Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pentru pastorația țiganilor

Consiliul Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților, Conferința Episcopală din Ungaria, Eparhia Greco-Catolică de Hajdudorog au organizat în perioada 30 iunie - 7 iulie, la Budapesta, Cel de-al V-lea Congres Mondial al Pastorației Țiganilor, cu tema "Biserica și țiganii: pentru o spiritualitate de comuniune". Din România au participat: PS Petru Gherghel, pr. Martin Cabalaș, pr. Mihai Șerban, pr. Mihai Pătrașcu, pr. Marcel Hoca, Florin Iamandiță (un rrom din Craiova, actualmente în Franța), Căldăraș (rrom din România, actualmente educatoare în Germania).

Congresul a avut loc în apropiere de Budapesta, la Universitatea Catolică "Peter Pazmany" și s-a bucurat de traducere simultană în franceză, engleză, italiană, spaniolă și germană.

Tema congresului a fost inspirată de scrisoarea papei Ioan Paul al II-lea "Novo millennio ineunte". Sesiunile de lucru din cadrul acestui congres au fost dedicate studierii situației țiganilor în societatea actuală, și a angajării Bisericii și a societății în favoarea acestei etnii.

La congres au participat circa 150 de persoane - episcopi, responsabili naționali, preoți, persoane consacrate și laici angajați în pastorația țiganilor.

Întâlnirea a început luni, 30 iunie, la ora 18.00 prin salutul ES Stephen Fumio Hamao, președintele Consiliului Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților, și apoi salutul autorităților. După Liturghia de la ora 7.30, prezidată de ES Peter Erdo, primatul Ungariei, s-au ținut conferințele: "Pastorația țiganilor: pentru o spiritualitate de comuniune" (ES Leo Cornelio, SVD, episcop de Khandwa, India), "Puncte fundamentale pentru o pastorație a țiganilor: perspectivă eclezială" (ES Agostino Marchetto, secretar al Consiliului Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților), "Politica de susținere a promovării umane și sociale a țiganilor: un punct de vedere al Italiei" (Giuseppina Scarmuzzetti, Italia). Între timp s-a lucrat în grupuri și s-a relatat rezultatul.

În ziua de miercuri, după conferința: "Provocările de azi: noi proiecte educative într-o societate interculturală" (ES Szilard Keresztes, Ungaria), a urmat o masă rotundă a profesorilor și studenților țigani, moderată de ES Josef Koukl (Cehia): "Țiganii și școala: probleme actuale și probleme educative". După Liturghia prezidată de ES Petru Gherghel, după-amiază au urmat conferințele: "Protejarea drepturilor țiganilor în cadrul fenomenului migrator și al procesului de integrare" (Pr. Antonio Perotti, Italia) și "Rolul mass-media în formarea unei culturi de solidaritate și de toleranță" (Judit Juhasz, Ungaria).

Joi, 3 iulie, au avut loc întâlniri cu autoritățile statului și ale orașului și o celebrare liturgică prezidată de ES Stephen Fumio Hamao.

Vineri, 4 iulie: masă rotundă a directorilor naționali: "Dialog și misiune: motivații și obiective (moderator: ES Antal Majnek, Ucraina), propuneri pentru documentul final (Mons. Anthony Chirayath), celebrare euharistică la Esztergom, prezidată de ES card. Laszlo Paskai.

Sâmbătă, 5 iulie: Observații conclusive (ES Agostino Marchetto), prezentarea și aprobarea documentului final, celebrare euharistică, prezidată de ES Gilbert Louis (Franța), vizită la diferitele comunități de țigani din Ungaria.

Duminică, 6 iulie: pelerinaj la sanctuarul greco-catolic din Mariapocs, Liturghie bizantină cu țigani, prezidată de ES Szilard Keresztes.

* * *

"Am vrea ca rezultatul acestei excepționale întâlniri să fie acela de a vă face să vă gândiți la sfânta Biserică, la care aparțineți; de a vă face s-o cunoașteți mai bine, s-o prețuiți mai mult, s-o iubiți mai mult;... fiecare dintre voi trebuie să-și spună lui însuși: eu sunt creștin, eu sunt catolic. Și dacă vreunul dintre voi nu poate să spună așa, pentru că nu are o asemenea fericire, să știe că Biserica Catolică îl iubește și pe el, îl respectă, îl așteaptă! Și vrea ca el să privească spre Biserică cu ochi sinceri și cu suflet bun" (Paul al VI-lea, la campusul internațional al țiganilor, Pomezia, Italia, 26 septembrie 1965).
 


lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat