Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Meditație: Vorba lumii

Bătrâna Catrina se întorcea de la câmp, frântă de oboseală, cu sapa pe umărul drept și cu celularul în mâna stângă, dus la ureche. Tocmai atunci o sunase fata din Italia, ca să o întrebe ce mai face, ce mai este pe acasă. "Ce să fac? Am terminat câteva rânduri de prășit și mă grăbesc să ajung la Liturghie. Dar tu ce faci?" Nu știu ce i-a spus, dar am văzut că s-a întristat mult și două lacrimi i-au curs pe obraz până jos.

Vorba lumii zboară dintr-o parte în alta și câte nu auzi! S-au spus multe despre fata ei. Că trăiește cu altcineva, că nu se mai întoarce acasă la copii, că se va recăsători și va rămâne în Italia, cum a făcut și fata lui Dănilă. Biata mamă nu putea să-și închipuie așa ceva. Tocmai fata ei care zi de zi mergea la biserică? Nu, asta nu se poate.

La biserică se citea parabola fiului risipitor. "Un om avea doi fii. Cel mai tânăr i-a zis tatălui său: 'Tată, dă-mi partea de avere ce mi se cuvine!'. Și tatăl le-a împărțit averea. Nu după multe zile, fiul cel mai tânăr a strâns totul și a plecat într-o țară depărtată, unde și-a risipit averea, ducând o viața destrăbălată". Într-o țară depărtată, exact ca fata mea, se gândea Catrina. De ce plecarea departe îi strică pe oameni? Acolo nu mai este Dumnezeu? Este, dar dacă la biserică nu s-a mai dus, cum să mai rămână cuminte ca înainte? Aici e tot secretul. Oriunde ai fi pe pământ, dacă ții legătura cu Dumnezeu poți rămâne pe căile bune". Așa gândea bătrâna mamă. Și avea multă dreptate. Să ții legătura cu Dumnezeu, așa cum ținem noi legătura prin telefon cu cineva drag.

E atâta vorbărie în lume, dar cu Dumnezeu oamenii vorbesc atât de puțin. Sau unii nu vorbesc deloc. Nu e un motiv să spui că nu putem vorbi cu el pentru că nu-l vedem. Și nici nu se poate spune că el nu ne vorbește deloc. Am întâlnit pe cineva care spunea: "De ce nu trimite Dumnezeu o scrisoare pe pământ ca să ne spună că există". Acolo sus nu există cerneală și nici hârtie. Cerneala lui Dumnezeu este cerul albastru. Condeiul său este soarele cu care an de an, începând din primăvară, pe coala întinsă a pământului pictează pajiștea verde cu flori multicolore, pomii cu roade dulci și bogate. Pictura lui Dumnezeu nu e moartă. E plină de viață. E atâta viață în tabloul său! E de mirare că cel care privește tabloul nu se gândește la autorul său. Blaise Pascal spunea că "nu poate exista ceas fără ceasornicar". Oare poate exista tabloul vieții fără un autor?

Sunt diferite limbaje pe care noi le folosim: limbajul cuvintelor, limbajul semnelor, limbajul imaginilor. Limbajul imaginii este cel mai folosit de Dumnezeu. Oriunde ai fi pe pământ găsești acest limbaj. Dumnezeu îți vorbește. Nu cu "a", "e", "i", "o", "u", ci altfel. Prin fața ta se perindă atâtea imagini. E limbajul lui Dumnezeu. Te-ai obișnuit cu imaginile și ai uitat de expeditor. Era normal să uiți de el pentru că gândul ți-a fost numai la tine.

Îl descoperă pe Dumnezeu doar acela care se desprinde de sine, care începe să se gândească la altul, care își face timp pentru altul. Nu-l găsește pe Dumnezeu acela care n-a început niciodată să-l caute. Fiul risipitor s-a gândit doar la sine. A strâns totul și s-a dus. Abia când se gândește la tatăl său redescoperă frumusețea vieții, redescoperă iubirea părintească și revine de pe căile rătăcite. Gândul numai la tine te duce pe căi rătăcite, pentru că te face să nu mai vezi iubirea lui Dumnezeu în creație, iubirea Tatălui. Gândul numai la tine te face să nu mai fii capabil să percepi că totul pe acest pământ este un dar, făcut ție de autorul vieții. Dumnezeu nu poate comunica cu acela care se gândește numai la sine.

Dumnezeu vorbește, dar vorba lumii îl acoperă. Noi suntem prea zgomotoși. Dumnezeu vorbește, dar poate prea încet, ca să nu deranjeze și probabil de aceea nu poate fi sesizat de acela care e atent doar la vorba lumii.

Pr. Eugen Budău


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat