Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoare deschisă către familiile dezbinate

Rămânând profund dezamăgit de viața pe care o duceți, mă îndrept către voi cu gândul și cu scrisul, cu încrederea unei reabilitări.

S-a acumulat atâta nefericire în familia voastră, încât aproape că ați ajuns la concluzia că omul a fost creat pentru a fi nefericit. Mult timp nu ați spus nimănui. Ați tot înghițit amarul de la o zi la alta fără ca alții să știe ce este în casa voastră. Într-o zi ați izbucnit și nu ați mai răbdat. Ați spus unor apropiați că nu se mai poate trăi în felul acesta. Într-adevăr nu se mai poate trăi așa.

Am stat și m-am gândit, dacă e drept ca unul să fie considerat diavol și altul înger, unul vinovat și altul nevinovat. Am zis că nu. Vinovăția, desigur nu în aceeași măsură, aparține și unuia și altuia. Dacă ați reuși să descoperiți propria vină și ați fi capabili să vă cereți iertare unul altuia, ați ajunge la împăcare și ați fi din nou fericiți.

Uitați-vă în oglinda propriei vieți ca să vedeți chipul vostru sufletesc. Tot răul pe care l-ați experimentat provine din profunzimile sufletești. Acolo se nasc dorințe, ambiții, care vă încătușează și vă fac nefericiți. Ați dorit să fiți ceea ce nu puteți fi și chiar să aveți ceea ce nu puteți avea și iată-vă triști și nefericiți. Ați împrumutat mentalitatea acestei lumi care v-a ruinat. O mentalitate bazată pe consum. Ați devenit unul pentru celălalt un obiect de consum și atât. Nu v-ați tratat ca persoane chemate la idealuri ce depășesc pământescul trup. Ați privit totul în limitele acestui pământ și ați frânt aripile zborului spre veșnicie.

Viața religioasă a fost pentru voi o mascaradă. A lipsit un ceva și nu știți ce anume, care ar fi putut să facă viața fericită. Privind spre alții, v-a tot venit ispita să credeți că o altă ființă v-ar împlini și v-ar oferi ceea ce încă nu ați primit. Eu vă spun că dacă ați fi numai voi doi pe acest pământ, ați gândi altfel. Cât de necesari ați fi unul pentru altul!... Cât de mult v-ați respecta!... Fiecare ar fi pentru celălalt ființa cea mai frumoasă. V-ați comparat însă cu stelele de cinema, cu eroii din romane sau chiar cu cei din jurul vostru și atunci ați ajuns să vă reproșați anumite lucruri, pentru că, într-adevăr, nu sunteți ca ei. Încercați să vă comparați cu o piatră sau cu un chip de lut! Ați găsi atâtea lucruri frumoase în voi și ați fi suficienți, așa cum sunteți, pentru a fi fericiți. Reproșurile v-au înstrăinat unul de altul și acum sunteți fiecare pe stânca egoismului propriu. Sunteți sus și nimeni nu vrea să coboare pe pajiștea umilinței și iubirii.

Mai știți voi ce-nseamnă dragostea? "Dragostea e îndelung răbdătoare; dragostea e binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se mândrește. Dragostea nu se poartă cu necuviință, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, răul făcut nu-l ia în seamă. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr. Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduiește, toate le rabdă. Dragostea nu piere niciodată" (1Cor 13,4-8).

Nici nu știu dacă aceste cuvinte vor fi luate în seamă. Poate nici nu mai aveți capacitatea de a asculta de cineva. Considerați că aveți dreptate cum gândiți, cum v-ați plănuit lucrurile în viață. Dacă aveți dreptate de ce ați ajuns la dezastru? Până și copiii voștri au ajuns nefericiți; ei, care erau numai zâmbet și bucurie, nu mai zâmbesc, nu mai sunt capabili să se bucure. Vă dați seama ce ați făcut? L-ați distrus pe Dumnezeu din inima lor. Ar trebui să vă așezați în genunchi înaintea lor și să le cereți iertare. Fie-vă milă de ei, care imploră iubirea voastră! Nu-i aruncați în prăpastia disperării! Opriți-vă din mersul greșit de până acum! V-ați închipuit vreodată că fericirea poate veni din fericirea celuilalt? Încercați să faceți pe cineva fericit și veți fi mai fericit ca el! Dacă ați fi avut această experiență măcar o zi din viață, cu siguranță că secretul fericirii ar fi fost în casa voastră de mult.

Cu gânduri bune,
Pr. Eugen Budău


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat