Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Simpozionul European "Universitatea și Biserica în Europa"

În perioada 17-20 iulie, în Cetatea Eternă s-au desfășurat lucrările Simpozionului European cu titlul "Universitatea și Biserica în Europa", eveniment cultural propus și organizat de către Consiliul Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE) și de către Comisia Episcopală pentru Educația Catolică, Școală și Universitate a Conferinței Episcopale Italiene, în colaborare cu Ministerul Universității din Republica Italiană, cu ocazia împlinirii a 700 de ani de la înființarea Universității de Stat "La Sapienza" din Roma. Au participat un număr de 1.800 de delegați din 41 de țări ale Europei: episcopi, preoți, persoane consacrate care activează în universitățile statale sau catolice, autorități academice și profesori, precum și un mare număr de studenți și studente.

Delegația din România a fost constituită din 15 persoane: pr. Veniamin Aenășoaie și studenții: Mihaela Sar, Cornelia Dumitru și Smaranda Scriitoru din partea Arhidiecezei Romano-Catolice de București; pr. Fabian Doboș și studenții: Eugen Mile-Ciobanu, Dominic-Laurențiu Denut și Albert Rediu din partea Diecezei Romano-Catolice de Iași; Focze Edit din partea Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba-Iulia; pr. Grigore Fortuna, pr. Casian Bozantan din partea C.S.M.R. și a Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla; pr. Ioan Mitrofan, dr. Mihai Ștefănescu și studentul Voicu Vasile Dan din partea Blajului; pr. Victor-Emilian Dumitrescu, OFMConv., din partea Institutului Teologic Franciscan din Roman.

Cele trei zile de lucrări au fost abundente în activități și în conținut. Simpozionul a început în bazilica "Sfântul Ioan" din Lateran, ceremonia inaugurală fiind deschisă printr-o rugăciune comunitară, urmată de mai multe intervenții de salut rostite de către: Mons. Cesare Nosiglia, episcop delegat al CCEE pentru pastorația universitară, Mons. Giuseppe Betori, secretarul general al Conferinței Episcopale Italiene (CEI), Walter Veltroni, primarul Romei.

După introducerea la lucrările simpozionului, făcută de către Mons. Amédée Grab, președintele CCEE, a urmat relația introductivă ținută de către card. Karl Lehmann, președintele Conferinței Episcopale Germane, cu titlul "Universitatea și Biserica în Europa: în dialog pentru o nouă civilizație". Cea de-a doua zi, 18 iulie, în aulele Universității Pontificale din Lateran s-a ținut "Ziua Europeană a Culturii", propunându-se participanților un număr de 19 seminarii de studiu, împărțite în patru domenii de specialitate, fiecare având astfel posibilitatea să-și decidă participarea la un singur seminar dintr-o anumită arie tematică. Cele patru domenii propuse au fost: persoana umană (genealogia-biologia-biografia); orașul omului (societate, ambient, economie); viziunea științelor (descoperiri, invenții, tehnologii); creativitate și memorie (artele figurative, literare, muzicale, dramatice). Totul a culminat cu celebrarea euharistică în bazilica din Lateran, prezidată de card. Paul Poupard, președintele Consiliului Pontifical pentru Cultură.

A treia zi, sâmbătă 19 iulie, toți participanții la simpozion au fost primiți în audiența la Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea, aflat în Palatul Apostolic din Castelgandolfo. Din cuvântul adresat participanților spicuim următoarele: "De aici din Roma, orizontul vostru se deschide în aceste zile către Europa întreagă, pentru a reflecta asupra relației dintre Universitate și Biserică, la începutul celui de-al treilea mileniu. Această relație ne conduce direct în inima Europei, acolo unde civilizația sa ajunge să se exprime printr-una dintre instituțiile sale cele mai emblematice. (...) Biserica în Europa privește cu stimă către universitate, locul unde se cultivă 'umanismul': o preafericită sinteză dintre cunoașterea teologică, cea filozofică și cea a celorlalte științe, dar o sinteză care nu poate fi concepută în afara creștinismului. (...) Universitatea este, prin excelență, locul căutării adevărului, a unei analize aprofundate a fenomenelor în tensiunea constantă a unei sinteze din ce în ce mai desăvârșită și rodnică. Europa nu poate fi redusă la o piață de desfacere, iar universitatea, cu toate că trebuie să rămână integrată în țesutul social și economic, nu poate să fie subjugată exigențelor sale, pierzându-și astfel natura sa care rămâne culturală".

În cadrul audienței, delegației romane i s-a dat posibilitatea ca, la umbra tricolorului, să intoneze un cântec în limba română.

După celebrarea sfintei Euharistii în Centrul Focolarin Mariapolis din Castelgandolfo, au urmat o altă serie de conferințe, fiind abordate probleme legate de angajamentul cultural în universitate, evanghelizarea culturii, importanța cercetării universitare, semnificația și importanța înființării laboratoarelor culturale în universități (propunere formulată de către Sfântul Părinte în anul 2000), problema dialogului dintre cultură și credință. Mărturii semnificative legate de temele propuse au marcat sfârșitul acestei zile de lucrări.

Ultima zi, duminică 20, iulie, s-a desfășurat în aula magna a Universității Lateranense, având drept scop sintetizarea lucrărilor și trasarea perspectivelor de viitor. Intervențiile s-au axat asupra problemei dialogului dintre Bisericile locale cu ambientul universitar, o mai bună organizare și structurare a pastorației universitare și definirea rolului capelaniilor universitare, înființarea laboratoarelor culturale în toate structurile academice ale Bisericii Catolice, importanța asociațiilor și grupurilor universitare de inspirație catolică, problema colegiilor universitare, rolul universităților catolice în Europa.

Mons. Cesare Nosiglia, episcop delegat al CCEE pentru pastorația universitară, în cuvântul de închidere a trasat angajamente precise pentru delegații la acest simpozion, în speranța că lucrările începute la Roma vor putea fi continuate la nivelul conferințelor episcopale naționale și în universități. La sfârșit a fost prezentat calendarul următoarelor întruniri specifice, astfel:

  • Roma, 8-11 decembrie 2003: prima întâlnire a delegaților-responsabili naționali cu pastorația universitară, având ca temă: "Mobilitatea universitară în Europa";

  • 13 martie 2004 se va celebra "Ziua Europeană a Universitarilor": în timpul tradiționalei privegheri mariane cu papa vor fi conectate cele zece capitale ale țărilor care vor intra în Uniunea Europeană cu orașul și sediul episcopal al Mons. Amédée Grab, președintele CCEE;

  • Oxford, 16-18 aprilie 2004: întâlnirea Comitetului de Coordonare a Capelanilor Universitari;

  • Viena, 26-27 septembrie 2004: reuniunea delegaților-responsabili naționali cu pastorația universitară.

Pr. Victor-Emilian Dumitrescu


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat