Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Carmeliții din Luncani în sărbătoare

Memoria liturgică a sfintei Fecioare Maria de pe Muntele Carmel, celebrată la 16 iulie, a fost sărbătorită în mod solemn la Mănăstirea Carmelitană din Luncani (Bacău), pentru prima dată. A fost tot prima dată și în Dieceza de Iași și poate prima dată în România.

Decanul de Bacău, Mons. Ștefan Erdeș, a prezidat Liturghia, desfășurată în aer liber, iar primul preot carmelitan român, pr. Iosif Farcaș, a ținut omilia, în cadrul căreia a ilustrat istoria și semnificația spirituală a acestui eveniment. Au participat la celebrare mai mulți preoți diecezani, preoți carmelitani și o mare mulțime, unii veniți de departe într-un număr foarte mare, surprinzător pentru o zi obișnuită din cadrul săptămânii. După celebrare, preoții, împreună cu ministranții și cu carmelitanii îmbrăcați în alb, au făcut o scurtă procesiune cu icoana originală bizantină a Maicii de pe Muntele Carmel, după care a urmat rugăciunea tradițională de invocare și de impunere a scapularului din partea priorului mănăstirii, pr. Tinerio Scorrano O. Carm.

Cateheza, care a tratat despre sensul și valoarea scapularului, a fost făcută în timpul novenei pregătitoare, prezidate, pe rând, de doi noi preoți carmelitani și a fost repetată în sinteză în ziua de sărbătoare de către însuși părintele prior. Comunitatea carmelitană locală a reflectat îndelung asupra modalității de a face cunoscut poporului, în mod corespunzător, acest sacramental, recunoscut ca atare de către Biserica. A evitat cu grija până acum să propună obiceiuri occidentale, în contextul particular român, respectând cultura bogată și tradiția locală.

Scapularul a fost prezentat ca "mantia" Maicii lui Dumnezeu, ilustrată vizibil de un mozaic impresionant (dimensiuni 6,5 x 3 m), situat în absidă, executat de artiștii în mozaic bizantin din Ravenna (Italia). Fecioara, așezată pe tron, sub simbolica mână divină, cu Isus în brațe, are în mâna dreaptă mantaua sa (mantaua folosită de femeile din Palestina), care acoperă mai mulți sfinți și fericiți din familia carmelitană din sec. al XX-lea: Tito Brandsma, Isidore Bakanja, Edit Stein, Anicka Zelikova. Perspectiva protecției mantiei Maicii lui Dumnezeu, antică și vie în spiritualitatea orientală, despre care dă mărturie și Maxim Confesorul, în mod tradițional reprezentată în icoanele din lumea slavă, a fost considerată potrivită pentru a exprima motivele convergente ale tradiției carmelitane și ale bogatei moșteniri spirituale orientale. Scapularele benedictine purtau, de fapt, pe o față, imaginea icoanei de mai sus, iar pe cealaltă față imaginea profetului Ilie, ambii fiind patroni ai mănăstirii. Cu aceasta s-a voit ca, ulterior, să se facă o legătură între cei care l-au primit și centrul de spiritualitate concret, căutând să se prevină superstiții, întotdeauna posibile în pietatea populară. De asemenea, au fost date broșuri și pliante care conțineau reproduceri ale celor două icoane, semnificația protecției mantiei Mariei, două rugăciuni, indicații practice pentru credincioși, cu numele persoanei, data și semnătura preotului carmelitan care a binecuvântat scapularul, particular, nu secundar, deoarece semnifică unirea cu Ordinul Carmelitan, purtătorul fiind părtaș la beneficiile spirituale, fiind primit o singură dată în viață. Pentru prima data scapularul a fost primit cu devoțiune, în mod personal, din mâinile unui preot carmelitan, peste 500 de persoane, care au format, cu răbdare, un rând impresionant.

S-au mai cumpărat medalii asemănătoare, cu care poate fi înlocuit scapularul.

La aceeași oră, la Castelgandolfo, în Italia, papa Ioan Paul al II-lea se adresa unui grup de pelerini polonezi: "Astăzi, în liturgie, facem memoria Fecioarei de pe Muntele Carmel. Această memorie este în mod particular dragă tuturor celor devotați Fecioarei de pe Muntele Carmel. Și eu, încă din tinerețe, port la gâtul meu scapularul Fecioarei și mă refugiez cu încredere sub mantia Fecioarei Maria, Mama lui Isus. Doresc ca scapularul să fie pentru credincioșii care îl poartă ajutor și apărare în pericole, pecete a păcii și semn al tutelei Mariei". De asemenea, a salutat pe tineri, pe bolnavi și pe cei care abia s-au căsătorit, spunând: "Memoria liturgică de astăzi a Fecioarei de pe Muntele Carmel îmi oferă ocazia de a o indica pe Maria ca model de referință, pentru a găsi în exemplele sale inspirație și călăuză sigură. Vă îndemn să o invocați întotdeauna: va fi pentru voi un motiv de mângâiere și de speranță".

Duminica viitoare, la Mănăstirea Carmelitană din Luncani se va celebra Liturghia profetului Ilie, care a aruncat mantia sa asupra profetului Elizeu - o nouă ocazie pentru a primi scapularul, mantia protectoare a Maicii lui Dumnezeu.

Pr. Tiberio Scorrano O. Carm.
info@carmelitani.ro


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat