Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Șapte tinere au depus profesiunea la Târgu Ocna

Duminică, 10 august, în cadrul sfintei Liturghii din noua biserică, "Schimbarea la Față a Domnului nostru Isus Cristos" din Târgu Ocna, patru novice și trei surori din Congregația "Slujitoarele Preacuratei de Parma" au spus "da" chemării divine, novicele făcând profesiunea temporară (Magdalena Bârsan din Ghimeș, Lucia Pârju din Butea, Cecilia Dămoc din Pildești și Monica Dancă din Luizi-Călugăra), iar surorile, după cinci ani de juniorat, consacrându-se pentru totdeauna Domnului (Maria Marciana Ciobanu, Maria Gabriela Ciobanu din Tămășeni, Maria Mihaela Andro din Hălăucești).

În pregătirea acestui mare pas, cele patru novice au făcut la Traian șase zile de exerciții spirituale, iar cele trei surori au făcut o lună de exerciții spirituale ignațiene la Varese - Italia.

Liturghia a fost prezidată de Mons. dr. Alois Fechet, vicar episcopal pentru viața consacrată, cu participarea a circa 14 preoți din diferite localități. Celebrarea euharistică a început cu procesiunea preoților și a surorilor care înaintau spre altar cu candelele aprinse, însoțite de părinți.

Biserica, frumos împodobită, răsuna în cântări de laudă lui Dumnezeu, izvorâte din glasurile și inimile celor prezenți: credincioși, călugări, călugărițe, rudele și familiile celor șapte surori.

Novicele și cele trei surori au fost chemate pe nume. Pline de bucurie și gratitudine, ele au răspuns cu generozitate: "M-ai chemat, Doamne, iată-mă!" Făcând un pas în față, și-au exprimat dorința de a-l urma mai îndeaproape pe Isus, pe calea perfecțiunii evanghelice, să trăiască în curăție, sărăcie, ascultare, dedicând viața pentru salvarea fraților rătăciți și îndepărtați de casa Tatălui.

În predică, Mons. dr. Alois Fechet a vorbit despre frumusețea chemării, despre valoarea vieții consacrate, mulțumind părinților și tuturor celor ce au ajutat la realizarea planului lui Dumnezeu în aceste fiice ale sale.

Înainte ca surorile să exprime în public dăruirea lor lui Cristos Mântuitorul, toți preoții și credincioșii au îngenuncheat pentru a înălța o solemnă rugăciune către sfinții din cer ca să mijlocească pentru ele, cântând litania proprie ritului profesiunii religioase.

Mons. dr. Alois Fechet a binecuvântat hainele religioase, semn al supunerii totale lui Cristos în slujirea Bisericii și a fraților, le-a încredințat novicelor, iar ele s-au retras să le îmbrace. Au fost întrebate dacă sunt disponibile și libere de a se consacra lui Dumnezeu și de a trăi constituțiile congregației. Fiecare novice a pronunțat cererea ei de a depune voturile pentru un an, după care pe altar, în prezența celebrantului principal, a semnat-o. După binecuvântarea și încredințarea constituțiilor și a crucifixelor, a urmat depunerea voturilor pe viață a celor trei surori. După ce au depus voturile și au semnat cererea, au îngenuncheat, iar celebrantul, cu mâinile întinse, a spus rugăciunea de consacrare. A binecuvântat apoi inelele, semn al fidelității față de mirele lor, și le-a dăruit surorilor. Corul a intonat Magnificat, surorile exprimând bucuria și recunoștința lor Domnului.

"Șapte flori din grădina Maicii Domnului", așa le-a numit parohul din Târgu Ocna, pr. Valeriu Mărtișcă, pe cele șapte surori în ziua profesiunii, la sfârșitul celebrării. Șapte tinere care sunt chemate de mirele divin doresc să-i ofere totul, toată viața lor, tinerețea lor, și să pornească pe drumul cel strâmt pentru a fi asemenea lui și a trăi cum îi place lui. O dorință care le-a inundat sufletele de bucurie și le-a schimbat viața. Isus a devenit pentru ele centrul vieții lor, bucuria lor, țelul lor.

"Mărește suflete al meu pe Domnul,
și duhul meu tresaltă de bucurie
în Dumnezeu, Mântuitorul meu!"

Slujitoarele Preacuratei de Parma


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat