau manifestări care să vorbească în vreun fel de o tumoare pulmonară. Pierino Penacca și-a reluat viața sa de mai înainte: a lucrat la câmp, a curățat pomii de ramuri, a lucrat ca lemnar, a tăiat lemne cu ferăstrăul, a cântat la acordeon. S-a menținut vioi până la câteva luni înainte de moarte, care a venit la 2 aprilie 2001, la aproape 89 ani, din motive străine tumorii.

Doctorul Francesco Misenti, medicul de familie, a fost cel care a început să aibă suspiciuni față de ceea ce s-a întâmplat. Cei din familie, care au avut o anumită rezervă cu privire la vindecarea miraculoasă, aveau însă o explicație și au mărturisit-o mai întâi postulatorului părintelui Orione, părintele Flavio Peloso, și apoi în fața tribunalului bisericesc prezidat de episcopul de Tortona, Mons. Martino Canessa.

În ziua de 12 martie 1999 a început ancheta diecezană, au fost ascultați martorii, au fost strânse probele și documentele clinice despre acest caz. Apoi toate acestea au fost transmise Congregației Vaticane pentru Cauzele Sfinților pentru studiul amănunțit din punct de vedere științific și teologic. Comisia medicală din 16 ianuarie 2003 s-a pronunțat în unanimitate că această vindecare nu este explicabilă din punct de vedere științific. O formă de cancer pulmonar necrotic, cu o vindecare imediată, totală și de lungă durată și supraviețuirea pacientului, care nu a mai fost supus niciodată terapiei, în perioada ulterioară de 12 ani, nu este explicabil în termeni medicali.

După aceea, comisia teologică reunită la 4 aprilie 2003, luând în considerație poziția comisiei medicale, a constatat că în etapa prognozelor nefavorabile, rugăciunea la părintele Orione și vindecare este o conexiune de continuitate. Toți, în unanimitate, la întrebarea dacă este vorba de un miracol, au răspuns afirmativ.

În sfârșit, a ajuns și hotărârea părinților cardinali și a episcopilor în timpul sesiunii ordinare din 3 iunie 2003, fiind relator Mons. Andrea Erba, episcopul de Velletri. Părinții au hotărât în unanimitate că este vorba de un miracol atribuit fericitului părinte Orione. Sanctitatea sa Ioan Paul al II-lea, informat de întreaga dezbatere, a ratificat cu consimțirea sa hotărârea pozitivă dată de Congregația Vaticană pentru Cauzele Sfinților, dispunând să se pregătească decretul pentru miracolul sus-menționat.

Decretul publicat de Sfântul Scaun pune sigiliul autoritar pontifical asupra unui eveniment care a redat sănătatea unui om, bucuria unei familii, a cărui importanță este așa de mare, încât nu putem să nu ne încredințăm providenței divine și intermedierii părintelui Orione care a fost invocat ca mijlocitor. Biserica recunoaște miracolul tocmai pentru a întări credința în Dumnezeu și speranța atât a creștinilor, cât și a celor departe de credință.

Miracolul recunoscut este în tradiția și practica Bisericii un semn ce confirmă sfințenia fericitului invocat. Prin decretul promulgat se deschide drumul canonizării părintelui Orione. Sfântul Părinte, reunind în consistoriu cardinalii, va fi cel care va decide recunoașterea părintelui Orione ca sfânt în Biserica Universală.

"E o veste bună care încoronează celebrările de 100 de ani de la înființarea Micii Opere a Divinei Providențe", a afirmat părintele Roberto Simionato, superior general, "o ulterioară confirmare a unei moșteniri sfinte pe care noi, călugării, preoții, surorile și laicii orionini, trebuie să o onorăm și să o ducem la îndeplinire pentru a răspândi gloria lui Dumnezeu spre binele fraților".

* * *

Decretul miracolului

Fericitul Luigi Orione s-a născut la 23 iunie 1872, în localitatea Pontecurone, în Dieceza de Tortona, Italia, într-o familie săracă. Întâlnirea cu sfântul Ioan Bosco i-a orientat viața sa. Deja ca seminarist vrea să se consacre educării copiilor și operelor de caritate. Sfințit preot în 1895, și-a intensificat apostolatul în favoarea tinerilor, bolnavilor și săracilor. A fondat Mica Operă a Divinei Providențe (formată din preoți, eremiți și călugări) și Congregația Micilor Surori Misionare ale Carități. Cu râvnă și multe inițiative, și-a desfășurat misterul preoțesc prin activitatea socială, caritativă și educativă atât în Italia, cât și în America Latină. Oriunde a uimit prin sfințenia vieții și iubirea pentru Biserică și pentru pontifii romani. A murit la 12 martie 1940.

Papa Ioan Paul al-II-lea l-a declarat fericit la 26 octombrie 1980.

În vederea canonizări sale, persoanele care se ocupă de această problemă au supus judecății Congregației Vaticane pentru Cauzele Sfinților presupusa vindecare miraculoasă a lui Penacca Pierino, care, în 1990, la vârsta de 78 de ani, a manifestat simptomele unei boli pulmonare. Examenele efectuate în spitalul din Alexandria au relevat că este bolnav de cancer la plămâni. Transferat într-un spital din Milano i-a fost confirmat diagnosticul precedent. Prognoza s-a dovedit imediat nefavorabilă și, din cauza vârstei înaintate a pacientului, nu s-a considerat oportună și posibilă administrarea chimioterapiei.

A ieșit din spital la 10 ianuarie 1991, cu diagnosticul de cancer, cu speranța de viață de doar câteva luni. În această situație dureroasă s-a apelat la ajutorul divin prin mijlocirea fericitului Luigi Orione, invocat de bolnavul însuși, care-l cunoscuse din familie de la anumiți preoți ai congregației și de la alte persoane. Încă din primele zile ale lunii ianuarie 1991 bolnavul a început să se simtă mai bine și, în mod rapid, a ajuns la o vindecare completă imediat atribuită mijlocirii fericitului. Asupra cazului, curia diecezană din Tortona, a declanșat, în 1999, o anchetă diecezană a cărei validitate juridică a fost recunoscută de către acest dicaster cu decretul din 14 mai al aceluiași an. Comisia medicală, în ședința din 16 ianuarie 2003, a recunoscut că vindecarea a fost rapidă, completă și de lungă durată, inexplicabilă din punct de vedere științific. La data de 4 aprilie a aceluiași an s-a desfășurat Congresul Peculiar al Consultorilor de Teologie și, la data de 3 iunie a acestui an, s-a desfășurat sesiunea ordinară a părinților cardinali și episcopi, susținător al cauzei a fost Excelența sa Mons. Andrea Maria Erba, episcop de Velletri-Segni.

După ce a fost prezentată Sfântului Părinte o relatare exactă despre aceste fapte de către cardinalul prefect al Congregației pentru Cauzele Sfinților, Sanctitatea sa a aprobat, prin consimțământul său, voturile sus-menționatei congregații, dând dispoziție să fie pregătit decretul asupra miracolului. Fiind făcute toate potrivit normelor, astăzi, fiind convocat subsemnatul cardinal prefect, susținătorul cauzei și eu, secretarul Sfintei Congregații, și toți cei care sunt chemați de regulă, în prezența noastră Sfântul Părinte a declarat în mod solemn că Dumnezeu a făcut un miracol prin mijlocirea fericitului Luigi, preot, fondatorului Micii Opere a Divinei Providențe și a Micilor Surori Misionare ale Carității, cu o vindecare rapidă, completă și de lungă durată a lui Pierino Penacca "de cancer pulmonar necrotic, cu celule mari, care s-a împânzit mult".

Papa a hotărât că acest decret să fie publicat și păstrat în actele Congregației pentru Cauzele Sfinților.

Roma, 7 iulie A.D. 2003

Card. Jos Saraiva Martins (prefect)
Edward Novak (secretar)


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat