Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Întâlnirea Națională a Laicilor Asociați

În perioada 10-12 august, după Întâlnirea Națională a Tineretului, a avut loc la Oradea Întâlnirea Națională a laicilor și a asistenților spirituali din asociațiile active în Biserica locală.

Întâlnirea a avut loc la Centrul de Tineret Posticum al Episcopiei Romano-Catolice de Oradea sub egida Forumului Internațional al Acțiunii Catolice (FIAC) și s-a desfășurat sub motoul care redă cuvintele papei Ioan Paul al II-lea cu privire la laici: "Știu că voi sunteți prezenți".

Scopul întâlnirii a fost acela de a aduna pentru prima dată în România responsabilii tuturor asociațiilor de laici din țară pentru o mai bună organizare, pentru a împărtăși experiențele, pentru a vedea împreună împlinirile și neîmplinirile, așteptările și speranțele.

Astfel, AC, ASTRU, AGRU, SMAR, SCOUT, Asociația "Vincențiu de Paul", Caritas, prin reprezentații lor (peste 60 din cele 11 dieceze), au stat în aceste zile împreună pentru a reflecta asupra rolului laicului în Biserică. Prezenți au fost și reprezentanți ai AC Italia, FIAC-ului precum și Renovabis-ului.

Din fiecare dieceză au participat câte șapte persoane, incluzând și episcopii. Astfel, la întâlnire au fost invitați: episcopul, preotul responsabil cu pastorația tinerilor sau a laicilor, responsabilii laici de asociații (mișcări, grupuri) din fiecare dieceză. Din delegația Diecezei de Iași au făcut parte: pr. Cornel Cadar, pr. Fabian Doboș, Mihaela Duma, Anca Lucaci, Claudia Budău, Cristina Smeu.

Duminică, 10 august, Ernesto Preziosi, vicepreședinte AC Italia, a ținut conferința: "Identitatea AC - misiunea laicilor".

Au vorbit apoi episcopii: ÎPS Lucian Mureșan, Preasfințiții Petru Gherghel, Virgil Bercea, Martin Roos, Ioan Șișeștean, József Tamás, Alexandru Mesian, Florentin Crihălmeanu. Rând pe rând au răspuns la întrebările: Cum văd asociațiile laicale? Ce așteaptă de la o asociație de laici?

Ei au subliniat rolul important al laicilor. Prin ei Biserica ajunge mai ușor în medii în care ar ajunge altfel greu. Au vorbit despre faptul că se confruntă cu lipsa mijloacelor materiale și a preoților. Dar ce așteaptă episcopii de la laici? Conștientizarea membrilor asociaților pentru a fi instrumente adevărate, o mai mare comuniune cu ierarhia, transparență, colaborare, să-i ajute pe preoți, unitate: uneori fac același lucru, dar fiecare în felul său, astfel forțele se dispersează.

Apoi episcopii au răspuns la întrebările lor. Iată câteva: Cum reușesc să colaboreze episcopii cu laicii? Care-i definiția dintre mișcare și asociație? Cum pot laicii să se formeze mai bine?

Luni, 11 august, după Liturghia prezidată de PS Petru Gherghel la care a predicat PS Florentin Crihălmeanu a avut loc prezentarea din partea diecezelor a asociațiilor, pornind de la un chestionar completat dinainte. Prezentarea a scos în evidență mulțimea asociațiilor existente în țară, activitățile bogate pe care le desfășoară laicii, implicarea lor în viața Bisericii...

După-amiază s-a vorbit despre perspectivele AC la nivel diecezan. Participanții s-au împărțit în grupuri mici în care au discutat despre munca cu copii, cu adulții, cu tinerii, formarea responsabililor la nivel de asociații, formarea socio-politică a laicilor.

Cei prezenți au participat apoi la rugăciunea Paraclisul Maicii Domnului în biserica "Sfântul Gheorghe" din Oradea.

Marți, 12 august, după Liturghia în rit bizantin prezidată de PS Virgil Bercea, s-a prezentat sinteza grupurilor, după care episcopul greco-catolic de Oradea, responsabil cu laicii din partea CER, a prezentat: "Priorități, provocări și resurse pentru formarea misionară a laicilor în România. Contribuția AC".

Mărturii din experiența trăită ca îndrumători alături de laicii din asociații au prezentat câțiva asistenți sau coordonatori ai asociațiilor.

Conferința "FIAC-ul în Europa și în lume", prezentată de Maria Grazia Tibaldi, "Ipoteze de lucru la nivel național pe termen scurt și mediu", concluzii - au încheiat întâlnirea.

Dificultățile cu care laicii se confruntă sunt multe, dar la fel de multe, ba chiar mai multe sunt bucuriile pe care ei le au: bucuria de la lucra în Biserică, de a construi Biserica împreună, de a-și înțelege rolul, de a se implica în viața celorlalți.

Ce vor laicii? O mai mare implicare a preoților și a persoanelor consacrate pentru a-i sprijini, formare, comunicare, colaborare, o mai mare încredere în ei, a fi ajutați pentru o mai bună organizare, structuri la nivel național, reprezentarea la nivelul Conferinței Episcopale Române printr-o comisie...

Participanții au constat necesitatea unor întâlniri ulterioare de acest fel măcar o dată pe an. S-a propus, pentru menținerea contactelor dintre responsabili crearea unui grup de discuții pe internet, realizarea unui catalog cu asociațiile de laici și realizarea unui program pastoral național unitar.

În toate aceste zile toți au avut în față un text din Ioan Paul al II-lea: "Biserica are nevoie de un grup de laici, care, fideli vocației lor și strânși în jurul păstorilor legitimi, să fie disponibili să trăiască, împreună cu ei, oboseala cotidiană a evanghelizării în orice ambient".

Pr. Cornel Cadar

* * *

Intervenția PS Petru Gherghel

Duc in altum (Lc 5,4)

Biserica este un organism viu este trupul mistic al lui Cristos

În documentul programatic, după marele jubileu al anului 2000, Novo millennio ineunte, Sfântul Părinte ne amintește că Biserica este unicul trup a lui Cristos (cf. 1Cor 12,12) și că este necesar ca ea să-i stimuleze pe toți cei botezați și miruiți să fie conștienți de propria responsabilitate, activă din viața eclezială (cf. NMI 46).

Biserica nu este formată numai din cei ce formează clerul sau din cei care aparțin ministerului petrin, cei cu o misiune specială, ci și din cei care aparțin ministerului carismatic (marian) ce au fost și au stat alături de apostoli ca și ucenici și colaboratori destinați la această operă de evanghelizare prin însuși sacramentul sacramentelor, sfântul Botez, și celelalte unite cu el numite sacramentele inițierii.

În contextul promovării vocațiilor la preoție și a celor la o viață consacrată, documentul amintit (NMI) pune și fundamentul tuturor celorlalte vocații care "sunt înrădăcinate în definitiv în bogăția vieții noi primite în sacramentul Botezului". În special se descoperă mai bine vocația care este proprie laicilor, chemați "să caute împărăția lui Dumnezeu ocupându-se de cele vremelnice și orânduindu-le după voința lui Dumnezeu și "chiar să desfășoare în Biserică și în lume partea lor proprie lucrând pentru evanghelizarea și sfințirea oamenilor" (LG 31) (AA 2).

Pentru a face să crească și să se desăvârșească organismul trupului mistic care este Biserica, este obligatorie datoria de a promova diversele tipuri de asociații care fie în formele mai tradiționale, fie în cele mai noi ale mișcărilor, continuă să dea Bisericii o varietate care este darul lui Dumnezeu și constituie o autentică "primăvară a Duhului". Trebuie, desigur, ca asociațiile și mișcările, atât în Biserica Universală, cât și în Bisericile particulare, să lucreze în deplin acord eclezial și în supunere față de directivele autorității păstorilor. Este valabil pentru toți avertismentul exigent și peremptoriu al apostolului: "Nu stingeți Duhul. Profețiile să nu le disprețuiți. Cercetați toate și păstrați ce este bun (cf. 1Tes 5,19.21).

Această chemare și atenționare a fost dintotdeauna, pentru toți și pentru întreaga Biserică, în ultimul timp o exigență și o chemare specială pentru noi, pentru cei ce din catacombe am ieșit în lume.

De 13 ani ne preocupăm ce trebuie să facem pentru a fi cu adevărat Biserică, organism viu și productiv.

După anii trăiți în totală izolare și imposibilitate am început să ieșim afară. Să rupem coaja, să dăm hrană și apă semințelor ca ele să crească. Și așa a fost!

N-a fost ușor. Firul unor inițiative a crescut, a fost întâmpinat de atâta lipsă de experiență de atâtea pericole, obstacole. Acum la mai mult de 10 ani pășim, cu dorința de a înainta în larg!

Ce am făcut? Ce n-am făcut? Ce ne-a lipsit și ce ne lipsește? Ce rezultate am adunat? Noi am încercat cu ajutorul chestionarului transmis să concentrăm răspunsurile și să vă informăm despre viața Bisericii locale de la Iași - despre activitatea laicilor și mai ales despre realitatea diferitelor asociații constituite din laici.

O precizare. Nu am făcut tot ce trebuie fără să aducem justificări. Dar am reușit să facem să funcționeze: Acțiunea Catolică "Sfântul Iosif" diecezană și parohială, Asociația Scout Catolică Română (Ascro, Scout d'Europe), Asociația "Sfântul Vincențiu de Paul", Asociația Medicilor Catolici, Centru Diecezan Caritas Iași cu cinci filiale, Serviciul de Ajutor Maltez, Asociația "Familia din Nazaret" cu cinci centre, Organizația "Kolping" Moldova, Mișcarea Focolarinilor... Majoritatea asociațiilor au deja un asistent general și câte unul regional.

Ce serviciu aduc laicii în activitatea pastorală? Pregătirea copiilor pentru viață; pentru sfânta Împărtășanie; ajutor bolnavilor și bătrânilor; pregătirea celebrărilor; animarea comunității pentru diferite momente etc. Laicii se bucură de formare în catehizare și prin cursuri de formare în centrele: Traian, Onești, Gioseni, Iași, Roman.


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat