Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Meditație: Credința - dincolo de granițe de timp și spațiu

Să crezi! De ce și în ce? Întrebări care sunt mereu în căutare de răspunsuri pertinente...

În oameni? În capacitatea lor de a se sacrifica pentru cel aflat în nevoie? Puțini sunt cei care pot spune că au întâlnit în viața lor măcar un singur om adevărat... Mulți și-au zăvorât sufletele, fiind profund marcați de meschinăria și micimea umană. Au renunțat la căutare și trăiesc într-o continuă neîncredere și frică - sunt morți în viață... Paradoxal... Și ne mai întrebăm de unde atât de multă nepăsare, răutate la nivelul relațiilor interumane? Să credem în oameni?

În puterea și în curăția sentimentelor? Mult prea des invidia, ura sunt bine ascunse sub masca iubirii... Ne ardem și nu mai vrem să încercăm. Și dacă totuși ne ridicăm și riscăm din nou, suntem răsplătiți cu o cădere și mai zgomotoasă. Și cu fiecare cădere ne vine din ce în ce mai greu să ne ridicăm... Merita să o luăm iarăși de la capăt?

În adevăr? Cine îl deține? Fiecare se crede posesorul adevărului absolut... Binele poate căpăta nuanțe de rău în interpretarea unora sau invers. Suntem profund convinși de "veridicitatea" actelor și gândurilor noastre. Mai avem nevoie de un adevăr general valabil care să poată constitui o referință pentru noi toți?

Să credem în putere? Puterea exercitată la nivel înalt este, de cele mai multe ori, manipulare în masă... Suntem fără să ne dăm seama roboți... Nu mai beneficiem de libertatea de a alege, de posibilitatea de a gândi nefiind constrânși din afară... Puterea banului? Efemeritatea acesteia este generatoare de răsturnări sociale, de destine sfâșiate... Într-o zi regi... a doua zi cufundați în sărăcie cruntă... Și cu ce preț? Compromis, sacrificare inutilă de idealuri, visuri... Se spune că banul poate cumpăra orice, chiar și suflete. Oare și noi ne-am vândut pentru o clipă de mărire, pentru a-i domina pe ceilalți? O întrebare pe care ar trebui să ne-o punem fiecare dintre noi, în ceas de meditație, când liniștea ne cuprinde, când partener de discuție ne este propria conștiință...

Să credem! Răspunsurile le găsim în noi...

Să credem în iubirea față de aproapele nostru! De multe ori primim sfaturi și ajutor de unde nici nu ne așteptam... De prea multe ori catalogăm oamenii doar după înfățișare, după zvonuri "binevoitoare" și greșim fundamental... Ulterior, când așa-zișii prieteni ne uită, exact în momentele în care am avea nevoie de ei, intervin anonimii, de fapt oamenii pe care până atunci i-am ignorat complet sau poate că i-am desconsiderat... Și iarăși primim o lecție aspră de la viață: să nu privim superficial, să încercăm să cunoaștem și să pătrundem puțin în mintea și în inima celui care ne stă alături. Vom fi surprinși poate de ce vom găsi în ceilalți: sensibilitate, o mare capacitate de a iubi, spirit de sacrificiu... Să credem în oameni!

În dragostea pe care Dumnezeu ne-o arată în fiecare secundă a vieții noastre! Mi s-a întâmplat să fiu întrebată de ce merg la biserică... Și am citit uimire pe chipurile celor care mă chestionau. Dumnezeu este "adăpostul" celor în vârstă - mi s-a spus - singură modalitate de a mai găsi alinare, speranță... Să fie chiar așa?

În opinia multor tineri a fi credincios, a merge la biserică nu se "asortează" cu viața pe care ei și-o construiesc. Să-ți trăiești viața, în concepția lor, înseamnă să profiți de orice petrecere, ieșire în natură, să vorbești cât mai "murdar" posibil, într-un cuvânt să fii "cool". Nu contează că nu ești de acord cu tot ceea ce se întâmplă, treci peste anumite principii, îți cobori standardele numai pentru a fi acceptat de grup... Și pornești pe acest drum... După un timp oarecare, după ce începi să vezi dincolo de aparențe, îți dai seama că ai greșit și vrei să te întorci... Problema este că mulți nu realizează că au greșit sau că încă persistă în greșeala. Care ar fi soluția? O resursă inepuizabilă este rugăciunea: a sta de vorbă cu Dumnezeu, deschizându-ți sufletul și mintea... Acest dialog te formează ca om, îți dă puterea să iei decizii înțelepte, să fii tu însuți - cu principii sănătoase, un exponent al binelui într-o lume viciată - să poți însemna o "excepție" care să provoace semne de întrebare și poate, cine știe, schimbări în ceilalți...

Ecumenismul este în foarte multe țări o "practică la modă". Timp de o săptămână (18-25 ianuarie), în fiecare an, au loc rugăciuni pentru unitatea tuturor creștinilor, Liturghii, diferite manifestări religioase. Șapte zile pe an suntem toleranți, nu mai găsim diferențe dogmatice majore, luptăm pentru un scop comun.

"Îngropăm sabia"... Dar ce se întâmplă după acest timp de împăcare? Revenim la răutatea din noi... Rugăciunile făcute cu doar câteva zile înainte își pierd total semnificația...

Să încercăm să fim coerenți în credință! Numai în acest mod vom crește ca persoane, vom atinge un nivel superior la nivelul comunicării cu Dumnezeu... La un moment dat cineva m-a acuzat de pesimism. De aceea vreau să închei într-o maniera optimistă, de data aceasta în varianta versificată:

Cu bucurie în Domnul
Să trecem azi pragul speranței;
Nevoi și necazuri să le uităm
Și să pășim în lumină!

Iuliana Șușnea


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat