Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinaj de mulțumire

E lucru deja cunoscut că anul acesta, la 21 februarie, s-au împlinit 25 de ani de la numirea ca ordinarius al Diecezei de Iași al Preasfințitului Petru Gherghel, oficiu pe care l-a împlinit, fiind consacrat episcop la 1 mai 1990.

Pentru a mulțumi lui Dumnezeu pentru tot ce s-a împlinit în dieceză în acest timp Preasfinția sa și-a invitat colegii de promoție, care au fost 15 și din care mai sunt în viață 12 pentru a face un pelerinaj de mulțumire de două săptămâni, timp în care să viziteze diferite locuri care au o rezonanță în trăirea Diecezei de Iași.

Un articol e prea puțin pentru a putea cuprinde bogăția unui astfel de eveniment, totuși e potrivit ca ceva din valoarea acestui pelerinaj să fie împărtășit cititorilor.

Am început cu o concelebrare a sfintei Liturghii la Biserica din Piatra Neamț, după care am poposit la Viena. Primiți de Frații Școlilor Creștine, prezenți în dieceza noastră, ne-am rugat în diferite Biserici dintre care sigur n-a lipsit Stefansdom, catedrala orașului.

Ne-am rugat și în Biserica votivă ridicată în amintirea eliberării Vienei de invazia otomană unde este o placă ce atestă participarea soldaților români alături de apărătorii orașului.

Am coborât apoi în Italia unde am fost oaspeții centrului de spiritualitate din Collevalenza. Acest centru promovează cinstirea milostivirii lui Dumnezeu, spiritualitate deosebit de actuală care se exprimă prin aprofundarea calității lui Dumnezeu de a fi plin de milostivire cât și prin faptele de caritate la care sunt chemați oamenii față de semenii lor.

N-a lipsit nici atenția față de arta creștină exprimată în splendidul dom din Orvieto, unde însă mulțumirea noastră a fost deplină văzând că tocmai călugărițele românce erau acelea care animau adorația euharistică.

Am coborât apoi la Roma unde ținta principală a fost mormântul sfântului apostol Petru, primul papă ales de Mântuitorul însuși. Aici ne-am rugat pentru sfânta Biserică, pentru Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea care anul acestea celebrează jubileul de 25 de ani de pontificat. Am exprimat astfel comuniunea Diecezei de Iași cu Biserica Universală, comuniune ce este exercitată azi prin episcopul nostru.

Am continuat pelerinajul spre Napoli unde se odihnește fericitul Ieremia, însă am trecut mai departe spre Siracusa, locul cel mai îndepărtat al pelerinajului, dar deosebit de important, unde cu 50 de ani în urmă preacurata Fecioara Maria a lăcrimat timp de trei zile în văzul mulțimii, lacrimile dovedindu-se în laborator că sunt umane, iar drept recunoștință creștinii orașului au ridicat un splendid sanctuar care are ceva comun ca arhitectură cu noua catedrală de la Iași. Aici am concelebrat de două ori exprimând credincioșilor prezenți comuniunea de credință și cinstire a Maicii lui Dumnezeu.

De aici ne-am întors la Napoli unde punctul principal a fost tocmai bisericuța în care fericitul Ieremia așteaptă ziua întoarcerii în propria patrie după ce a trăit cu eroism credința sa departe de ai săi, întorcându-se acum aureolat cu coroana de fericit. Aici am concelebrat din nou împreună cu frații capucini care ne-au tratat cu o bunătate fraternă specifică fiilor sfântului Francisc.

De aici am plecat la Nola, orașul sfântului Paulin care în corespondența sa cu apostolul dacilor, sfântul Niceta Remesianul, vorbește de vestirea evangheliei acestuia în ținuturile locuite de acest popor.

După acest loc ne-am îndreptat spre Bari, locul unde se odihnește sfântul Nicolae și unde au loc atâtea întâlniri ecumenice. Aici rugăciunea noastră a avut o singură intenție: realizarea unirii în credință.

Pelerinajul a continuat la locurile ce vorbesc de unul dintre sfinții cei mai cunoscuți astăzi și anume de Padre Pio. Am vizitat orășelul Pietrelcina, locul de naștere și de har concelebrând în biserica unde și el a celebrat și a primit atâtea daruri de la Dumnezeu. Apoi am mers la "San Giovanni Rotondo", locul unde micuțul frate capucin se odihnește și care a devenit ținta spre care se îndreaptă o mulțime de pelerini. Aici atrage atenția, în afara punctelor care marchează prezența lui Padre Pio, sectorul în care este Calea crucii unde pelerini în reculegere repetă acest drum parcurs de Mântuitorul și care reprezintă de fapt punctul culminant al răscumpărării noastre.

După acest moment grupul nostru s-a împărțit în două: o parte s-a îndreptat spre Lourdes în Franța, iar cealaltă spre nordul Italiei unde au mai fost vizitate câteva locuri de reculegere.

Rezumând, se poate spune că pelerinajul a fost un gest de rugăciune, de mulțumire, de comuniune, de încurajare de a continua drumul, de a continua lucrarea de zidire, lucrare ce-și are desăvârșirea în împărăția lui Dumnezeu.

Mons. Petru Mareș


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat