Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ave, ave Maria! la Cacica

Ave, ave Maria! - acestea ar fi cuvintele care ne însoțesc mereu la Cacica... Și în acest an a răsunat valea de forța și adevărul lor...
Mii de credincioși, veniți din toate colțurile țării, dar și oaspeți din străinătate (Anglia, Italia, Polonia, Germania, Ungaria etc.) s-au adunat în jurul Maicii Sfinte, pentru a o preamări și a-i cere haruri și binecuvântări.

Printre aceștia au fost și numeroși tineri, care, în ziua de 14 august, însoțiți de Preasfințitul Aurel Percă și de alți preoți diecezani, au străbătut 10 km pe jos, spre Cacica.

Rugăciunea Rozariului, Ora medie și multe cântări mariane au proclamat tinerii pe tot parcursul drumului, în cadrul unui peisaj mirific al dulcei Bucovine. "Să-i mulțumim sfintei Fecioare pentru această zi frumoasă și să o rugăm să ne însoțească mereu în drumul vieții!" acestea au fost cuvintele rostite de Preasfințitul în sanctuarul din Cacica.

A urmat apoi Liturghia de la ora 18.00, unde tinerii au citit lecturile, rugăciunea credincioșilor, au cântat și s-au rugat, alături de ceilalți credincioși. La omilie, părintele predicator Eugen Avarvarei ne-a vorbit despre sacramentul sfânt al Căsătoriei și importanța sa în viața noastră. Având ca model sfânta Familie din Nazaret, Dumnezeu ne deschide către misterul și frumusețea iubirii lui, iubire ce trebuie alimentată zilnic cu rugăciune, renunțare și multă, multă dăruire. "Să nu uităm: unde dragoste nu e... nici familie nu e!" - a mai spus părintele.

În cadrul celebrării mariane de la ora 22.00, credincioșii, cu lumânări aprinse în mâini, s-au rugat și au cântat, alături de PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă și de alți preoți prezenți. Valea se transformase într-un adevărat cer înstelat, de unde curgeau rugăciuni și cântări. A urmat o noapte de priveghere, în care rugăciunea Rozariului era pe buzele tuturor. Bucură-te, Marie cea plină de har...! rosteau grupuri și grupuri de credincioși, în jurul bisericii, la grotă sau prin alte locuri ale sanctuarului... Maria veghea și se ruga împreună cu noi...

Ziua următoare a debutat la ora 6.00 cu o sfântă Liturghie, condusă de părintele Ioan Ciuraru, urmată de Liturghia greco-catolică și de cele în limbile maghiară, polonă și germană. La ora 11.00 a fost sfânta Liturghie solemnă pontificală a hramului, încheiată cu procesiunea și binecuvântarea euharistică.

Oaspete de seamă a fost prezent Eminența sa cardinalul Giovanni Battista Re, care a purtat salutul papei Ioan Paul al II-lea, adresat tuturor credincioșilor prezenți la Cacica.

În cadrul procesiunii în jurul bisericii, cardinalul și cei doi păstori au binecuvântat mulțimea pelerinilor și obiectele religioase cumpărate de aceștia. Tineri, copii, bătrâni, cu busuioc și flori în mâini, au cântat și s-au rugat.

Au fost prezenți la Liturghie peste cincizeci de preoți, autorități civile, iar dl. Victor Ponta a transmis salutul Guvernului.

La final, părintele Romuald Bulai OFMConv., paroh de Cacica, a mulțumit tuturor participanților și a spus: "Pelerinajul nu se încheie aici, ci el continuă în sufletele noastre. Să-l purtăm în familiile și parohiile noastre, reînnoindu-l an de an, aici, la Cacica!" Cardinalul a împărțit binecuvântarea, iar apoi ne-am îndreptat cu toții spre casele noastre.

Ave, ave Maria! - continuă să răsune în gândurile noastre, iar prezența Mariei ne colorează viața, dându-i savoare și intensitate maximă...

Anca Lucaci


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat