Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Meditație: Viteza luminii

Pe melc nu-l interesează viteza luminii și nici faptul că Schumacher e cel mai bun la automobilism. Nici nu-i pasă că lumea s-a obișnuit să spună: "Mergi încet ca un melc". Fiecare să-și vadă de drumul lui. De ce atâta viteză? Nu e mai bine să mergi încet? Uite, cei care merg încet nu se accidentează și au atâta timp să contemple ce este în jurul lor.

Viteza luminii e un lucru pe care omul și-l dorește foarte mult. Ca să cucerești spațiile, să pătrunzi în univers, să ajungi pe planete îndepărtate ai nevoie de o viteză cât mai mare. Rachetele care străpung universul au o viteză destul de mare, dar sunt încă la mare distanță de viteza luminii.

Vrem să mergem departe, cât mai departe. Până unde? Va veni oare o zi când omul va putea spune: Gata, am explorat totul? Trebuie să recunoaștem că ceea ce am cucerit până acum e o parte foarte mică din univers.

În timp ce suntem cu privirea spre spațiile nesfârșite, avem de parcurs un drum, aici pe pământ. Mergem dintr-un loc în altul, de la unul la altul. Nu avem viteza luminii și nici nu pare a fi o necesitate absolută ca să avem viteza ei. Mai importantă decât orice viteză este lumina însăși. Mai important decât viteza cu care ajungi la soare este soarele însuși. Omul e în căutarea luminii mai mult decât în căutarea vitezei. Necesitatea de a avea o claritate asupra vieții, asupra originii ei, asupra destinației noastre se impune mai mult decât orice.

A merge spre căutarea sensului vieții înseamnă a merge spre lumină. A afla că viața continuă dincolo de moarte, că are o destinație veșnică, înseamnă a descoperi lumina. A face binele și nu răul înseamnă a trăi în lumină.

Sfântul Ioan Apostolul ne spune că "oamenii au iubit mai mult întunericul pentru că faptele lor erau rele. Căci oricine face răul, urăște lumina, și nu vine la lumină, ca să nu i se vădească faptele. Dar oricine lucrează după adevăr, vine la lumină, pentru ca să i se arate faptele, fiindcă sunt făcute în Dumnezeu" (In 3,19-21). A te apropia de Dumnezeu, de Cristos, care este lumina lumii, înseamnă a descoperi adevărul despre tine, despre lume. A trăi cum îți propune Cristos înseamnă a te elibera de întuneric, a intra în lumină.

E de neînțeles cum lumea preferă să rămână totuși în întuneric și sub puterea întunericului, când ar putea să pășească în lumină. E întuneric când oamenii se ceartă între ei, când se mânie, când înjură, când umblă în beții, când prostituatele stau la marginea drumului. E întuneric când minciuna e pe buzele tuturor, când mijloacele de comunicare transmit atâtea lucruri rele.

A recunoaște întunericul din tine e primul pas pentru a intra în lumină. Viteza cu care mergem pentru a recunoaște întunericul din noi e, poate în unii, viteza melcului sau poate nici atât. Ce ar însemna să avem viteza luminii în a recunoaște propria vină? Când oamenii săvârșesc răul nu se grăbesc să-l recunoască, ci să-l ascundă cât mai mult.

Melcul și-a pus o casă în spate pentru a nu fi văzut cât de încet merge. Oamenii simt și ei nevoia unui văl atunci când merg pe drumuri greșite pentru a nu fi văzuți că săvârșesc răul. Întunericul e cel mai bun văl pentru a săvârși faptele întunericului. De el s-a folosit și Iuda când l-a trădat și l-a prins pe Isus. Doresc viteza luminii nu atât pentru a cuceri spațiile din afara omului, ci pentru a cuceri o conștiință a ceea ce suntem. Doresc viteza luminii nu pentru a ajunge dincolo de stele, undeva pe o planetă, într-o lume rece și străină, ci pentru a ajunge cât mai repede la ceea ce ar trebui să fim, o lume în care să nu ne mai facem rău unii altora, o lume deschisă la valorile creștinismului, la tot ce e bun și frumos.

Pr. Eugen Budău


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat