Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinaj la Cacica

Ca în fiecare an, și anul acesta Maica Domnului și-a chemat fiii la sanctuarul de la Cacica. Mulțimea de pelerini s-a întors la casa sfintei Fecioare din inima Bucovinei încă de joi, 14 august, dimineața devreme. Printre ei au avut bucuria de a-i întâlni pe card. Giovanni Battista Re, prefect al Congregației pentru Episcopi, pe episcopul Diecezei de Iași, PS Petru Gherghel, pe episcopul auxiliar, PS Aurel Percă, pe provincialul Provinciei Franciscane "Sf. Iosif" din Moldova, pr. Ioan Ciuraru, mulți copii, tineri, adulți, persoane consacrate, preoți - pelerini care, an de an, vin să demonstreze fidelitatea și credința lor prin mijlocirea preacuratei Fecioare Maria.

Pr. Eugen Avarvarei OFMConv., director pentru România al revistei "Mesagerul sfântului Anton", în cadrul sfintelor Liturghii, prin cuvintele exprimate la predicile bine documentate biblic și dogmatic, a scos în evidență virtuțile Fecioarei Maria.

Un punct remarcabil din programul sărbătorii de anul acesta de la Cacica a fost și pelerinajul tinerilor. La fel ca și în alți ani, tinerii, într-un număr impresionant, l-au așteptat pe episcop la circa 12 km de Cacica și împreună au parcurs drumul spre sanctuar, cântând și recitând sfântul Rozariu.

Cel care anul acesta a fost pelerin alături de tineri, pe parcursul distanței până la Cacica, a fost PS Aurel Percă. În semn de solidaritate, ca un simbol al pelerinului, tinerii au oferit episcopului, la primire, o pereche de sandale și o boccea conținând o sticlă de apă și o șapcă. Ajunși la sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica, tinerii au primit binecuvântarea Preasfințitului, apoi fiecare s-a pregătit pentru sfânta Liturghie de la ora 18.00, care, la fel ca în anii precedenți, a fost animată de tineri, de seminariști și de persoanele consacrate.

Privegherea mariană de la ora 22.00 a constituit pentru toți pelerinii, și, dintre ei, mai ales pentru tineri, apogeul ajunului sărbătorii "Adormirii Maicii Domnului". Procesiunea cu lumânări, rugăciunea Vesperelor, sfântul Rozariu și multe cântece mariane au înălțat sufletele pelerinilor.

Liturghia de la ora 18.00 a fost prezidată de PS Aurel Percă, iar privegherea mariană a fost condusă de ep. Petru Gherghel. Prima Liturghie a sărbătorii "Adormirii Maicii Domnului", de la ora 6.00 dimineața, a fost prezidată de provincialul franciscan pr. Ioan Ciuraru. Liturghia solemnă a fost prezidată de Eminența sa card. Giovanni Battista Re, alături de care au concelebrat ep. Petru Gherghel, ep. Aurel Percă, provincialul franciscan pr. Ioan Ciuraru, parohul comunității din Cacica, pr. Romuald Bulai, precum și un mare număr de preoți.

La sfârșitul Liturghiei un reprezentant al Guvernului României a transmis un mesaj din partea prim-ministrului Adrian Năstase, prin care, atât în nume propriu, cât și în numele guvernului, a salutat și încurajat munca tuturor păstorilor Bisericii, precum și devotamentul și credința tuturor creștinilor romano-catolici din Dieceza de Iași și din întreaga țară.

Un dar special pe care Eminența sa card. Giovanni Battista Re l-a făcut pelerinilor a fost binecuvântarea specială acordată din partea Sfântului Părinte papa Ioan Paul al II-lea.

Ca și în ceilalți ani, anul acesta sfânta Fecioară Maria a revărsat multe haruri la Cacica: numărul mare de spovezi, sfintele Liturghii, predicile frumoase și consistente, prezența reprezentantului Sfântului Scaun, vremea frumoasă, precum și numărul mare de pelerini, toate acestea arată că sfânta Fecioară ne vrea alături de Fiul ei.

Pr. Felician Tiba


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat