Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Meditație despre Grădina Maicii Domnului

Îmi plac florile așa de mult, încât printre rândurile de cartofi aș pune și câte un rând de flori. Ceapa și usturoiul le-aș înconjura cu flori. Și pe lângă toate aleile aș pune o mulțime de flori, pentru ca cel ce le vede să se simtă într-un paradis.

Nu-mi plac gardurile cu sârmă ghimpată și nici gardurile care nu te lasă să privești frumusețea unei grădini. Nu-mi place să văd pe cineva călcând în picioare o floare. Mi se pare un gest atât de grosolan încât aș spune că acel om e lipsit total de sensibilitate.

Mă întreb câte o dată: De ce am făcut atâtea garduri printre casele noastre? Și răspunsul îmi vine ușor: Sunt prea mulți hoți. Sunt prea mulți câini. Prea multe găini care trec în grădina vecinului și ciugulesc semințele puse în pământ. Sunt prea mulți copii obraznici care își fac loc de joacă pe straturile afânate. O țară fără hoți, cu câinii legați, cu copii bine crescuți ar fi o țară fără garduri.

Unii și-au dat seama că nu este bine să ne despărțim cu atâtea garduri, cu atâtea ziduri. Când a fost dărâmat Zidul Berlinului, germanii au făcut sărbătoare, cântau de bucurie pe străzi, se îmbrățișau. Câte ziduri și câte garduri ar mai fi de dărâmat. Dar ele rămân mai departe, pentru că ne temem unii de alții. Cu cât crește teama cu atât se înmulțesc și gardurile. Depindem de puținul bine pe care îl avem în grădină. Câțiva cartofi, un pic de ceapă și usturoi. Și acest puțin bine îl apărăm strașnic cu un gard. E mai mult o iluzie, fiindcă acum hoțul îți fură mai întâi gardul și apoi ceea ce ai în grădină.

România a fost numită cândva "Grădina Maicii Domnului". Poate că atunci oamenii erau mai buni decât cei de astăzi. Hoția era un lucru mai rar. Cei puși să conducă mai aveau un pic de teamă de Dumnezeu și corupția nu era la ea acasă. Mă tem că este o ofensă să mai numim astăzi România "Grădina Maicii Domnului". Închisorile sunt pline. Și câți din afara lor au conștiința liniștită că sunt fără vină? Din când în când sunt eliberați unii pentru ca să poată exersa cu mai multă măiestrie hoțiile dinainte. România nu mai poate fi o "Grădină a Maicii Domnului" atâta timp cât cei din ea s-au obișnuit cu fapte care degradează demnitatea umană și care se împotrivesc total lui Dumnezeu. Nu mai poate fi numită astfel când oamenii se bat și își dau în cap cu scândura din gard pentru o bucățică de pământ, când tribunalele sunt pline cu procese care nu se mai termină, cu dușmănii între frați din cauza unei moșteniri, care n-a fost împărțită egal, cu certuri și divorțuri din ce în ce mai multe, cu mame care văd în propriul copil cel mai mare dușman pe care îl ucid înainte de a vedea lumina zilei. Mi-e teamă, de zece ori mi-e teamă, să mai numesc România "Grădina Maicii Domnului". Nici nu știu cum să o numesc, dar așa în nici un caz.

Citeam într-o revistă germană că în lume sunt aproximativ cincizeci de icoane și statui ale Maicii Domnului care lăcrimează, unele cu lacrimi de sânge. Nu mă îndoiesc că ea are motive suficiente să plângă pentru ceea ce se întâmplă în lume. Și cred că lacrimile care au fost și sunt vărsate pentru fosta ei grădină sunt multe. Numai că noi la asta nu ne mai gândim și poate că pe mulți nu ne afectează cu nimic. Când copiii pierd sensibilitatea și iubirea față de propria lor mamă, se poate spune că s-a pierdut ceea ce era mai scump.

Dacă nu mai suntem "Grădina Maicii Domnului", am pierdut ceea ce era mai prețios pentru noi, un nume frumos, o carte de vizită pentru alte popoare. Păcat că vom fi cunoscuți de acum ca Dracula Parc.

Pr. Eugen Budău


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat