Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mir la Oțeleni

Biserica din OteleniZiua de 28 iulie a fost o zi deosebită pentru comunitatea din Oțeleni (cu 720 de familii și un număr de 2.200 credincioși), datorită celor două evenimente importante pe care le-a trăit această comunitate. După ce cu o zi înainte credincioșii din Oțeleni au sărbătorit hramul - Sfânta Ana - luni, 28 iulie, 164 de copii și tineri au primit sacramentul Mirului. Totodată, în cadrul aceleiași celebrări, cei 8 preoți nou-sfințiți au primit din partea episcopului primul mandat pastoral.

"Trimite, Doamne, Duhul tău, ca să reînnoiască fața pământului" - au fost cuvintele de început ale părintelui paroh, Ioan Beșleagă, adresate lui Dumnezeu și totodată Preasfințitului Petru Gherghel, prezent pentru a administra sacramentul Mirului celor care s-au pregătit pentru acest eveniment important din viața lor.

"Astăzi, după ce ieri ați intrat în misterul vieții sfinților Ioachim și Ana, continuăm să ne îndreptăm spre acela care a lucrat în acești sfinți, dar mai ales în sufletul sfintei Fecioare Maria" - a spus Preasfințitul în cadrul omiliei de la sfânta Liturghie. "Duhul Sfânt este cel care a lucrat și a împodobit acest lăcaș al sfintei Fecioare pentru Isus. Duhului Sfânt i-a revenit însuflețirea întregului univers. El plutea deasupra apelor, așa cum citim din prima pagină a Scripturi. El a continuat să învețe, inspirându-i pe profeți. El a lucrat mai departe, pregătind sufletul Elisabetei. Acest Duh Sfânt a lucrat atunci când a fost timpul ca să se nască cea care trebuia să-l nască pe Isus. Același Duh Sfânt a lucrat și în viața lui Isus Cristos. Iată, același Duh Sfânt ne este dat și nouă, ca și noi să devenim cât mai asemănători lui sus și să fim și noi însuflețiți ca și apostolii. Așadar, în această atmosferă, noi ne îndreptăm spre izvorul sfințeniei. Astăzi, în mod deosebit, atenția noastră se îndreaptă spre Duhul Sfânt care este izvorul sfințeniei".

La întrebarea Preasfințitului adresată copiilor: "Când a coborât Duhul Sfânt asupra apostolilor?", toți copii au răspuns "La Rusalii". "Astăzi, noi, aici la Oțeleni - a continuat episcopul - trăim o nouă zi de Rusalii. Din nou suntem uniți în rugăciune, împreună cu preacurata Fecioară Maria, pentru ca același Duh Sfânt să coboare și asupra noastră, pentru a ne însufleți și pe fiecare dintre noi".

* * *

Înainte de binecuvântarea finală, păstorul diecezei a precizat, referitor la înmânarea mandatelor preoților nou-sfințiți: "Am ales această zi și acest moment pentru a le înmâna această numire, pentru că aici e un moment particular al Duhului Sfânt și pentru ei. Același Duh Sfânt care i-a însuflețit pe apostoli îi va ajuta în împlinirea misiunii lor și pe acești preoți".

În final, Preasfințitul a apreciat munca depusă de părintele paroh, de părintele vicar (Marcel Moraru) și a tuturor celor care au contribuit la desfășurarea sărbătorii și a apreciat în mod deosebit ecusoanele pe care toți candidații la sacramentul sfântului Mir le-au purtat în piept.

Pr. Gabriel Bucur


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat