Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Conferință despre delincvența juvenilă la Iași

Joi, 31 iulie, în aula magna a Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași a avut loc conferința internațională cu tema "Delincvența juvenilă - analize și perspective", adresată specialiștilor în domeniul prevenirii delincvenței juvenile care lucrează în instituții publice, asociații și organizații neguvernamentale.

Conferința a fost moderată de pr. Lucian Farcaș. După rugăciune și cuvântul de bun venit din partea rectorului Seminarului, pr. Wilhelm Dancă, a urmat cuvântul de salut al PS Petru Gherghel care a subliniat că Biserica urmărește cu viu interes și se bucură de fiecare dată când descoperă oameni care sunt interesați de soarta copiilor și a tinerilor în dificultate. "Noi, ca reprezentanți ai Bisericii, a spus episcopul, salutăm orice inițiativă în favoarea formării copiilor și binecuvântăm pe cei care-i iubesc, îi ajută să crească, îi susțin să se păstreze buni, îi însoțesc pe drumul vieții și îi scot din ghearele răului".

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului "Mediaction" administrat de Asociația "La Tenda" - Centro di Solidarieta, Salerno, Italia în parteneriat cu Centrul Diecezan Caritas Iași, Inspectoratul Județean de Poliție Iași și Asociația Alternative Sociale Iași și finanțat de Comunitatea Europeană prin programul Phare.

Conform programului, au participat specialiști care au prezentat analize ale copilului delincvent din perspectiva legii copilului, propuneri legislative, propuneri de prevenire etc.

* * *

Agenda

Conferință Internațională "Delincvența juvenilă - analize și perspective"

31 iulie 2003;
sediul: Institutului Teologic Romano-Catolic, strada Văscăuțeanu nr. 6, cod 700464;
sala aula magna

  • 09.00-10.00 - Deschiderea conferinței

    • Reprezentanți: Biserica Catolică (episcop Petru Gherghel), Consiliul Județean Iași, ICPC București, IPJ Iași, ISJ Iași, Curtea de Apel Iași, "La Tenda" Italia, Biserica Ortodoxă, Penitenciarul Iași, "Alternative Sociale ONG", Judecătoria Iași, "Centrul Diecezan Caritas Iași"

  • 10.00-10.30 - Conferință de presă

  • 10.30-13.00 - Prezentare lucrări

    • Judecător Aurel Dublea - Curtea de Apel Iași

    • Procuror George Spaiuc - Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași

    • Judecător Lorena Tarlion - Judecătoria Iași

    • Procuror Cătălina Agafiței - Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași

    • Judecător Radu Tarniceriu - Judecătoria Răducăneni

    • Subcomisar Daniela Onuțu - IPJ Iași

    • Dr. Maria Sandu - SRSS Iași

  • 14.30-16.00 - Prezentare lucrări

    • Conf. dr. Nicu Gavriluță - Univ. "Al.I. Cuza" Iași

    • Lect. dr. Alois Gherguț - "Al.I. Cuza" Iași

    • Asist. soc. Sorina Mânzat, cons. juridic Ticu Ioan - DGPDC Iași

    • Avocat Cristina Drăgan - Baroul Iași

    • Psiholog Cătălin Luca - "Alternative Sociale"

    • Psihopedagog Daniel Măgureanu - "Salvați Copiii" Iași

    • Participant din Italia

  • 16.30-18.00 - Prezentare lucrări

    • Cornel Loghin - CMSC Iași

    • Nicoleta Azoiței - Alternative Sociale

    • Drd. Liviu Măgureanu - Instit. de Cercetări Economice și Sociale "Gh. Zane"

  • Concluziile conferinței

  • Închiderea conferinței.

* * *

Cuvântul Preasfințitului

Onorată asistență,

"Bucuria și speranța, tristețea și angoasa oamenilor de azi, mai ales ale săracilor și ale tuturor celor ce suferă sunt și bucuria și speranța, tristețea și angoasa ucenicilor lui Cristos și nu există nimic cu adevărat omenesc care să nu aibă ecou în inimile lor" (GS, 7 decembrie 1965).

Am citat aceste cuvinte ale Conciliului Vatican II din constituția pastorală privind Biserica în lumea contemporană, la acest moment particular ce are loc aici la Institutul Teologic Romano-Catolic - Conferința internațională despre delincvența juvenilă, o problemă dureroasă a zilelor noastre - întrucât ele justifică gestul tuturor celor care aparțin societății de azi și trăiesc din plin și bucuriile vieții și durerile ei.

Reprezentați ai diferitelor segmente ale societății se întrunesc să analizeze aspectele pozitive ale vieții (bucuriile și speranțele), dar și aspectele negative, durerile aceleiași societăți (tristețea și angoasa oamenilor de azi).

Mă bucur să constat încă o dată că structurile principale ale societății - Biserica și statul, școala și armata, justiția și Caritasul, ONG-urile și autoritățile politice, instituțiile publice și private, persoanele oficiale și private -, vin laolaltă să privească împreună fața societății în care trăim pentru a-i vedea frumusețea, dar și chipul ei alterat de păcate și de vicii.

Mă bucur să văd și să știu că nimănui nu trebuie să-i fie indiferentă starea națiunii, imaginea societății în care trăim. Mă bucur să subliniez că dacă odinioară se vorbea de grija statului care făcea totul și de fapt nu făcea nimic, nelăsând pe alții să facă ce trebuie, astăzi înțelepciunea a reintrat în drepturi și-i obligă pe toți să se implice în marile probleme ale lumii.

Societatea nu e formată din câțiva privilegiați, nu este structurată pe categorii cu valoare și categorii fără valoare, cu voce sau fără voce, cum se credea cândva și se impunea ca o politică de Stat prin eliminarea unor clase și categorii.

Astăzi se recunoaște că Biserica și statul, structurile publice și private, intelectualii și muncitorii, oamenii credincioși sau necredincioși, sunt cu toții responsabili de ziua de azi și mai ales de viitor.

Așa văd că într-o problemă capitală - copiii, tinerii - toți sunt chemați să se implice, toți sunt chemați să-și ofere concursul și, într-un chip cu totul particular, prezența dumneavoastră aici este un argument al noii atitudini pe care societatea o are și trebuie să o aibă pentru copii și tineri.

Există, fără doar și poate, o preocupare pentru copii, familie, în Biserică și în școală, pentru pregătirea și viitorul lor. Sunt lăudabile și de susținut neîncetat ocrotirea și pregătirea viitorului unei societăți.

Dar ce este deosebit de important și ce se impune cu totul special, este grija pentru acele situații de copii cu probleme, nu numai cu handicap fizic sau psihic, dar mai ales cu traume morale, cazuri de delincvență juvenilă, de abateri grave de la normal și moral.

Ne va fi dat în această zi să pătrundem mai mult într-un sector nou, care desigur ne înspăimântă, care ne dă de gândit - cazurile copiilor delincvenți. Ne va fi dat să cunoaștem cauzele unor astfel de situații, ne va fi dat să auzim diferite soluții, și mai ales ne va fi solicitat un lucru fundamental: o cooperare pentru ocrotirea grădinii societății - familia, pentru creșterea în condițiile cele mai bune ale generațiilor de care depinde viitorul - al copiilor.

Noi, ca reprezentanți ai Bisericii, salutăm orice inițiativă în favoarea formării copiilor și binecuvântăm pe cei care-i iubesc, îi ajută să crească, îi susțin să se păstreze buni, îi însoțesc pe drumul vieții și îi scot din ghearele răului.

Vă felicităm, așadar, stimați responsabili ai societății, de azi și de mâine.

Vă încurajăm și vă dorim succes în a vă apropia și mai mult de copiii cu probleme și vă însoțim cu dorința și binecuvântarea noastră în a face mult bine oamenilor și societății de azi.

Harul Domnului nostru Isus Cristos, dragostea lui Dumnezeu Tatăl și împărtășirea Duhului Sfânt să fie cu voi toți.

Sus inimile!

Iași, 31.07.2003
Petru Gherghel, episcop de Iași


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat